Photo Gallery, Τοπικά

Δύο αγροτικά μπλόκα στη Μαγνησία

Ένταση στον Αλμυρό, όταν τα τρακτέρ προσπάθησα να ανέβουν στην ΠΑΘΕ

 

Δύο αγροτικά μπλόκα έχουν δημιουργηθεί από χθες στη Μαγνησία, στους κόμβους Αλμυρού και Αερινού. Όσοι αγρότες της Μαγνησίας αποφάσισαν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση θέλουν να παραμείνουν στα δικά τους μπλόκα – στην παρούσα τουλάχιστον φάση – και όχι να μετακινηθούν στο μπλόκο της Νίκαιας. Σε αυτό βρίσκονται αγρότες της Λάρισας, καθώς και των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων.

Από χθες, ωστόσο παρατηρείται αλλαγή του κλίματος και της διάθεσης των αγροτών να βγούνε στο δρόμο, να αναδείξουν τα προβλήματά τους και να διεκδικήσουν τη λύση τους.

Ένταση προκλήθηκε χθες το μεσημέρι στον Αλμυρού, όταν οι αγρότες της περιοχής έκαναν την εμφάνισή τους και επιχείρησαν να συγκεντρωθούν στον κόμβο του Αλμυρού, πάνω στη νέα εθνική οδό. Εμποδίστηκαν όμως από αστυνομικούς των ΜΑΤ. Στην περιοχή υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς η εντολή είναι να μην ανέβουν στην ΠΑΘΕ αυτοκίνητα και αγροτικά μηχανήματα. Έτσι οι αγρότες υπαναχώρησαν και «στρατοπέδευσαν» στον κόμβο του Αλμυρού, στον παράδρομο της εθνικής οδού, σε ένα παλιό πρατήριο καυσίμων.

Στον κόμβο του Αλμυρού βρίσκονται από χθες το μεσημέρι 60 περίπου τρακτέρ και αγροτικά οχήματα. Υπήρξε προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στο χώρο της λαϊκής αγοράς και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την εθνική οδό, όμως στη συνέχεια έμειναν στον παράδρομο. Η απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση των αγροτών ελήφθη σε συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Αλμυρού, το βράδυ της Τετάρτης. Οι αγρότες του Αλμυρού δείχνουν αγωνιστική διάθεση και το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Δημήτρης Νανάς ανέφερε πως το μπλόκο της περιοχής θα ενισχυθεί τις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ, στον κόμβο του Αερινού μετακίνησαν χθες το μεσημέρι τα τρακτέρ τους οι αγρότες της περιοχής του Βελεστίνου. Χθες στον κόμβο του Αερινού συγκεντρώθηκαν 35 τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, κυρίως από το Ριζόμυλο, το Στεφανοβίκειο, το Περίβλεπτο και τα γύρα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Νικ. Αγγελής μιλώντας στην πρωινή εκπομπή ανέφερε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα δυναμώσει το μπλόκο και θα πλαισιωθεί με αγρότες και από άλλες περιοχές της Μαγνησίας. «Όσο οι αγρότες διαπιστώνουν μια δυναμική με το μπλόκο της Νίκαιας να είναι στο επίκεντρο και να ενισχύεται, όλο και περισσότεροι θα κινητοποιηθούν», σημείωσε. Τόνισε πως τα προβλήματα των αγροτών είναι μεγάλα και υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η πρωτογενής παραγωγή. Μίλησε για το τεράστιο κόστος παραγωγής, τα μηχανήματα των χιλιάδων ευρώ που παραμένουν σε αποθήκες αφού δεν υπάρχει εργασία, τα δάνεια των τραπεζών και για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους.

Οι αγρότες της Μαγνησίας δεν θέλουν να πάνε στη Νίκαια λόγω της απόστασης και του κόστους των μετακινήσεων, κυρίως σε καύσιμα, που υπολογίζουν ότι θα έχουν για το διάστημα που θα διαρκέσουν οι κινητοποιήσεις.

Σε στάση, πάντως, αναμονής βρίσκονται και αγρότες από την περιοχή της Ζαγοράς και της Αργαλαστής.

Για τέταρτη ημέρα οι αγρότες της Θεσσαλίας (των τριών άλλων θεσσαλικών Νομών) βρίσκονται στο μπλόκο της Νίκαιας και ενισχύουν διαρκώς τις δυνάμεις τους. Τα μπλόκα αναμένεται να ενισχύσουν και οι κτηνοτρόφοι, με κύρια αιτήματα την έλλειψη ρευστότητας και τη ρύθμιση των δανείων τους. Συνδικαλιστές αναφέρουν πως θα επιδιώξουν να συνομιλήσουν και με τον πρωθυπουργό. Το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό αναμένεται να καθορίσει και την περαιτέρω στάση τους.

 

Νίκαια
Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε και χθες το πρωί, όταν αγρότες επιχείρησαν να κλείσουν για λίγα λεπτά τη νέα εθνική οδό στον κόμβο της Νίκαιας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνέλευση.
Οι αστυνομικοί, μέσα από τα χωράφια, προσπάθησαν να τους σταματήσουν, αλλά μια ομάδα των αγροτών κατάφερε να φτάσει στο οδόστρωμα της νέας εθνικής οδού.
Τελικώς οι αγρότες, που ζητούσαν να τους επιτραπεί να πραγματοποιήσουν συνέλευση πάνω στο οδόστρωμα της νέας εθνικής οδού, υπαναχώρησαν και επέστρεψαν στο μπλόκο της παλαιάς εθνικής οδού.
Η παρουσία Εισαγγελέα στο σημείο και η άρνηση του αστυνομικού διευθυντή, ματαίωσε τα σχέδιά τους.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, από χθες (31-01-2013) και ώρα 13.45 μέχρι σήμερα (01-02-2013) και ώρα 13.45, παρατείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Νίκαιας (χ/θ 346+400) έως τον κόμβο Βιοκαρπέτ (παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης), λόγω συγκέντρωσης αγροτών με γεωργικούς ελκυστήρες (σχετ. το από 28-01-2013 Δελτίο Τύπου).

Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

Όλα τα οχήματα που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς τη Λάρισα δεν θα εξέρχονται από την Π.Α.Θ.Ε. στον κόμβο Νίκαιας (χ/θ 346+400), αλλά θα συνεχίζουν και θα εξέρχονται στον κόμβο του Πλατυκάμπου (Χ/Θ 349+396).

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

Όλα τα οχήματα που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς τη Λάρισα δε θα εξέρχονται από την Π.Α.Θ.Ε. στον κόμβο Νίκαιας, αλλά η έξοδος θα πραγματοποιείται στον κόμβο Πλατυκάμπου.

Όλα τα οχήματα που κινούνται επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα θα αναστρέφονται στο ύψος του κόμβου της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και θα κινούνται με κατεύθυνση προς Λάρισα – παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και μέσω του κόμβου Πλατυκάμπου,  θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε.

Παρακαλούμε τους φίλους οδηγούς, να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων και να ενημερώνονται διαρκώς για κάθε μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το