Photo Gallery, Πολιτισμός

Δ. Μητροπάνος: Σίγησε η βαθιά λαϊκή φωνή

Συγκίνηση για την απώλεια του μεγάλου ερμηνευτή

Από οξύ πνευμονικό οίδημα εξέπνευσε χθες σε ηλικία 64 ετών ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος, αφήνοντας πίσω μία σημαντική διαδρομή στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού.

Τα τελευταία χρόνια ο μεγάλος ερμηνευτής είχε δώσει σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, αναφέρεται: «Ο ασθενής Δημήτριος Μητροπάνος διεκομίσθη στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ σήμερα το πρωί (σημ. χθες Τρίτη) λόγω οξέως διαρροϊκού συνδρόμου και εμέτων. Στη συνέχεια παρουσίασε αιφνιδίως δύσπνοια. Μετεφέρθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου αντιμετωπίστηκε για οξύ πνευμονικό οίδημα από το οποίο και κατέληξε την 11η πρωινή».

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα – από την οποία καταγόταν η μητέρα του – στις 2 Απριλίου του 1948. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον ανταρτοπόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στη Ρουμανία. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας το Καππά.

Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειάς του. Πρώτα ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του, ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα να ζήσει με το θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει ως τραγουδιστής.

Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την Κολούμπια. Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε το Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». Το Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα.

Όπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι, ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα».

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού, αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ’80. Η πολύ σημαντική συνεργασία με το Θάνο Μικρούτσικο με το δίσκο «Στου αιώνα την παράγκα», αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε πιο «έντεχνες» διαδρομές, διατηρώντας και πάλι την ταυτότητα του λαϊκού. Ο Μητροπάνος συνεχίζει στα ίδια μονοπάτια, με τραγούδια των Μικρούτσικου, Κορακάκη, Μουκίδη, Παπαδημητρίου κ.ά. στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές του 2000. Από τα τραγούδια του δίσκου ξεχωρίζει το τραγούδι «Η εκδρομή» του Γιάννη Μηλιώκα, το οποίο γράφτηκε για την επιστροφή του ερμηνευτή στη δισκογραφία μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Από τις πιο πρόσφατες δισκογραφικές δουλειές του Δημήτρη Μητροπάνου, είναι η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Ηρώδειο (Σεπτέμβριος 2009), αποτελούμενη από 2 CD με τον τίτλο «Τα τραγούδια της ζωής μου»”. Η τελευταία του συνεργασία έγινε στο Κέντρο Αθηνών μαζί με τους Γιάννη Κότσιρα και Δημήτρη Μπάση.

Η κηδεία του Δ. Μητροπάνου θα γίνει την Πέμπτη στις 14:00 από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Από τις 10:00 το πρωί η σωρός του θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Α΄ Νεκροταφείου για τον τελευταίο αποχαιρετισμό από όλους εκείνους που τον αγάπησαν. Η οικογένειά του παρακαλεί αντί στεφάνων να ενισχυθεί το Κέντρο Υποδοχής Αλληλεγγύης Ιδρύματος Αστέγων (ΚΥΑΔΑ) – λογαριασμός 064/48000015 Εθνική Τράπεζα – για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Δηλώσεις των κομμάτων

Τη θλίψη του για το θάνατο του μεγάλο λαϊκού τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνου εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

«Μία δωρική φωνή που εξέφρασε με αυθεντικότητα την ελληνικότητα και την ψυχή του λαού μας έσβησε» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ο Δημήτρης Μητροπάνος έδωσε πολλά στην πατρίδα και τον λαό μας. Θα είναι δυνατή η μνήμη που αφήνει πίσω του… Είναι κομμάτι της ψυχής του κάθε Έλληνα» σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

«Με τη δωρική του φωνή και την ξεχωριστή του ερμηνεία πλούτυνε το λαϊκό τραγούδι» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Με τα τραγούδια του αγαπήσαμε περισσότερο την Ελλάδα» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγούδησε με γνησιότητα τους λαϊκούς καημούς και μένει στην ιστορία της ελληνικής μουσικής ως ένας από τους μεγάλους» σημείωσε η Δημοκρατική Αριστερά.

«Με την «αποχώρηση» του Δημήτρη Μητροπάνου επισπεύδεται το κλείσιμο της σημαντικότερης περιόδου του ελληνικού τραγουδιού», τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Ξεχώρισε με την ιδιοτυπία και τη βαθιά λαϊκή συγκίνηση της φωνής του και με την απλότητα και το ήθος του ως ανθρώπου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. https://www.youtube.com/watch?v=QnFO-mJ4Kd0 ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ(τον πήρε συμμορία)-ΠΟΛΥΒΟΣ-στημένη αυτοκτονία: ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΝ ΠΗΡΕ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ κ τον ΠΟΛΥΒΟ Κ ΟΧΙ Ο ΘΕΟΣ , ούτε τα ψυχολογικά προβλήματα λόγω οικονομικής κρίσης όπως έχουν συμφωνήσει να αποδίδονται οι αυτοκτονίες για λόγους συγκάλυψης. Όπως συμβαίνει άλλωστε κ με άλλα άτομα δημόσια κ μη, αποδεικτικά στοιχεία των οποίων βλ. μπλόγκ: http://sino-mosies.blogspot.com/. Για το Μητροπάνο θα δείτε στη ταινία πως λένε ότι έγινε. Οσο για τον Λέκτορα Πολυβό, είπαν οι δημοσιογράφοι ότι η ανεργία έφταιγε. Ο άνθρωπος όμως ήταν κ εργαζόμενος κ είχε εργασία. Απλώς δεν ήταν μόνιμος. Κ δεν είχε λόγο να αυτοκτονήσει, ούτε ψυχολογικά προβλήματα είχε. Βλ. τι λέει η συμμορία στην ταινία. Χαρακτηριστική η φράση που λένε ότι δεν θα μιλήσει τώρα που είναι στο μνήμα.
    ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΑ ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ. ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΒΙΑΖΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ αν κ υπάρχουν πολλά τέτοια αρχεία σε άλλες ταινίες μου περί καναλιών.
    https://www.youtube.com/watch?v=1Uz3tFxXVno ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ Κ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΗΡΕ-ΣΥΜΠΛ Τ
    Συμπληρωματική ταινία για τη συμμορία που πήρε το Μητροπάνο με κάποια νέα αρχεία

Μοιραστείτε το