Photo Gallery, Τοπικά

ΕΑΣ Βόλου: Στις αποθήκες 3.500 τόνοι σιτητών

Δημιουργείται πρόβλημα έλλειψης αποθηκευτικών χώρων για τη φετινή σοδειά

Πρόβλημα με την έλλειψη αποθηκευτικών χώρων για τη συγκέντρωση της φετινής σοδειάς σιτηρών αντιμετωπίζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Βόλου, καθώς αδιάθετοι παραμένουν 3.500 τόνοι από την περσινή παραγωγή. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στη στέγη της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ στην πρώτη βιομηχανική περιοχή Βόλου και πραγματοποιήθηκε η σύνδεσή τους με τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο επένδυσης της ΕΑΣ. Παράλληλα, από την Ένωση ανακοινώθηκε ότι εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων της ενιαίας οικονομικής ενίσχυσης για τη φετινή καλλιεργητική και παραγωγική περίοδο και οι δικαιούχοι πρέπει να σπεύσουν. Τέλος, η ΕΑΣ Βόλου γνωστοποιεί ότι διατηρεί σταθερές τις αποδοχές των εργαζομένων της βάσει κλαδικής σύμβασης, που ορίζει ποσοστό της τάξης του 45% άνω της αντίστοιχης εθνικής συλλογικής.

Στις αποθήκες της ΕΑΣ Βόλου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου παραμένουν αδιάθετοι 3.500 τόνοι σιτηρών περσινής σοδειάς, καθώς οι πέντε διαγωνισμοί για τη διάθεσή του απέβησαν άγονοι, λόγω των χαμηλών τιμών που προσέφεραν έμποροι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Συνέπεια είναι η Συνεταιριστική Οργάνωση του Βόλου να αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα με την έλλειψη χώρων συγκέντρωσης της φετινής σοδειάς, με τον αλωνισμό να ξεκινά στις 15 του τρέχοντος μήνα και την παραγωγή να είναι αυξημένη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνεταιριστών και αγροτών.

«Το πρόβλημα είναι σοβαρό» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικ. Πρίντζος «καθώς από την περσινή σοδειά διαθέσαμε ποσότητα 1.500 τόνων και στις αποθήκες παραμένουν ακόμη 3.500 τόνοι σιτηρών. Πραγματοποιήσαμε πέντε διαγωνισμούς, οι οποίοι απέβησαν άγονοι, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης δεν εξασφαλίσαμε από εμπόρους τιμές συμφέρουσες για τους παραγωγούς – μέλη μας. Ο αλωνισμός ξεκινά στις 15 Ιουνίου, η σοδειά είναι αυξημένη φέτος και δεν διαθέτουμε αποθηκευτικούς χώρους για τη συγκέντρωσή της» τονίζει ο επικεφαλής της Συνεταιριστικής Οργάνωσης Βόλου.

Φωτοβολταϊκά

Συνδέθηκαν με τη ΔΕΗ τα πρώτα φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 100 κιλοβάτ που εγκατέστησε η ΕΑΣ Βόλου στη στέγη της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, στο πλαίσιο επένδυσής της.

Θα ακολουθήσει αντίστοιχη εγκατάσταση σε κτίρια ιδιοκτησίας της Ένωσης στο Στεφανοβίκειο, τον Άγιο Δημήτριο και σε άλλα χωριά της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Στόχος της ΕΑΣ Βόλου με την υλοποίηση της επένδυσης είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η πώλησή της στη ΔΕΗ, με τα έσοδα να ανέρχονται στο ποσό των 500.000 ευρώ το χρόνο.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα που θα εγκατασταθούν σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Βόλου θα είναι συνολικής ισχύος 700 κιλοβάτ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επένδυση υλοποιείται με ίδια κεφάλαια της Συνεταιριστικής Οργάνωσης Βόλου και χωρίς δανεισμό.

ΟΣΔΕ

Εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιουνίου η προθεσμία για την υποβολή από την πλευρά των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων της αίτησης ενιαίας οικονομικής ενίσχυσης για τη φετινή καλλιεργητική και παραγωγική περίοδο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η ΕΑΣ Βόλου, το σύστημα θα κλείσει την ερχόμενη Παρασκευή και από την πλευρά της καλεί όλους τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους να σπεύσουν για την υποβολή της αίτησης, προκειμένου να μη χάσουν τη φετινή ενιαία οικονομική ενίσχυση.

«Έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία παραλαβής των αιτήσεων» σημειώνει ο κ. Πρίντζος «στο ποσοστό της τάξης του 90%. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς την Παρασκευή 8 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και το σύστημα θα κλείσει. Καλούμε, λοιπόν, όσους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους δεν έχουν υποβάλει ακόμη την αίτησή τους, να σπεύσουν μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να μη χάσουν την ενιαία οικονομική ενίσχυση αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου.

Μισθοδοσία

Σταθεροί, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΑΣ Βόλου, παραμένουν μέχρι τώρα οι μισθοί του προσωπικού της.

«Δεν μειώνουμε τους μισθούς του προσωπικού μας» δηλώνει ο κ. Πρίντζος «τους οποίους διατηρούμε μέχρι τώρα σταθερούς, στα ίδια επίπεδα. Αποφύγαμε κάθε μείωση των μισθών. Το προσωπικό μισθοδοτείται βάσει κλαδικής σύμβασης, η οποία είναι στο ποσοστό της τάξης του 45% άνω της αντίστοιχης εθνικής συλλογικής. Δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τη μισθοδοσία του προσωπικού, το οποίο πληρώνεται κανονικά. Η ΕΑΣ Βόλου λειτουργεί σε πολύ καλό επίπεδο» καταλήγει ο κ. Πρίντζος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το