Τοπικά

Εγκρίθηκε η α’ φάση του σχεδίου Ν. Αγχιάλου

ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ

Με επιμέρους παρατηρήσεις, που συμπληρώθηκαν στα κατευθυντήρια προς τους μελετητές κείμενα , τα οποία είχαν συντάξει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το ΤΕΕ, εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία η πρώτη φάση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της Νέας Αγχιάλου. Αναβολή λήψης απόφασης εισηγήθηκαν οι παρατάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης, με τον Τέλη Δουλόπουλο να ζητεί ενημέρωση, ενώ ο Γιάννης Μολοχίδης ζητούσε επιτακτικά αναβολή γιατί όπως είπε για το γενικό πολεοδομικό, «δεν το πήρε χαμπάρι».

Τον Τέλη Δουλόπουλο που δήλωνε ότι δεν μετείχε στις Επιτροπές για το ΓΠΣ καθώς μετέχουν άλλοι συνάδελφοί του, με αποτέλεσμα να μην είναι ενημερωμένος, «άδειασαν» τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κ.κ. Ζάχος και Ιγγλέσης, που ψήφισαν την εισήγηση του κ. Μόσχου, ενώ λευκό ψήφισαν οι Δρόμοι Συνεργασίας, τα υπόλοιπα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης και αρνητικά ψήφισε το ΚΚΕ.

Θετικά , με την προϋπόθεση να συμπεριληφθούν προτάσεις , όπως η μη αύξηση των συντελεστών δόμησης, ψήφισε και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Η. Καραπατάκης.

Στο χθεσινό συμβούλιο προκλήθηκε πολλές φορές ένταση, όταν ο δήμαρχος καλούσε τον Τέλη Δουλόπουλο να καταθέσει έστω μια παρατήρηση επί του γενικού πολεοδομικού , που βρίσκεται σε διαβούλευση καιρό, προκειμένου να ενσωματωθεί στο κείμενο που θα σταλεί στους μελετητές.

«Πες μας μια πρόταση να την ενσωματώσουμε, μόνο μια. Ταλαιπωρείς το συμβούλιο, χωρίς να λες τίποτα, ενώ ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα για τη μελέτη έχει εξαντληθεί», έλεγε απευθυνόμενος στον Τέλη Δουλόπουλο ο δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης και εκείνος χαρακτήριζε το ΓΠΣ μη αναπτυξιακό και χωρίς όραμα και ζητούσε αναβολή.

Τελικά ζήτησε να δοθεί βαρύτητα στους συντελεστές δόμησης καθώς όπως είπε η Αγχίαλος βρίσκεται πάνω σε ρήγμα και είναι σεισμογενής περιοχή.

Στο χθεσινό συμβούλιο αδιαθεσία αισθάνθηκε, μετά από μια γεμάτη ένταση τοποθέτησή του για το ΓΠΣ, με το οποίο διαφωνεί, ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Διαναντένιας . Του έδωσαν βοήθεια οι γιατροί –δημοτικοί σύμβουλοι και αποχώρησε για το Νοσοκομείο, ενώ η συνεδρίαση διακόπηκε για ένα τέταρτο.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι η Νέα Αγχίαλος έχει μεγάλη αναπτυξιακή σημασία και δήλωσε ότι θα ενταχθεί στο νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης το θέατρο των Μικροθηβών, ενώ το θαλάσσιο μέτωπο προσφέρεται για τουριστικές επενδύσεις, σε σχέση με το Πήλιο.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο δήμος διαφωνεί σε πολλά σημεία με τους μελετητές του ΓΠΣ γι’ αυτό και κατέθεσε τις παρατηρήσεις του , όπως και το ΤΕΕ προκειμένου να ενσωματωθούν στη β’ φάση.

«Έχουμε επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στη Νέα Αγχίαλο, γιατί είναι η πύλη της Μαγνησίας . Η εισήγηση του κ. Μόσχου πρέπει να συμπληρωθεί με όλες τις προτάσεις που ακούστηκαν στο συμβούλιο για να ασκηθεί πίεση στους μελετητές» τόνισε.

Τις θέσεις της δημοτικής αρχής στήριξε ο σύμβουλος κ. Τσάμης, που εκλέγεται στη Ν. Αγχίαλο

Η μελέτη του ΓΠΣ βρίσκεται καιρό σε διαβούλευση και ο κ. Μόσχος κατηγόρησε τους συμβούλους που δεν τη διάβασαν, αλλά παρ’ όλα αυτά απαιτούσαν αναβολή του θέματος για να υπάρξει νέα καθυστέρηση στην προώθησή της.

Κατηγόρησε τον κ. Διαμαντένια, που διαφωνούσε κάθετα με τους χειρισμούς της διαβούλευσης ότι «κάνει το άσπρο-μαύρο και αυτό είναι ντροπιαστικό για έναν σύμβουλο». Νωρίτερα σκληρή επίθεση στον Ν. Μόσχο είχε γίνει από το Θ. Διαμαντένια.

Σοβαρό εργαλείο χαρακτήρισε το ΓΠΣ ο αντιδήμαρχος Ν. Αγχιάλου Π. Πελεκάνος, ωστόσο επισήμανε ότι στη β’ φάση θα πρέπει οι μελετητές να μιλήσουν με τις τοπικές κοινωνίες.

Αρνητικά απέναντι στη μελέτη τοποθετήθηκε ο κ. Νάνος.

 

Η σίτιση μαθητών

Την αναγκαιότητα να αναλάβει ο Δήμος Βόλου την πρωτοβουλία για να συνεχιστεί η σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου, υπογράμμισαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ευθύνη της σίτισης έχει πλέον μεταφερθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και πάλι είναι αβέβαιο εάν θα μπορέσει να την αναλάβει. Η δημοτική Αρχή εμφανίζεται θετική στο να αναλάβει την σίτιση, μέσα από ειδικές δράσεις όπως το ΤΟΠΕΚΟ.

Το θέμα συζητήθηκε με αφορμή την έγκριση εκκίνησης ενιαίου διαγωνισμού, προϋπολογισμού 214.118 ευρώ για τις ανάγκες σίτισης των γυναικών που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και των δομών της διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του δήμου. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που εισάγεται το συγκεκριμένο θέμα, καθώς την πρώτη περιελάμβανε και την σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου, αρμοδιότητα που, όμως, έφυγε από το δήμο πλέον.

Τα μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν με το διαγωνισμό, επεσήμαναν, ωστόσο, την αναγκαιότητα ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλία και για την σίτιση των μαθητών.

Σε σχετικές παρατηρήσεις, ο κ. Σκοτινιώτης απάντησε ότι η δημοτική Αρχή στηρίζουμε πολιτικά την ανάγκη να συνεχιστεί η σίτιση, αλλά δεν έχει την αρμοδιότητα να διαθέσει αυτό το ποσό, αφού καταργήθηκε οποιαδήποτε σχέση του δήμου με την σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου. Συμπλήρωσε πως έχουν γίνει παρεμβάσεις και μάλιστα ζητήθηκε και η παρέμβαση της ΚΕΔΕ.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Απόστολος Νάνος υπογράμμισε ότι είχε έγκαιρα προειδοποιήσει τη δημοτική Αρχή για το ότι θα φύγει από το Δήμο η αρμοδιότητα αυτή και συμπλήρωσε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι ότι το Μουσικό Σχολείο θα μείνει χωρίς σίτιση και πως χρειάζεται παρέμβαση και από το ίδιο το Σχολείο και από τους γονείς, για να αναλάβει ο δήμος με νόμο τη σίτιση.

Το μέλος των «Δρόμων Συνεργασίας», Θωμάς Κλημόπουλος, είπε ότι εάν δεν ανατραπεί η κατάσταση με την δεξιά πολιτική που στερεί από τα παιδιά ακόμη και το φαγητό, τότε δεν υπάρχει διέξοδος και πρότεινε να οργανώσει ο Δήμος ένα δίκτυο με ντόπιους επιχειρηματίες, που θα αναλάβει την τροφοδοσία των γυναικών του ξενώνα. Δήλωσε ότι η παράταξη δεν συναινεί με τις περικοπές ούτε με την ανάθεση της σίτισης σε ιδιώτη.

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο κ. Σκοτινιώτης, που είπε πως το δίκτυο αυτό θα οργανωθεί μέσω του ΤΟΠΣΑ και του ΤΟΠΕΚΟ, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το