Photo Gallery, Τοπικά

Εγκαταλείπουν το επάγγελμα του μηχανικού

Η αύξηση των εισφορών των πολιτικών μηχανικών είναι δυσβάσταχτη και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια πολλούς από αυτούς σε αναστολή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας
Η αύξηση των εισφορών των πολιτικών μηχανικών είναι δυσβάσταχτη και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια πολλούς από αυτούς σε αναστολή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας

Η αύξηση των εισφορών των πολιτικών μηχανικών είναι δυσβάσταχτη και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια πολλούς από αυτούς σε αναστολή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή ανοιχτή συγκέντρωση του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Μαγνησίας, στην οποία συμμετείχαν ελάχιστα μέλη του, μετρημένοι στα δάχτυλα… Τα προβλήματα των μηχανικών είναι πολλά λόγω κρίσης, ενώ μόλις 84 οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν από την Πολεοδομία του Δήμου Βόλου, που εκδίδει τις άδειες για όλη τη Μαγνησία, το πρώτο τρίμηνο φέτος!

Τα 600 ευρώ το μήνα εισφορά στο ΤΣΜΕΔΕ θεωρείται υπέρογκο ποσό για τα σημερινά δεδομένα, ενώ πολλοί είναι οι μηχανικοί που λόγω της αναδουλειάς, αναζητούν άλλη εργασία… Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σ. Αναγνώστου χαρακτήρισε υπέρογκες τις ασφαλιστικές εισφορές και χαμηλής ποιότητας τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες που παρέχονται πλέον μέσω του ΕΟΠΥΥ και ανέφερε ότι 24.000 περίπου μηχανικοί δεν πλήρωσαν τις εισφορές τους για το β’ εξάμηνο του 2012, 3778 εταιρείες δεν κατέβαλαν τις εισφορές τους για τους μηχανικούς που απασχολούν, ενώ 8.000 μηχανικοί περίπου έχουν ζητήσει διακανονισμό των οφειλών τους από το ΤΣΜΕΔΕ.

Οι αυξήσεις στις εισφορές των μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών ξεπερνούν το 90%. Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 14 και 15 του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015», επήλθαν μεταβολές στις εισφορές που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται στην ασφάλιση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), από την 1 Ιανουαρίου 2012. Σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι νέοι μηχανικοί, που είναι ασφαλισμένοι στο ταμείο, και ειδικά οι διπλωματούχοι μηχανικοί, αυτοί που είναι ασφαλισμένοι μετά το 1993, υπάρχουν κατηγορίες, όπου η αύξηση ξεπερνά το 90%. Ειδικότερα, σύμφωνα με υπολογισμούς, οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει ένας ασφαλισμένος μετά το 93 και κάτω της 5ετίας η αύξηση είναι 4,53%, άνω 5ετίας έως 8ετία 25,29%, άνω 8ετίας έως 11ετία 48,77%, άνω 11ετίας έως 14ετία 71,52% και από 15ετία και άνω η αύξηση είναι 93,31%…

Ο κ. Αναγνώστου αναφέρθηκε και στη στροφή μηχανικών σε άλλα επαγγέλματα, καθώς και στην αύξηση των θέσεων των φοιτητών στις πολυτεχνικές σχολές του Πανεπιστημίου, το οποίο δεν έχει το αντίστοιχο εκπαιδευτικό προσωπικό, να ανταποκριθεί. Πρότεινε δε τη δικαστική αντιμετώπιση του ζητήματος των εισφορών.

Όπως αναφέρθηκε σχετικά, η κεντρική Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ αναμένει την απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή που έκανε, ενώ την ίδια ώρα το ΕΤΑΑ αποστέλλει ειδοποιητήρια…

Στην ποινικοποίηση του επαγγέλματος του μηχανικού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Αρ. Θεοχαρόπουλος, που έθεσε και το ζήτημα της μαζικοποίησης, τονίζοντας ότι χρειάζεται συσπείρωση, ενώ πρότεινε και τη δημιουργία νέου Ασφαλιστικού Ταμείου, έτσι ώστε «οι μηχανικοί να γυρίσουν την πλάτη τους στο ΤΣΜΕΔΕ».

Η κ. Βίκυ Μήτρου, μέλος της Δ.Ε. του τοπικού ΤΕΕ, τόνισε ότι το 30% των μηχανικών χρωστά εισφορές για το 2012, ενώ σήμανε και τον κώδωνα του κινδύνου για κατάρρευση των οικονομικών του περιφερειακού τμήματος, αναφέροντας ότι «δεν θα έχουμε χρήματα για την ψύξη το καλοκαίρι». Πρότεινε δε μορφές κινητοποίησης που θα έχουν σχέση με μπλοκάρισμα δραστηριοτήτων του ΤΕΕ.

Θέμα αυτοκριτικής έθεσε ο κ. Θαν. Σταυρίδης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, που τόνισε πως δεν μπορεί να δίνει ένα γραφείο τιμή 30 ευρώ για ενεργειακό πιστοποιητικό και ένα άλλο 200 ευρώ, γιατί έτσι απαξιώνεται ο μηχανικός.

Ο κ. Σταυρίδης τόνισε ότι χτυπήθηκε περισσότερο από την κρίση ο ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός και πρόσθεσε πως «είναι φυσικό σήμερα να βρισκόμαστε στην αίθουσα αυτή 20 άτομα, όταν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου μας ψηφίζει υπέρ της αύξησης των εισφορών…».

Να μην πληρώσουν όλοι οι μηχανικοί για ένα χρόνο στο ΤΣΜΕΔΕ πρότεινε η γραμματέας του Συλλόγου κ. Ιωάννα Καραμαργιού, που χαρακτήρισε «εκτρώματα» τους νόμους που έχουν εκδοθεί… Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με τη μείωση του εισοδήματος κάθε μηχανικού πρότεινε το μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ κ. Κ. Γαργάλας, που πρότεινε και μορφές κινητοποιήσεων, όπως η κατάληψη του ΤΕΕ και μπλοκάρισμα του ΤΣΜΕΔΕ.

Τους δημόσιους υπαλλήλους μηχανικούς υπερασπίστηκε ο κ. Χαρ. Σκυργιάννης, που τόνισε ότι δεν μπορεί να εργάζεται ένας μηχανικός με 32 χρόνια προϋπηρεσία με 1300 ευρώ το μήνα. Για τους νέους μηχανικούς ζήτησε να υπάρξει μέριμνα ο κ. Θαν. Κολλάτος, ενώ στο ζήτημα της ποινικοποίησης αναφέρθηκε και ο κ. Σπ. Μαραβέγιας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κ. Καραγιάννης δήλωσε στο τέλος της εκδήλωσης ότι όλες οι προτάσεις θα κωδικοποιηθούν και θα αποτελέσουν τον πυρήνα της αντίδρασης των μηχανικών.

Χορήγηση αδειών από το ΤΕΕ

Άδειες εγκατάστασης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού και λειτουργίας των μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων θα μπορεί να χορηγεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) προς τις επιχειρήσεις-μέλη του, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι αρμοδιότητες που θα έχει το ΤΕΕ ως προς τη χορήγηση των αδειών θα είναι ισοδύναμες με αυτές που χορηγούν οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και ο ενδιαφερόμενος θα επιλέγει μεταξύ των δύο. Αν και το εν λόγω Π.Δ. αναμένεται να περιορίσει τη γραφειοκρατία, είναι αξιοσημείωτο ότι οριστικοποιείται σχεδόν δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, του 3982/2011, κι ενώ η δημόσια διαβούλευση είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Βάσει του Π.Δ., το ΤΕΕ θα μπορεί να χορηγεί τις παραπάνω άδειες, αφού πρώτα πιστοποιηθεί από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης), ενώ εξαιρείται από τις αρμοδιότητες του Επιμελητηρίου η χορήγηση περιβαλλοντικών εγκρίσεων και αδειών χρήσης νερού. Το ΤΕΕ θα πρέπει να ενημερώνει, υποχρεωτικά μέσω Διαδικτύου, τους επιχειρηματίες σχετικά με όλες τις διαδικασίες. Επιπλέον, το ΤΕΕ θα έχει και ελεγκτικές αρμοδιότητες, καθώς βάσει της νέας νομοθεσίας θα διενεργεί επιθεωρήσεις είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από έγγραφη επώνυμη καταγγελία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το