Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Δύο συγκεντρώσεις για το μέταλλο


Στιγμιότυπα από τις χθεσινές συγκεντρώσεις σε πρώην ΚΟΝΤΙ και Χαλυβουργία

 

Χθες στο Βόλο στο πλαίσιο της 3ωρης στάσης εργασίας, έξω από πρώην ΚΟΝΤΙ και Χαλυβουργία

 


 

Στα δύο «κατάφεραν» να χωριστούν και πάλι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που στήριξαν με διαφορετικό τρόπο την 3ωρη στάση εργασίας που κήρυξε χθες από 12 έως 3 μ.μ. η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου.

 

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΦΩΚΙΔΗΣ

 

Η πλειοψηφία των δυνάμεων του Εργατικού Κέντρου Βόλου εκτίμησε πως όφειλαν να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους της ΚΟΝΤΙ που βρίσκονται 3 μήνες έξω από το εργοστάσιο σε διαθεσιμότητα, παλεύοντας για την επαναλειτουργία του.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Μ. Παπαρήγας και το ΠΑΜΕ επέλεξαν να βρεθούν, μαζί με απεργούς της Χαλυβουργίας από τον Ασπρόπυργο έξω από τις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας στο Βόλο (έναντι του Κοιμητηρίου) και να πραγματοποιήσουν μπροστά στην πύλη του εργοστασίου εκδήλωση διαμαρτυρίας στην εργοδοτική πρακτική της μείωσης της απασχόλησης και των αποδοχών.

Στη συγκέντρωση που έγινε έξω από την πρώην ΚΟΝΤΙ, όπου οι 85 εργαζόμενοι βρίσκονται εδώ και τρεις μήνες σε διαθεσιμότητα, αγωνιζόμενοι για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, ένθερμη ήταν η συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, πρωτοβάθμιων σωματείων όπως της Χαλυβουργίας Ελλάδας και πολιτικών φορέων όπως της Νομαρχιακής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Οι εργαζόμενοι της ΚΟΝΤΙ, αφού εξαντλήσαμε κάθε καλόπιστο μέσο για να αποτρέψουμε τη δραματική εξέλιξη, δεν έχουμε άλλη λύση από το να συνεχίσουμε ώς το τέλος τον αγώνα μας, συνδέοντας τη συνέχιση της ζωής μας με την ύπαρξη του εργοστασίου. Κάναμε την ΚΟΝΤΙ πραγματικό σπίτι μας, κατασκηνώνοντας στο χώρο του εργοστασίου, αρνούμενοι να βγούμε από εκεί, παρά μόνο με την απόφαση της δικαίωσής μας. Καλούμε τους συναδέλφους και το βολιώτικο λαό να μας συμπαρασταθούν με οποιοδήποτε τρόπο. Δίνουμε έναν τίμιο αγώνα ζωής και σας θέλουμε στο πλευρό μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου των 85 εργαζομένων κ. Τριαντ. Καρατζιώλης.

Κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ Μαγνησίας να μην οργανώσουν εκδήλωση συμπαράστασης στο μοναδικό χώρο διαμαρτυρίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Βόλο και είναι το τσαρδάκι στο οποίο βρίσκονται εδώ και 3 μήνες οι 85 εργαζόμενοι (σε διαθεσιμότητα), έξω από το εργοστάσιο της ΚΟΝΤΙ, ο πρόεδρος του Σωματείου είπε πως πέρασαν από την ΚΟΝΤΙ στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, λήγει σήμερα Παρασκευή η διαθεσιμότητα στην οποία τέθηκαν οι εργαζόμενοι της ΚΟΝΤΙ και καθώς έχει εξαντληθεί η από το νόμο προβλεπόμενη μέγιστη διάρκεια της διαθεσιμότητας των τριών μηνών σε ένα χρόνο. «Εμείς τη Δευτέρα στις 6 το πρωί, θα ζητήσουμε να εργαστούμε. Ομοσπονδία και ΕΚΒ έχουν ενημερωθεί, όπως θα ενημερωθούν και οι αρμόδιες Αρχές για να διαφυλάξουν το δικαίωμά μας στην εργασία» τόνισε ο κ. Καρατζιώλης.

 

Στη Χαλυβουργία

Απεργιακή συγκέντρωση έξω από τη μονάδα της Χαλυβουργίας Ελλάδας στο Βόλο (έναντι του Κοιμητηρίου) πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι το Συνδικάτο Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας», τα Σωματεία Εργαζομένων σε ΒΕΜΕΚΕΠ, ΒΕΚ κ.α., εκπρόσωποι του ΕΚ Λάρισας, του ΠΑΜΕ Μαγνησίας, της ΝΕ του ΚΚΕ και επιτροπή απεργών χαλυβουργών από τον Ασπρόπυργο. «Χαιρετίζουμε όσους μας συμπαρίσταται και τους ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη. Περιμέναμε και τη στήριξη των συναδέλφων της Χαλυβουργίας στο Βόλο καθώς αγωνιζόμαστε και γι’ αυτούς. Καταγγέλλουμε τη στάση του Σωματείου που δεν βρίσκεται εδώ μαζί μας σήμερα και τους καλούμε να αλλάξουν έστω και τώρα θέση και να βρεθούν μαζί μας στον αγώνα», ανέφερε ο κ. Δημ. Φάνης, μέλος της Επιτροπής των απεργών από τον Ασπρόπυργο.

Τα μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας» κ.κ. Στεργίου και Ρούσας κατήγγειλαν προσθέτως την εργοδοσία της Χαλυβουργίας που όπως υποστήριξαν, ειδοποίησε έγκαιρα τους εργαζόμενους να μην αφήσουν οχήματα στο εξωτερικό πάρκιγκ του εργοστασίου ώστε να φαίνεται αδειανό.

Σε ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης την οποία χαιρέτησε και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ κ. Απ. Νάνος αναφέρονται και τα εξής: «Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους εδώ και 25 ημέρες ηρωικούς απεργούς του Χαλυβουργείου Ασπρόπυργου, οι οποίοι δεν δεχτήκαν τον ωμό εκβιασμό του Μάνεση και υπερασπίζονται το 8ωρο. Συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα που δίνουν εδώ και 3 μήνες το σωματείο και οι εργαζόμενοι της ΚΟΝΤΙ.

Απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία της βιομηχανίας σύμφωνα με τις προτάσεις των εργαζομένων. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων εργατών και να σταματήσει η εργοδοσία τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία. Καταδικάζουμε την κυβερνητική πολιτική η οποία εδώ και δύο χρόνια επιτίθεται σε κατακτήσεις και δικαιώματα της Εργατικής Τάξης. Να μην επιτρέψουμε την κατάργηση των Β.Α.Ε.

Να παλέψουμε για υπογραφή κλαδικής Σ.Σ.Ε. η οποία θα μας δίνει το δικαίωμα για αξιοπρεπή ζωή…».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Harry Potter: Και επίσημα στη μικρή οθόνη – Αρχίζουν τα casting

Η εταιρεία παραγωγής Warner Bros. Discovery ανακοίνωσε πριν μερικούς μήνες νέα τηλεοπτική σειρά βασισμένη και στα επτά βιβλία…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Πανηγυρική πρόκριση για την Εθνική πόλο Νεανίδων στους “4” του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος

Έβαλε πλώρη για μετάλλιο… Σε παράσταση για ένα ρόλο μετέτρεψε η Εθνική μας ομάδα Υδατοσφαίρισης…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Δημ.Κουρέτας: «Η Θεσσαλία τιμά τον Αλ. Παπαδιαμάντη, την ιστορία και την κληρονομιά της»

«Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος Έλληνας διηγηματογράφος, είναι και ο μεγαλύτερος Θεσσαλός…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Κούρτογλου: Η Αγία Άννα θα διεκδικήσει την άνοδο στη Γ’ Εθνική

Ο προπονητής της Αγίας Άννας Κούρτογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος:…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σερίφης στο Κεντάκι πυροβόλησε και σκότωσε δικαστή προτού παραδοθεί

Σερίφης σε αγροτική περιοχή της πολιτείας Κεντάκι (κεντροανατολικά) τέθηκε υπό κράτηση χθες Πέμπτη, αφού πυροβόλησε…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σκανδαλώδης ορισμός της ΕΠΟ για τον αγώνα Ολυμπιακός-Αλεξάνδρεια

Η ΕΠΟ δεν περίμενε τον Ολυμπιακό Βόλου να της στείλει παραχωρητήριο γηπέδου (οι "ερυθρόλευκοι" είχαν…

20 Σεπτεμβρίου 2024