Photo Gallery, Τοπικά

Δύο χρόνια για τη… σύνταξη

Μέχρι να τους εκδοθεί, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι παίρνουν δάνεια, για να επιβιώσουν

 

 


 

 

Η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, αλλά και η περικοπή των επιδομάτων κατά 20% έχουν περιορίσει σημαντικά τους πόρους των Ταμείων. Έτσι, σε αναμονή βρίσκονται περίπου 300.000 αιτήσεις ασφαλισμένων για συνταξιοδότηση, όσον αφορά κύριες και επικουρικές συντάξεις, με αποτέλεσμα ο χρόνος αναμονής να αγγίζει και τα δύο χρόνια… Όσον αφορά το εφάπαξ, αυτό ίσως δοθεί σε τέσσερα χρόνια…

 

Ρεπορτάζ:

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

 

Ο Γιώργος Καργιώτης, δάσκαλος, κατέθεσε τα δικαιολογητικά για τη σύνταξή του στις 10/08/2011 και «σύμφωνα με όσα λένε, θα πάρω στα χέρια μου την κύρια σύνταξη σε επτά μήνες, ενώ την επικουρική σε δύο χρόνια, τουλάχιστον. Για το εφάπαξ δεν το συζητάμε. Σε 3-4 χρόνια και… «κουρεμένο» κατά 10% -προς το παρόν». Ο ίδιος ισχυρίζεται: «Είμαι 57 ετών, θα μπορούσα να έχω βγει στη σύνταξη πριν δύο χρόνια, αλλά κάθισα, για να εξυπηρετήσω την Υπηρεσία. Και εκείνοι για το «ευχαριστώ», μου «κούρεψαν» το εφάπαξ!».

Πώς θα ζήσετε αυτούς τους 7 μήνες μέχρι να πάρετε τη σύνταξή σας; «Έχω κάνει ένα μικρό κουμάντο, μα θα χρειαστεί να πάρω και δάνειο. Μικρό μεν αλλά με μεγάλο επιτόκιο. Έχω οικογενειακές ανάγκες, δεν γίνεται αλλιώς, έχει ανατραπεί ο οικογενειακός μου προϋπολογισμός. Έχει χάρη, που νιώθω ικανοποιημένος από την προσφορά μου στους μαθητές, διότι το Δημόσιο με εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Στο φινάλε, έπρεπε να φύγω δύο χρόνια νωρίτερα. Τώρα και παραπάνω δούλεψα και ζημιωμένος είμαι». Σύμφωνα με τον κ. Καργιώτη, «τα όσα συμβαίνουν σχετικά με τις συντάξεις είναι λάθος της κυβέρνησης, που θα έπρεπε να «κόψει» από όλους αναλογικά. Καθώς άλλο περικοπή των μισθών και άλλο το εφάπαξ».

Με αφορμή την πολύμηνη καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς την έκδοση συντάξεων σε δικαιούχους, που έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας σπεύδουν να καθησυχάσουν τους ασφαλισμένους με προσωρινή σύνταξη, η οποία θα αντιστοιχεί περίπου στο 80% του τελικού ποσού, που θα ορισθεί με την έκδοση της οριστικής.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή για οποιονδήποτε λόγο η έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης, εντός των προθεσμιών, ο ασφαλιστικός φορέας υποχρεούται σε έκδοση απόφασης για προσωρινή σύνταξη μέσα σε χρονικό διάστημα 45 ημερών από την υποβολή της αίτησης, που συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση σχετικά με το χρόνο ασφάλισης στα ταμεία και την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται. Η προθεσμία φτάνει τις 75 ημέρες σε περίπτωση συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση.

Ο κ. Θανάσης Κοντονίνας, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπόρων Μαγνησίας, που σήμερα αριθμεί περίπου 800 συνταξιούχους, αναφέρει: «Προσωπικά έκανα 18 μήνες, για να πάρω τη σύνταξή μου και η ψυχή μου το ξέρει, πως άντεξα. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο παροτρύνω τους υπόλοιπους εμπόρους, να ζητούν την προσωρινή σύνταξή τους, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τα έξοδά τους. Βέβαια, όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη».

Αναφερόμενος στη διαβίωση των συναδέλφων ενόσω περιμένουν τη σύνταξη λέει: «Περιμένοντας, ζητιανεύουν και «βεντουζάρουν» κάπου αλλού, για να βγάλουν τα έξοδά τους. Εξάλλου, και όσοι παίρνουν ήδη σύνταξη, το μήνα Σεπτέμβριο στα πλαίσια των περικοπών, η κυβέρνηση μας έκοψε το 3% της σύνταξης», καταλήγει.

Απογοητευμένη εμφανίζεται και η κ. Θεοδοσία Ράπτου, δασκάλα, η οποία είναι ήδη συνταξιούχος, παρόλο που η σύνταξή της «βγήκε» σε πέντε μήνες. «Μου χρωστάνε ακόμα το εφάπαξ και την επικουρική σύνταξη. Οι συνάδελφοι που αποχώρησαν πρόπερσι, έκαναν 14 μήνες να πάρουν εφάπαξ. Για μας όμως δεν βλέπω να έρχεται, καθώς πέρσι αποχώρησαν πάρα πολλοί, για να μην τους πιάσουν τα νέα μέτρα. Από την άλλη, τα περίμενα αυτά τα λεφτά. Ξέρω, πως το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι υπομονή, όμως μέχρι να βγει η σύνταξή μου, εξάντλησα όλες μου τις οικονομίες και τώρα απλώς καλύπτω τα έξοδά μου», τονίζει η κ. Ράπτου. «Εξάλλου, έχω υποστεί όλες τις μειώσεις, που έχουν υποστεί και οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι συνταξιούχοι. Κουράστηκα», καταλήγει.

 

Η αναμονή ανά Ταμείο

 

– Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ): Η αναμονή για την επικουρική σύνταξη στο ΤΕΑΔΥ φθάνει τους 48 μήνες. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται 39.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη. Έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει 9.000 αιτήσεις ετησίως.
Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ): Είναι ελλειμματικό και αδυνατεί να καταβάλει την εφάπαξ αποζημίωση στους δημοσίους υπαλλήλους. Οφείλει το εφάπαξ σε 37.000 υπαλλήλους (δηλαδή 1,6 δισ. ευρώ), Σήμερα καταβάλλεται το εφάπαξ σε όσους έκαναν αίτηση πριν από δύο χρόνια. Σχεδιάζεται να δοθεί µια «ανάσα» µέσω «εσωτερικού» δανεισμού (300 εκατ. ευρώ από το ΤΕΑΔΥ) και µε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (περίπου 150 εκατ. ευρώ που θα μπορούν να δοθούν ως εγγύηση για χρηματοδότηση από τράπεζες). Δεν  αποκλείεται πάντως μελλοντική μείωση του εφάπαξ ή αύξηση των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

– Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για ασφαλισμένο μόνο στο ΙΚΑ χορηγεί σύναξη με καθυστέρηση από 7 έως 9 μήνες. Για ασφαλισμένο που υπάρχει αίτημα αναγνώρισης χορηγεί σύνταξη με καθυστέρηση 9 έως 12 μήνες. Όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, η καθυστέρηση ξεπερνά τους 15 μήνες.

– Ο ΟΓΑ χορηγεί σύνταξη όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο στον ΟΓΑ, με καθυστέρηση 5-6 μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι πάνω από 12-15 μήνες.

– Η απονομή σύνταξης στο ΤΣΜΕΔΕ γίνεται σε 10 μήνες όταν υπάρχει ασφάλιση στο φορέα και μετά από 15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική.

– ΤΕΑΠΟΚΑ (Επικουρικό Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής): Η αναμονή φθάνει τους 21 μήνες και εκκρεμούν 2.700 αιτήσεις.
ΤΑΔΚΥ (Επικουρικό Δημοτικών – Κοινοτικών Υπαλλήλων): Η αναμονή φθάνει τους 16 μήνες και εκκρεμούν 2.200 αιτήσεις. 
– Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ):
Το έλλειμμά του ανέρχεται στα 110 εκατ. ευρώ. ‘Ηδη άρχισε περικοπές στα δώρα.
– Προβληματικό είναι και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού που ήδη εφαρμόζει περικοπές. 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το