Photo Gallery, Τοπικά

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Αστέγων στη Νεάπολη


Το Κέντρο Διαβίωσης Αστέγων του Δήμου Βόλου στη συνοικία της Νεάπολης, που αποτελεί σημαντική δομή κοινωνικής παρέμβασης, η οποία έχει αρχίσει ήδη να λειτουργεί εδώ και ένα μήνα, εγκαινιάστηκε χθες το πρωί από το δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Βασ. Κοντορίζο. Στην τελετή χοροστάτησε ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ παραβρέθηκαν στελέχη της παρούσας αλλά και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, μεταξύ των οποίων ο πρώην δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

 

Την τεράστια σπουδαιότητα του έργου, αλλά και τη γόνιμη συνεργασία Εκκλησίας και Δημοτικής Αρχής σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, υπογράμμισαν στους σύντομους χαιρετισμούς τους τόσο ο μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, όσο και ο δήμαρχος Π. Σκοτινιώτης

Μάλιστα ο κ. Ιγνάτιος υπενθύμισε ότι ο ίδιος και ο κ. Σκοτινιώτης, με την ιδιότητα τότε του νομάρχη Μαγνησίας, είχαν εγκαινιάσει το «Δος Ημίν Σήμερον» με σκοπό τη δωρεάν σίτιση απόρων συμπολιτών. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα φθάναμε σήμερα να εγκαινιάζουμε έναν ξενώνα για άστεγους», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνεχάρη όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.

Ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε ότι «είναι ζήτημα τιμής για το Δήμο, αλλά και για την Εκκλησία και την τοπική κοινωνία στο σύνολό της, σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει κανείς συμπολίτης χωρίς φαγητό και χωρίς στέγη. Χάρη στις κοινωνικές δομές του Δήμου και την άψογη συνεργασία με την Ι.Μ.Δ. και τις εθελοντικές οργανώσεις», υπογράμμισε, «έχουμε καταφέρει αυτό το στόχο, η επιτυχία του οποίου κάθε άλλο παρά αυτονόητη ήταν. Έγινε μεγάλη προσπάθεια. Οι δομές του Δήμου, της Εκκλησίας, το όλο και πιο ισχυρό κίνημα εθελοντισμού και αλληλεγγύης που αναπτύσσεται, έχουν επιτρέψει να απλώσουμε ένα ισχυρό δίχτυ αλληλεγγύης στην πόλη, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι συμπολίτες μας που σπρώχνονται στο περιθώριο, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, θα μπορέσουν να σταθούν όρθιοι και να ξεπεράσουν με αξιοπρέπεια τη δύσκολη αυτή κατάσταση». Ο κ. Σκοτινιώτης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί αυτό το κοινωνικό «απόθεμα» στην πόλη. Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το έργο του Κέντρου Αστέγων δρομολογήθηκε επί δημαρχίας Αλ. Βούλγαρη και τον τότε ΔΟΥΚ, αναφερόμενος ονομαστικά στην τελευταία πρόεδρο του Οργανισμού Ντίνα Παπαστεφάνου και το δημοτικό σύμβουλο Γ. Κουρτίνα, που επίσης ήταν παρόντες στα εγκαίνια. Επίσης έκανε ειδική μνεία στον ανάδοχο του έργου, επισημαίνοντας ότι το παρέδωσε ολοκληρωμένο, αν και δεν έχει λάβει ακόμη το σύνολο των χρημάτων. Αναφερόμενος γενικότερα στις κοινωνικές δομές, ο δήμαρχος επανέλαβε ότι αποτελούν τον πυρήνα των πιο ανελαστικών δαπανών του Δήμου, καθώς προσφέρουν έργο τεράστιας σημασίας για τους πολίτες. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», εργαζόμενοι του οποίου είχαν συγκεντρωθεί κρατώντας πανό έξω από το Κέντρο Αστέγων, τονίζοντας ότι είναι ακατανόητη η απόφαση διακοπής τού προγράμματος μετά τις 31 Μαρτίου, δεδομένου ότι είναι η πιο επιτυχημένη κοινωνική δομή που ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια οι Δήμοι. Υπογράμμισε δε, ότι είναι εντελώς προσχηματικός ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το πρόγραμμα αυτό θα αντικατασταθεί από αντίστοιχο πρόγραμμα του ΙΚΑ, αφού το αποτέλεσμα θα είναι ο αποκλεισμός του σύνολου σχεδόν των επωφελούμενων από το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, που επί τόσα χρόνια έχουν δώσει την ψυχή τους, θα περάσουν στην ανεργία. «Η Δημοτική Αρχή του Βόλου και η ΚΕΔΕ έχουμε αναδείξει ως κορυφαίο αίτημα τη συνέχιση του προγράμματος,  διότι είναι αδιανόητο να διαλυθεί τώρα που το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Ελπίζω να πετύχουμε να κάμψουμε τις θέσεις της κυβέρνησης και να συνεχιστεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», κατέληξε ο δήμαρχος, υπενθυμίζοντας ότι ο Δήμος Βόλου, παρότι χρηματοδοτείται για την υποστήριξη 277 ατόμων, προσφέρει υπηρεσίες σε άλλους 600 ανήμπορους συμπολίτες, με αποτέλεσμα το σύνολο των ωφελουμένων να φθάνει σχεδόν τα 900 άτομα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Β. Κοντορίζος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Αστέγων.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια του Κέντρου και ξενάγηση στους χώρους του, με το δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη να εκφράζει την ευχή «μακάρι στο μέλλον να αποδειχθεί  αχρείαστο και να χρησιμοποιηθεί για άλλες ανάγκες στον τομέα του πολιτισμού και της νεολαίας, μακάρι να μη λείπει η στέγη και η τροφή από κανέναν».

Το Κέντρο Αστέγων του Δήμου Βόλου, που βρίσκεται στη συνοικία της Νεάπολης μεταξύ των οδών Λογοθέτου και Καρατάσου, είναι διώροφο οίκημα που εξασφαλίζει την παραμονή 16 ατόμων με χώρους διαβίωσης που πληρούν όλες τις βασικές ανάγκες  με τέσσερα δωμάτια σε κάθε όροφο που διαθέτουν κρεβάτια, ντουλάπες και τουαλέτα, κουζίνα  αλλά και δωμάτιο συναθροίσεων με τηλεόραση ενώ οι όροφοι συνδέονται μεταξύ τους με κλιμακοστάσιο και ηλεκτρικό αναβατήρα. Στον υπόγειο χώρο υπάρχουν επίσης δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν άστεγους σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών ανεβάζοντας στους 34 τον αριθμό των φιλοξενουμένων.

Τα στελέχη της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ που έχουν την ευθύνη λειτουργίας του Ξενώνα ευχαριστούν τους δημότες και τους επαγγελματικούς φορείς της περιοχής που στήριξαν με την εθελοντική προσφορά τους την προσπάθεια και συγκεκριμένα τους: Δικηγορικό Σύλλογο, Νοσοκομείο Βόλου, Δικαστικούς Υπάλληλους, ΕΨΑ, Διονύση Ζησιμάτο, Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δημήτρη Κουτριάνο, Νικόλαο Κουτριάνο, Κατερίνα Παπαζαχοπούλου, Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα, Τμήμα Στ2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας και την υπεύθυνη δασκάλα Σπυρούλη Μαρία, Πολιτιστικό Σύλλογο Φυτόκου, Χριστίνα Τσιρογιάννη.

 

Διαμαρτυρία

Με πανό, έξω από τον Ξενώνα των Αστέγων, διαμαρτυρήθηκαν χθες οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για το ενδεχόμενο οριστικής λήξης του προγράμματος.

Περίπου 20 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Ξενώνα Αστέγων, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην κατάργηση της δομής και ζητώντας από το δήμαρχο να βρεθεί λύση.
Μιλώντας στη διάρκεια των εγκαινίων του Ξενώνα Αστέγων, ο δήμαρχος Βόλου δήλωσε ότι η απόφαση αντικατάστασης του προγράμματος από νέα δομή που θα εξυπηρετεί περιορισμένο αριθμό ωφελουμένων είναι ακατανόητη. «Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ήταν ίσως η πιο πετυχημένη κοινωνική δράση που ανέπτυξαν οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια και οφείλεται και στους ανθρώπους που αγκάλιασαν το πρόγραμμα και πέτυχαν αυτό που πέτυχαν», ανέφερε.
Όπως εξήγησε, στο Δήμο Βόλου, ενώ υπήρχε χρηματοδότηση για την υποστήριξη 277 ατόμων, έχουν προστεθεί, άλλοι 600 και συνολικά επωφελούνται 877 άτομα από τη δομή. Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι, το νέο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», το οποίο αντικαθιστά το «Βοήθεια στο Σπίτι», δεν έχει καμία σχέση και αφήνει εκτός φροντίδας το σύνολο σχεδόν των ωφελουμένων από το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι».
Αφού ανέφερε ότι η συνέχιση του προγράμματος είναι κορυφαίο αίτημα για το Δήμο Βόλο και για την ΚΕΔΕ, ο Πάνος Σκοτινιώτης δήλωσε ότι «είναι κρίμα κάτι το οποίο δημιουργήθηκε με τόση προσπάθεια, τώρα που είμαστε στην κορύφωση της κρίσης να το εγκαταλείψουμε. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε σε καλύτερες εποχές και εγκαταλείπεται στην πιο δύσκολη εποχή», τόνισε και ανέφερε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια, παρ’ ότι διακρίνει μια άκαμπτη στάση μέχρι στιγμής, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να καμφθούν οι αντιδράσεις και να συνεχιστεί το πρόγραμμα.
Η κ. Θάλεια Ναρλή, κοινωνική λειτουργός και πρόεδρος των Εργαζομένων στο πρόγραμμα, τόνισε ότι «η δομή «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι μία από τις καλύτερες κοινωνικοπρονοιακές δομές που έχει επανδρωθεί στην Ελλάδα και λειτουργεί ακατάπαυστα τα 10 τελευταία χρόνια, με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές και κοινωνικούς βοηθούς, προσφέροντας υπηρεσίες πανελλαδικά σε 130.000 ηλικιωμένους, ΑμεΑ κι ανασφάλιστους».
Όπως ανέφερε, με τη θεσμοθέτηση του νέου προγράμματος από το υπουργείο και των κριτηρίων που έχει θεσπίσει, θα εξυπηρετούνται μόλις 45.000 και μόνο ηλικιωμένοι. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στο Δήμο Βόλου απασχολεί 49 εργαζόμενους ορισμένου χρόνου των οποίων η πρόσληψή τους έγινε μέσω ΑΣΕΠ και η σύμβασή τους τελειώνει στις 31 Μαρτίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το