Photo Gallery, Κόσμος

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Εκτελέσεις, βασανιστήρια, βιασμοί διαπιστώνει στη Συρία ο ΟΗΕ

Ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη συνεχιζόμενη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, επισημαίνει σε έκθεσή της ανεξάρτητη επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών. Η επιτροπή κάνει λόγο για φόνους, βασανιστήρια και σεξουαλικές επιθέσεις κατά των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ φέρει ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα.
Η επιτροπή, που πήρε συνεντεύξεις από 223 θύματα και μάρτυρες, περιλαμβανομένων και λιποτακτών, κάλεσε τη Συρία να σταματήσει τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να απελευθερώσει τους κρατούμενους που συνελήφθησαν μαζικά και να επιτρέψει στα μέσα ενημέρωσης, στους εργαζομένους σε υπηρεσίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και στους παρατηρητές να έχουν πρόσβαση στη χώρα. Αυτές οι μαρτυρίες δείχνουν ότι έχουν διαπραχθεί «συνοπτικές εκτελέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις, εξαφανίσεις, βασανιστήρια, μερικά εκ των οποίων αφορούν σεξουαλική βία, καθώς και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών» σημειώνεται στην έκθεση.
«Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Επιτροπή δείχνουν ότι αυτές οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράχθηκαν από τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας, από την αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας το Μάρτιο του 2011» αναφέρει η έκθεση που αριθμεί 40 σελίδες. Η επιτροπή του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει άμεσα τέλος και να δεσμευθεί να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα.

 

Η Συρία κατηγορεί

τον Αραβικό Σύνδεσμο

 

Δεκάδες χιλιάδες Σύρους έβγαλε τη Δευτέρα στους δρόμους μεγάλων πόλεων το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ για να διαμαρτυρηθούν κατά των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον Αραβικό Σύνδεσμο. Στηρίζει τη δράση του Αραβικού Συνδέσμου η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ να δηλώνει ότι «οι ημέρες του συριακού καθεστώτος είναι μετρημένες».
Για «οικονομικό πόλεμο» και «επικίνδυνο προηγούμενο» που θα πλήξει το συριακό λαό περισσότερο από το καθεστώς κάνει λόγο η Δαμασκός, τη στιγμή που ο Αραβικός Σύνδεσμός καλεί και πάλι τον Μπασάρ αλ-Άσαντ να αποδεχθεί το αραβικό σχέδιο που ζητά το τέλος της καταστολής, λέγοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των κυρώσεων.
Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε τη Δευτέρα πλάνα από μαζικές διαδηλώσεις Σύρων «που στηρίζουν την εθνική ενότητα και καταδικάζουν την ξένη ανάμειξη» στη Δαμασκό και το Χαλέπι, καθώς και στις ανατολικές πόλεις Ντέρι αλ-Ζορ και Χασάκα.
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η διακοπή συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Συρίας αποτελεί «διακήρυξη οικονομικού πολέμου».
«Οι κυρώσεις δεν είναι μονόδρομος. Αυτό δεν είναι προειδοποίηση, αλλά θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντα του λαού μας. Πρέπει να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα του λαού μας» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο υπουργός Οικονομικών του καθεστώς Νιντάλ αλ-Σαάρ χαρακτήρισε τις κυρώσεις «επικίνδυνο προηγούμενο», τονίζοντας ότι θα πλήξουν το συριακό λαό περισσότερο από το καθεστώς, ενώ πηγή της κυβέρνησης δήλωσε ανωνύμως πως πρόκειται για «αποφάσεις οδυνηρές και αξιολύπητες, που θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».
Οι κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ ήλθαν αφότου η Δαμασκός αψήφησε το τελεσίγραφο που έδωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος για την είσοδο στην επικράτεια της Συρίας αποστολής παρατηρητών. Στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κάιρο οι κυρώσεις εγκρίθηκαν από όλα τα κράτη-μέλη με εξαίρεση το Ιράκ και το Λίβανο.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν:

Διακοπή συναλλαγών με την κεντρική τράπεζα της Συρίας

Διακοπή των επενδύσεων και της χρηματοδότησης έργων στη Συρία

Απαγόρευση στη μετακίνηση ανώτατων Σύρων αξιωματούχων σε άλλες αραβικές χώρες

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που έχουν σχέση με την κυβέρνηση Άσαντ

Η κίνηση του Αραβικού Συνδέσμου ήλθε εν μέσω αδιάκοπης αιματοχυσίας στη Συρία με τις τελευταίες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3.500 νεκρούς από τα μέσα Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Οι Άραβες κινητοποιούνται προς αποφυγή ενός σεναρίου Λιβύης, όπως δηλώνει το Κατάρ, επισημαίνοντας ότι εάν δεν καταφέρουν οι ίδιοι να περιορίσουν την κρίση στη Συρία, υπάρχει κίνδυνος επέμβασης ξένων δυνάμεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι καλωσορίζει και στηρίζει τις κυρώσεις, λέγοντας ότι αποτελούν απάντηση «στη βαναυσότητα και την απροθυμία της συριακής κυβέρνησης να αλλάξει πορεία». Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει και πρόκειται να εγκρίνουν την Πέμπτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε τη Δευτέρα πως μετά την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου οι ημέρες του συριακού καθεστώτος είναι μετρημένες, αναγνωρίζοντας πάντως ταυτόχρονα πως «η κατάσταση εξελίσσεται αργά» προς τον τερματισμό της καταστολής. «Οι ημέρες του είναι μετρημένες» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ιδέα του για την δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» δεν έχει αποκλειστεί εντελώς.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσε εκ νέου τη Δευτέρα τη Συρία να αποδεχθεί το αραβικό σχέδιο που προβλέπει τον τερματισμό της καταστολής, και δήλωσε ότι αυτό θα οδηγούσε σε αναθεώρηση των κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού. Η έκκληση περιλαμβάνεται σε επιστολή του γγ του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαραμπί προς τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το