Photo Gallery, Τοπικά

ΕΑΣ Βόλου: 0,14 ευρώ το κιλό η ανοιχτή τιμή για σιτηρά

Στο 0,20 ευρώ περίπου αναμένεται να διαμορφωθεί η αντίστοιχη κλειστή


Στο 0,14 ευρώ το κιλό διαμορφώθηκε χθες από τη διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Βόλου η ανοιχτή τιμή παραλαβής των σιτηρών, με τη διαδικασία του αλωνισμού να έχει ήδη ξεκινήσει στις καλλιεργούμενες εκτάσεις του κάμπου. Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να ανακοινωθεί επίσημα από την Ένωση και η κλειστή τιμή παραλαβής της σοδειάς, η οποία πρόκειται να διαμορφωθεί κοντά στο 0,20 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με συνεταιριστές και αγρότες, η φετινή σοδειά είναι ικανοποιητική και αρίστη ποιοτικώς, καθώς δεν επηρεάστηκε από τις βροχοπτώσεις. Στο μεταξύ, την αναστολή της προγραμματισμένης για σήμερα κινητοποίησής τους στο λιμάνι του Βόλου αποφάσισαν οι σιτοπαραγωγοί, καθώς μετά την έγκριση της παράτασης των περιβαλλοντικών όρων, οι 40.000 τόνοι σιτηρών για εξαγωγή στην Ιταλία θα φορτωθούν κανονικά σε πλοία στο λιμάνι του Βόλου.

Με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις ξεκίνησε στις καλλιεργούμενες εκτάσεις του κάμπου η διαδικασία αλωνισμού της φετινής σοδειάς σιτηρών, η οποία κυμαίνεται σε ικανοποιητικά, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, επίπεδα και κρίνεται ως αρίστη ποιοτικώς.

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις δεν επηρέασαν την παραγωγή και από την πλευρά τους συνεταιριστές και αγρότες εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι ποσότητες θα διατεθούν στους εμπόρους στο σύνολό τους μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το αργότερο, με τη διαδικασία της προκήρυξης διαγωνισμών για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής τιμής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση της ΕΑΣ Βόλου, προχώρησε χθες στη διαμόρφωση στο 0,14 ευρώ το κιλό της ανοιχτής τιμής για την παραλαβή των σιτηρών και από την ερχόμενη εβδομάδα κάθε Τρίτη και Πέμπτη όσοι παραγωγοί θα διαθέσουν τη σοδειά τους στην Ένωση θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία της για την πληρωμή τους.

Η ανοιχτή τιμή σημαίνει ότι όσοι παραγωγοί συμφωνήσουν με την ΕΑΣ στο 0,14 ευρώ το κιλό την τρέχουσα χρονική περίοδο, θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν επιπλέον κέρδος, αλλά και στην αντίθετη περίπτωση να χάσουν εισόδημα, καθώς μέχρι και το ερχόμενο φθινόπωρο η αρχική τιμή μπορεί να τροποποιηθεί είτε με αύξηση είτε με πτώση.

Παράλληλα, την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να ανακοινωθεί επίσημα από την ΕΑΣ Βόλου και η κλειστή τιμή παραλαβής των σιτηρών, η οποία θα διαμορφωθεί γύρω στο 0,20 ευρώ το κιλό, με μικρές αποκλίσεις είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Όσοι παραγωγοί συμφωνήσουν με την Ένωση στην κλειστή τιμή δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν επιπλέον κέρδος, αν η αντίστοιχη τελική διαμορφωθεί το ερχόμενο φθινόπωρο σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά δεν θα έχουν και απώλεια αν σημειώσει υποχώρηση. Σε κάθε περίπτωση, το κέρδος που θα αποκομίσουν από τη διάθεση της σοδειάς τους με κλειστή τιμή θα είναι γύρω στο 0,20 ευρώ το κιλό.

Στο μεταξύ, η Ένωση Βόλου κατάφερε τελικά και εξασφάλισε προς όφελος των παραγωγών μελών τη δυνατότητα αποθήκευσης της φετινής σοδειάς σιτηρών, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα που προέκυψε πρόσφατα με την έλλειψη των απαιτούμενων αποθηκευτικών χώρων ιδιοκτησίας της λόγω των 3.500 τόνων περσινής παραγωγής που παρέμεναν αδιάθετοι στις αποθήκες της στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά από την ΕΑΣ Βόλου, εξασφαλίστηκαν τρεις αποθηκευτικοί χώροι ιδιοκτησίας της στον Άγιο Δημήτριο, το Μικρό Περιβολάκι και το Στεφανοβίκειο.

«Ξεκινάμε πράγματι με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, τον αλωνισμό» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικ. Πρίντζος «καθώς η φετινή σοδειά σιτηρών είναι ικανοποιητική και η ποιότητα του προϊόντος άριστη. Διαμορφώσαμε την ανοιχτή τιμή παραλαβής στο 0,14 ευρώ το κιλό και την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινώσουμε και την αντίστοιχη κλειστή, η οποία θα είναι γύρω στο 0,20 ευρώ το κιλό πάντα και δεν θα αλλάξει. Από την ερχόμενη εβδομάδα κάθε Τρίτη και Πέμπτη όσοι παραγωγοί διαθέσουν στην Ένωση τη σοδειά τους μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία μας προκειμένου να πληρωθούν. Εξασφαλίσαμε επίσης και τρεις αποθηκευτικούς χώρους. Είναι βέβαιο ότι η φετινή σοδειά θα διατεθεί στους εμπόρους στο σύνολό της. Μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει πουληθεί και οι παραγωγοί δεν πρέπει να ανησυχούν» καταλήγει ο κ. Πρίντζος.

Τέλος, την αναστολή της προγραμματισμένης για σήμερα κινητοποίησής τους στο λιμάνι του Βόλου αποφάσισαν οι σιτοπαραγωγοί, καθώς μετά την έγκριση της παράτασης των περιβαλλοντικών όρων οι 40.000 τόνοι σιτηρών για εξαγωγή στην Ιταλία θα φορτωθούν κανονικά σε πλοία στο λιμάνι του Βόλου.

Το πρόβλημα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των σιτοπαραγωγών δημιουργήθηκε από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), η οποία απαγόρευσε αρχικά τη φόρτωση των σιτηρών στο λιμάνι της πόλης λόγω των περιβαλλοντικών όρων.

Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε χθες τη διοίκηση της ΕΑΣ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ενέκρινε την παράταση στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων και η φόρτωση των σιτηρών στα πλοία θα γίνει κανονικά.

ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από την ερχόμενη Δευτέρα σε όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω αυξημένων αναγκών και στο πλαίσιο της χάρτας των δικαιούχων κοινοτικών ενισχύσεων το νέο ωράριο εξυπηρέτησης των παραγωγών, το οποίο είναι από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 09.00 μέχρι και τις 13.30.

Για το Νομό Μαγνησίας ο νέος αριθμός του τηλεφωνικού κέντρου της Υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση των παραγωγών είναι το 2421049585.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το