Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Εγκρίθηκαν οι αλλαγές στη χωροθέτηση των λαϊκών αγορών

Η  Αποκεντρωμένη Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας απέρριψε τελικώς τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί κατά της απόφασης του Δ.Σ. Βόλου
Η Αποκεντρωμένη Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας απέρριψε τελικώς τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί κατά της απόφασης του Δ.Σ. Βόλου

Άνοιξε  ο δρόμος για την υλοποίηση του σχεδιασμού του Δήμου Βόλου σχετικά με τη νέα χωροθέτηση των λαϊκών αγορών, εννέα μήνες μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς η Επιτροπή του Άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας απέρριψε τελικώς τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως είναι γνωστό, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου με την με αρ 540/24.7.2012  έλαβε απόφαση για την αλλαγή χωροθέτησης των λαϊκών αγορών, ειδικά από τα σημεία εκείνα στα οποία λειτουργούσαν επί σειρά ετών και στα οποία έχουν δημιουργηθεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή άνοιξε το θέμα αυτό και προώθησε τη λήψη απόφασης παρά τις θυελλώδεις αντιδράσεις των εμπλεκομένων. Είχε προηγηθεί πολύμηνη διαβούλευση (από 4.3.2011) με όλους τους εμπλεκομένους και οι θετικές γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (αρ. 289/15.12.2011) του Δήμου Βόλου.

Κατά της απόφασης αυτής προσέφυγαν οι 1) Ένωση Μικροπωλητών λαϊκών αγορών ειδών ένδυσης, υπόδησης και οικιακής χρήσης Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, με την επωνυμία «Γόρδιος Δεσμός», 2) το σωματείο με την επωνυμία «Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Ν. Μαγνησίας» και 3) κάτοικοι της οδού Καραϊσκάκη.

Η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, απέρριψε τις προσφυγές και στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι προσέφυγαν στην Επιτροπή του αρ. 152. Η υπόθεση συζητήθηκε, παρουσία της νομικής συμβούλου του Δήμου Βόλου τον Δεκέμβριο του 2012 στην Επιτροπή του αρ. 152. Η απόφαση εκδόθηκε τελικά τον Μάιο και κοινοποιήθηκε στο Δήμο μόλις προχθές.

Όσον αφορά τις δυο πρώτες προσφυγές, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, απορρίφθηκαν ως αβάσιμες, καθώς οι ισχυρισμοί των δυο φορέων που προσέφυγαν χαρακτηρίζονται μη νόμιμοι και αναπόδεικτοι. Όσον αφορά την τρίτη προσφυγή, στην απόφαση απόρριψής της επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ο προσφεύγων δεν θεμελιώνει προσωπικό, άμεσο και έννομο συμφέρον για την άσκησή της, ενώ δεν επικαλείται συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν τα περί δήθεν παραβίασης του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, βλάβης των κατοίκων από τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, αντίθετα οι ισχυρισμοί που προβάλλει στην προσφυγή του, είναι παντελώς αόριστοι, αναπόδεικτοι και, κατά συνέπεια, απορριπτέοι.

Με τα νέα πλέον δεδομένα, ο Δήμος Βόλου προχωρεί στην άμεση υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες ενέργειες, όπως διαγράμμιση και σήμανση, για την ταχεία λειτουργία των νέων λαϊκών αγορών. Για την Δευτέρα, εξάλλου, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Αντιδημάρχων Ν. Μόσχου και Δ. Δερβένη και υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να λυθούν τα τελευταία διαδικαστικά θέματα και να ανακοινωθεί η ημερομηνία λειτουργίας των λαϊκών αγορών στα νέα σημεία.

Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής Ν. Μόσχος τόνισε σε σχετική δήλωσή του: «Η εξέλιξη αυτή μας ικανοποιεί απόλυτα. Αποδεικνύεται ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πολεμήθηκε σκληρά είναι απολύτως νόμιμη σύμφωνα και με το σκεπτικό των επιτροπών αυτών. Ανοίγει πλέον ο δρόμος την υλοποίηση της και την ανακούφιση πολλών περιοχών και κατοίκων, οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί από την χρόνια λειτουργία των λαϊκών αγορών στα ίδια σημεία. Περαιτέρω, ανοίγει ο δρόμος για την αναμόρφωση των γραμμών του Αστικού ΚΤΕΛ, ειδικά στην οδό Γ. Δήμου. Η απόφαση έχει ληφθεί με βάση το  συμφέρον της πόλης και την αρχή της αναλογικότητας. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση αυτή «έσπασε» ακόμη ένα θέμα ταμπού για την πόλη.  Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, προκαλεί μελαγχολία το γεγονός ότι, παρόλο που τηρήσαμε μια απόλυτα νόμιμη διαδικασία, με πολύμηνες διαβουλεύσεις, αποφάσεις επιτροπών, έντονες διαφωνίες, αντιπαραθέσεις και λάβαμε την απόφαση στις 24.7.2012, έπρεπε να περάσουν 10 ολόκληροι μήνες για την υλοποίηση αυτής και να αποφασίσουν οι αναφερόμενες επιτροπές επί των σχετικών προσφυγών».

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το