Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Δύσκολη Βιολογία, απαιτητικά Μαθηματικά

Τα χθεσινά θέματα στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων

Δύσκολα για το μάθημα της Βιολογίας και απαιτητικά για τα Μαθηματικά ήταν χθες τα θέματα που διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι από το Νομό Μαγνησίας στο πλαίσιο της εξέτασης του δεύτερου μαθήματος γενικής παιδείας των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Η δεύτερη ημέρα των εξετάσεων κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα, με τους υποψηφίους να εξετάζονται στο δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας επιλέγοντας μεταξύ Μαθηματικών, Βιολογίας, Φυσικής και Ιστορίας. Τα θέματα εστάλησαν στα σχολεία γύρω στις 8.30 το πρωί, ακολούθησε η αναπαραγωγή τους για κανένα τέταρτο και λίγο πριν τις 9 το πρωί οι υποψήφιοι άρχισαν να γράφουν.

Στη Μαγνησία οι περισσότεροι, γύρω στους 830, επέλεξαν τη Βιολογία, ενώ τα Μαθηματικά διάλεξαν γύρω στους 600 υποψηφίους. Επίσης, περίπου 80 υποψήφιοι επέλεξαν τη Φυσική και γύρω στους δέκα την Ιστορία.

Η αποχή χθες κυμάνθηκε στο 2% περίπου, αφού συμμετείχαν 1.510 υποψήφιοι και απουσίαζαν 45 άτομα.

Οι υποψήφιοι της Βιολογίας χαρακτήρισαν τα θέματα απαιτητικά και σίγουρα πιο δύσκολα από αυτά που ανέμεναν. Μάλιστα, κάποιοι τόνισαν πως περίμεναν να πέσουν φέτος δύσκολα θέματα στη Βιολογία, αφού πέρυσι είχαν εξεταστεί σε δύσκολα ζητήματα οι υποψήφιοι στα Μαθηματικά.

Εκπαιδευτικοί τόνισαν πως στη Βιολογία το θέμα Δ2, που ζητούσε από τους υποψηφίους να προσδιορίσουν εικόνες του νέφους της Αθήνας σε διαφορετικές ώρες της ημέρες, κρίνεται ως αμφιλεγόμενο και πιθανολογείται ότι μπορεί να δυσκόλεψε πολλούς μαθητές. Το θέμα αυτό μπορεί να «κοστίσει» έως και 2 μονάδες στις είκοσι.

Πάντως υποψήφιοι επισήμαναν πως, με δεδομένα τα θέματα, θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια για να πιάσει κάποιος το βαθμό 16-17.

Πιο αισιόδοξοι εξέρχονταν από τα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν στα Μαθηματικά το οποίο σημειωτέον έχει αυξημένη βαρύτητα για όσους θέλουν να φοιτήσουν σε Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και γενικά σε σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι υπογράμμισαν ότι τα θέματα ήταν σχετικά βατά, με διαβαθμισμένη βέβαια δυσκολία, όπως το περίμεναν. Δεν παραγνώριζαν όμως ότι πρόκειται γενικά για ένα δύσκολο μάθημα.

Από την πλευρά της η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανακοίνωσε πως τα θέματα των Μαθηματικών στα οποία διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι χαρακτηρίζονται μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας από τα αντίστοιχα περσινά. Ειδικότερα, αναφέρει στο σχόλιά της πως: «Η επιτυχής αντιμετώπιση των θεμάτων απαιτεί κριτική σκέψη, πολύ καλή προετοιμασία και δυνατότητα συνδυασμού γνώσεων από διαφορετικά κεφάλαια. Σε γενικές γραμμές καλύπτεται όλη η ύλη και υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία».
Στο μεταξύ, απαιτητικά ήταν και τα θέματα και στα άλλα δύο μαθήματα, της Φυσικής και της Ιστορίας, όπως τόνισαν οι μαθητές.

Αύριο Παρασκευή, οι υποψήφιοι εξετάζονται στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δυο κύκλων) και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

Σήμερα τη σκυτάλη των εξετάσεων παίρνουν οι υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια που θα διαγωνιστούν στο μάθημα των Μαθηματικών, ενώ γίνονται και οι ενδοσχολικές εξετάσεις.

Αλλαγές στο πρόγραμμα

Λόγω της προκήρυξης των εκλογών για την Κυριακή 17-6-2012, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το τροποποιημένο πρόγραμμα διεξαγωγής των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων και των Εξετάσεων των Ειδικών Μαθημάτων.

Επισημαίνεται ότι από αυτή την αναγκαστική τροποποίηση δεν επηρεάζεται καθόλου ο κύριος όγκος των υποψηφίων, αφού οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ θα ολοκληρωθούν κανονικά την Τρίτη 5-6-2012 και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑΛ θα ολοκληρωθούν κανονικά τη Δευτέρα 11-6-2012.

Με τα τροποποιημένα προγράμματα, οι Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν τη Δευτέρα 11-6-2012 και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 20-6-2012. Εξεταστικά κέντρα για τις επαναληπτικές εξετάσεις θα λειτουργήσουν μόνο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων θα αρχίσουν την Παρασκευή 15-6-2012 και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 24-6-2012.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα των εξετάσεων έχει ως εξής: Παρασκευή 15 Ιουνίου Αγγλικά στις 12 το μεσημέρι, Τρίτη 19 Ιουνίου Αρμονία στις 9 το πρωί, Τετάρτη 20 Ιουνίου Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων στις 9 το πρωί, Πέμπτη 21 Ιουνίου Γαλλικά στις 9 το πρωί και Ιταλικά στις 16.00, Παρασκευή 22 Ιουνίου Γερμανικά στις 9 το πρωί και Ισπανικά στις 16.00, Σάββατο 23 Ιουνίου Ελεύθερο Σχέδιο στις 10 το πρωί και Κυριακή 24 Ιουνίου Γραμμικό Σχέδιο στις 10 το πρωί.

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου και τη Δευτέρα 18 Ιουνίου δεν θα διεξαχθούν ενδοσχολικές εξετάσεις. Για την ολοκλήρωση των ενδοσχολικών εξετάσεων θα σταλεί σχετική εγκύκλιος από τη Διεύθυνση Σπουδών του υπουργείου Παιδείας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το