Photo Gallery, Τοπικά

Εγκαταλειμμένοι, απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι

Προβλήματα στην καθημερινότητα από το κακό οδικό δίκτυο, ενώ η τουριστική κίνηση έπεσε μέχρι 60% – Με ρίσκο διασχίζουν το δρόμο οι ντόπιοι

Εγκαταλειμμένοι, απογοητευμένο και αγανακτισμένοι οι κάτοικοι στο Ανατολικό Πήλιο

Εγκαταλειμμένοι, απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι νιώθουν οι κάτοικοι στο Ανατολικό Πήλιο, οι οποίοι εδώ και ενάμιση περίπου μήνα ταλαιπωρούνται από τις επιπτώσεις της επικινδυνότητας του οδικού δικτύου. Η καθημερινότητά τους έχει δυσκολέψει μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας στο Ξουρίχτι, ενώ υπάρχουν επιπτώσεις και στην τουριστική κίνηση, η οποία, σύμφωνα με ξενοδόχους και καταστηματάρχες, είναι μειωμένη μέχρι και 60%. «Τα χωριά νέκρωσαν» λένε με απόγνωση οι κάτοικοι. Ειδικά στο Ξουρίχτι οι κάτοικοι προκειμένου να μεταβούν στα κτήματά τους διασχίζουν με τα Ι.Χ. το επικίνδυνο σημείο που έγινε η κατάπτωση των βράχων, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ασφάλεια. Χθες τα Δημοτικά Ζαγοράς και Μακρυράχης υπολειτούργησαν, ενώ οι περισσότεροι μαθητές στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Τσαγκαράδας δεν μπόρεσαν να μεταβούν, αφού δεν πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Από σήμερα αρχίζουν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο δρόμο στο Ξουρίχτι.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Φωτογραφία:

Π. ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ

Αποκλεισμένο συγκοινωνιακά ήταν χθες το Πήλιο, καθώς η διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει δρομολόγια ούτε προς τη Ζαγορά ούτε προς την Τσαγκαράδα.

Με το οδικό δίκτυο και από τις δύο του πλευρές, δηλαδή από το Δέλτα Νεοχωρίου και το Καράβωμα, να είναι γεμάτο προβλήματα, οι κάτοικοι δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους.

Ελπίδες δημιουργήθηκαν χθες μετά το άνοιγμα του δρόμου Χανίων-Κισσού, ο οποίος έχει αποχιονιστεί. Ωστόσο αυτός ο δρόμος εξυπηρετεί κυρίως τους κατοίκους του Κισσού, του Ανηλίου, του Αγίου Δημητρίου και της Μακρυράχης.

Οι κάτοικοι στο Μούρεσι, την Τσαγκαράδα και το Ξουρίχτι χρησιμοποιούν το δρόμο προς Βόλο μέσω του Δέλτα Νεοχωρίου, ενώ οι κάτοικοι της Ζαγοράς και του Πουρίου μεταβαίνουν από το οδικό δίκτυο Χανίων-Ζαγοράς.

Στη διασταύρωση των δρόμων από Κισσό και Άγιο Δημήτριο έχει σημειωθεί νέα καθίζηση στο οδόστρωμα, ενώ καθίζηση υπάρχει και στη θέση Μαυρούτσα, δηλαδή μεταξύ Κισσού και Μουρεσίου.

Στο Μούρεσι συναντούμε την κ. Χαρίκλεια Σουλτάνη, μόνιμη κάτοικο της περιοχής και ιδιοκτήτρια καταστήματος. «Το πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και ενάμιση μήνα στο Ξουρίχτι έχει δυσκολέψει όλους τους κατοίκους. Η ζημιά στην τουριστική κίνηση είναι μεγάλη. Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα που είχαμε μια πολύ καλή δουλειά, ο κόσμος μειώθηκε. Η μείωση της κίνησης έφτασε στο 60%. Περάσαμε δύο τριήμερα, της Αποκριάς και 25ης Μαρτίου, με πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Έγιναν πολλές ακυρώσεις στα ξενοδοχεία. Έχουμε που έχουμε την οικονομική κρίση, προέκυψε και αυτό το ζήτημα. Αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε και αποτέλεσμα, αν και οι υποσχέσεις από την Περιφέρεια και το Δήμο είναι πολλές. Φτάσαμε στο σημείο να μη γίνεται ούτε το δρομολόγιο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Οι κάτοικοι, οι μαθητές, αλλά και επισκέπτες δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ακόμη υπάρχει δυσκολία στην τροφοδοσία των προϊόντων, ενώ και εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας στο Βόλο» μας είπε.

Ακυρώσεις

στα ξενοδοχεία

Στην Τσαγκαράδα συναντούμε τον κ. Θεόδωρο Τζεμπετζή, ιδιοκτήτη ενός από τα πιο γνωστά εστιατόρια της περιοχής. Απογοητευμένος και οργισμένος από την όλη κατάσταση μας λέει: Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Οι δρόμοι είναι κλειστοί από παντού. Βρισκόμαστε στην περίοδο που κλείνονται συμφωνίες για τις εκδρομές, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα. Σήμερα επρόκειτο λεωφορείο να φέρει 100 άτομα από Αθήνα, αλλά το ακύρωσε. Είχαμε παραγγείλει πράγματα και πρέπει να τα ακυρώσουμε. Πρέπει οι αρχές να κινητοποιηθούν και να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Αύριο και αύριο μας λένε, έχει περάσει ένας μήνας από τότε που έπεσαν οι βράχοι στο Ξουρίχτι. Ο δρόμος έχει μόνιμα προβλήματα. Είπαν ότι σήμερα θα έρχονταν μηχανήματα, αλλά και πάλι τίποτα δεν έγινε. Η τουριστική κίνηση είναι μηδενική. Κάτι είχε το τριήμερο της Αποκριάς και της 25ης Μαρτίου, αλλά τις υπόλοιπες ημέρες είναι νέκρα.

Ο ίδιος προσθέτει πως τα πράγματα χειροτέρεψαν και με τη διακοπή της συγκοινωνίας, η οποία ήταν ένα μέσο επαφής με το Βόλο για αρκετούς ανθρώπους του χωριού. Με το που έκλεισε ο δρόμος στο Ξουρίχτι, δεν ξέρουμε τι γίνεται με τα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Ο κ. Κώστας Αναγνώστου, κάτοικος Τσαγκαράδας, ιδιωτικός υπάλληλος, τόνισε πως ο τουρισμός έχει πληγεί πολύ από την όλη κατάσταση. Διασχίζουμε το οδικό δίκτυο και περνάμε κάποια σημεία με φόβο. Η κατάσταση στο οδόστρωμα κρύβει πολλούς κινδύνους και γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Από το σημείο που κατέπεσαν τα βράχια στο Ξουρίχτι, οι κάτοικοι συνεχίζουν να περνούν με τα οχήματά τους. Υπάρχει σίγουρα ρίσκο. Και η Τροχαία έχει απαγορεύσει τη διέλευση. Αλλά και από πού να πάμε; Μέσω Χανίων; Και εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα; Επίσης η απόσταση για Βόλο μέσω Χανίων είναι πολύ μεγάλη, ενώ παράλληλα όλο αυτό το διάστημα ήταν και κλειστός ο δρόμος Χάνια-Κισσός. Αλλά, αν σου συμβεί κάτι και διαμένεις στο Ξουρίχτι, δεν θα αναγκαστείς να περάσεις το επικίνδυνο σημείο για να φτάσεις γρήγορα στο Βόλο;

Δεν υπάρχει σωτηρία

Ο κ. Κώστας Στεργιόπουλος, γέννημα-θρέμμα Τσαγκαραδιώτης, μας είπε ότι έχουμε αποκλειστεί, αφού δεν υπάρχει συγκοινωνία. Αν δεν τακτοποιηθεί το θέμα του δρόμου, τα πράγματα θα είναι δύσκολα και για τον τουρισμό τις ημέρες του Πάσχα. Επίσης οι ηλικιωμένοι νιώθουν ανασφάλεια, μήπως πάθουν κάτι και δεν μπορούν να μεταβούν στο Νοσοκομείο. Κάτι να σου συμβεί, δεν υπάρχει σωτηρία. Όπως πάνε τα πράγματα, θα αργήσουμε να δούμε καλό δρόμο. Το οδικό δίκτυο Πηλίου πάντα είχε πρόβλημα, αλλά με τις βροχές παράγινε το κακό. Είμαι 80 χρόνων και δεν έχω ξαναδεί τέτοια κατάσταση.

Υπολειτούργησαν

τα σχολεία

Τα Δημοτικά Ζαγοράς και Μακρυράχης υπολειτούργησαν χθες, καθώς δεν μπόρεσαν να μεταβούν στα χωριά οι εκπαιδευτικοί. Αλαλούμ δημιουργήθηκε και στο Γυμνάσιο και Λύκειο Τσαγκαράδας που συγκεντρώνουν μαθητές από τα γύρω χωριά.

Επειδή χθες δεν έγινε το δρομολόγιο του λεωφορείου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, που αναλαμβάνει κάθε πρωί και τη μεταφορά των παιδιών, οι μαθητές από Μούρεσι, Ανήλιο, Ξουρίχτι, Άγιο Δημήτριο, Κισσό δεν μετέβησαν στο σχολείο. Σήμερα όμως αναμένεται να τους μεταφέρουν οι γονείς τους.

Η μαθήτρια Ε. Βασιλειά διαμένει στο Μούρεσι και καθημερινά μεταβαίνει με το λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ στο Γυμνάσιο Τσαγκαράδας. «Λίγοι μαθητές πήγαν στο σχολείο, επειδή δεν ήρθε το λεωφορείο για να μας μεταφέρει. Από το Μούρεσι οι μαθητές του Γυμνασίου είναι περίπου επτά. Αν και σήμερα δεν έρθει το λεωφορείο, τότε θα με μεταφέρει η μητέρα μου».

Η κ. Στέλλα Μποχώρη είναι καθηγήτρια Αγγλικών στο Γυμνάσιο και Λύκειο Τσαγκαράδας. Έχει κάνει άπειρες φορές το δρομολόγιο μεταξύ Βόλου και Τσαγκαράδας πάντοτε με τον κίνδυνο λόγω του οδικού δικτύου.

«Κάνουμε το σταυρό μας και περνάμε από το επικίνδυνο σημείο στο Ξουρίχτι. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία, κίνδυνος για εμάς και τα Ι.Χ. και ο μόνος λόγος που το κάνουμε είναι γιατί θέλουμε να μείνει ανοικτό το σχολείο» μας είπε.

Η γενική γραμματέας του συλλόγου γονέων Γυμνασίου και Λυκείου Τσαγκαράδας κ. Γαρυφαλλιά Τριανταφύλλου τόνισε: Είναι μια «οδύσσεια». Σκεπτόμαστε πώς θα φτάσουν και πώς θα γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο στα άλλα χωριά. Γιατί κάθε φορά που βρέχει, το οδόστρωμα κάθεται όλο και περισσότερο. Οι οδηγοί κάνουν το σταυρό τους για να δουν αν θα περάσει το λεωφορείο ή θα μπατάρει. Το να κατεβάζουν τα παιδιά για να περάσει από ένα επικίνδυνο σημείο το λεωφορείο και μετά να τα επιβιβάζουν ξανά, δεν λέει και κάτι. Δεν είναι λύση αυτή. Ο δρόμος ήταν χάλια για πολλά χρόνια και χειροτέρεψε. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να γίνουν οι παρεμβάσεις. Με ρίσκο περνάμε και από το Ξουρίχτι, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Έχει ακριβύνει και η βενζίνη για να πηγαίνουμε μέσω Χανίων.

Η ίδια είναι και υπεύθυνη καφετέριας. Λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί και της αποθάρρυνσης των επισκεπτών να μεταβούν στο Πήλιο, η κίνηση έχει μειωθεί μέχρι και 60%. «Δεν περνάει ψυχή από το χωριό. Και αυτοί που έρχονται, θέλουν να φύγουν γρήγορα-γρήγορα, για να μην παγιδευτούν ή κοπεί ο δρόμος» τόνισε.

Στο Ξουρίχτι

Από την Τσαγκαράδα μέχρι το Ξουρίχτι που δεν απέχουν πάνω από τρία-τέσσερα χιλιόμετρα, το οδόστρωμα είναι γεμάτο λακκούβες και μικρές καθιζήσεις. Το μεγάλο όμως πρόβλημα εντοπίζεται στο σημείο του οδικού δικτύου κάτω από το θέατρο. Εκεί που έπεσαν οι βράχοι και τα τοιχία αντιστήριξης. Με κάποιες παρεμβάσεις ανοίχθηκε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, αλλά η διέλευση γίνεται καθαρά με ευθύνη του οδηγού.

Οι κάτοικοι στο Ξουρίχτι έχουν ταλαιπωρηθεί από την όλη κατάσταση. Όλα τα κτήματα με τις ελιές τα έχουν κάτω από το σημείο που έπεσαν οι βράχοι και έτσι θα πρέπει να ρισκάρουν για να προσεγγίσουν τη δουλειά τους.

Ο κάτοικος στο Ξουρίχτι κ. Γιάννης Τσιρογιάννης μας είπε πως «οι ντόπιοι έχουν πρόβλημα. Δεν μπορούν να πάνε στα κτήματά τους. Περνούν με ρίσκο από το δρόμο που έπεσαν οι βράχοι. Αλλά νομίζω πως το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο πλέον. Γιατί σταματήσαμε τη διοχέτευση νερού που κατευθυνόταν πάνω από το βράχο και προξένησε το πρόβλημα. Όλοι λέμε να τελειώσει επιτέλους το πρόβλημα. Για να πάμε στο Νοσοκομείο θα πρέπει να κάνουμε 150 χιλιόμετρα».

Στο Ξουρίχτι συναντήσαμε και τον υπεργολάβο κ. Νίκο Κατσαμάκα που έχει αναλάβει το κομμάτι του οδικού δικτύου στο Ξουρίχτι. Όπως τόνισε από σήμερα Παρασκευή ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης, όπου κατέπεσαν οι βράχοι και υποχώρησαν τα τοιχία, επομένως ο δρόμος θα είναι κλειστός. «Θα προσπαθήσουμε, ώστε μέχρι το Πάσχα να μπορέσουμε να δώσουμε ασφαλή διέλευση από το δρόμο. Βέβαια είναι δύσκολο σημείο, αφού έχει τα βράχια, τις καταπτώσεις» είπε ο υπεργολάβος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το