Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Δωρεά από Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια

Εποπτικά μέσα παραχώρησε στο 6ο Γυμνάσιο για νεφοπαρατηρήσεις
Εποπτικά μέσα παραχώρησε στο 6ο Γυμνάσιο για νεφοπαρατηρήσεις

Εποπτικά μέσα για την υλοποίηση της έρευνας που διεξάγει το 6ο Γυμνάσιο Βόλου σε θέματα νεφοπαρατηρήσεων και μέτρησης της επιφανειακής θερμοκρασίας παραχώρησε το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια. Το σχολείο έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Globe» και συνεργάζεται με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πιο συγκεκριμένα το Εργαστήριο Δορυφορικής Τηλεπισκόπισης του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος – Μετεωρολογίας.

Χθες γύρω στις 12.30 το μεσημέρι μαθητές μαζί με τη καθηγήτρια Φυσικής-Μετεωρολογίας κ. Σοφία Παπαργύρη που υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μέτρησαν την επιφανειακή θερμοκρασία με υπέρυθρο θερμόμετρο και GPS. Στην ίδια κίνηση προχώρησαν δεκάδες σχολεία από όλο τον κόσμο που μετέχουν το πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο του πειράματος εξετάστηκαν δύο περιοχές, γρασίδι και άσφαλτος σε περιοχή μελέτης που προσεγγίζει τα 30Χ30 μέτρα, για να είναι συγκρίσιμη με το εικονοστοιχείο της δορυφορικής εικόνας Tandsat που θα χρησιμοποιηθεί μετά.

Έγιναν εννιά διαφορετικές μετρήσεις για κάθε τύπο επιφάνειας και σε κάθε σημείο έγινε και καταγραφή συντεταγμένων και υψομέτρου με GPS.

Η ώρα διεξαγωγής του πειράματος προγραμματίστηκε για μετά τις 12:15 το μεσημέρι (τοπική ώρα), για να υπάρχει το μέγιστο της ηλιακής ακτινοβολίας και για να εξυπηρετεί το πέρασμα του δορυφόρου, μια που θα ακολουθήσει σύγκριση των δεδομένων με τα δορυφορικά.

Οι μαθητές έχουν επίσης δημιουργήσει αφίσα με θέμα την Ημέρα Παρακολούθησης Γης.

Η χθεσινή πρωτοβουλία εντάχθηκε στο πλαίσιο της Ημέρας Παρακολούθησης Γης.

Η κ. Παπαργύρη υπογράμμισε πως «η εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τη Δρ. Νεκταρία Αδακτύλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Τμήμα Φυσικής, Τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος – Μετεωρολογίας, εργαστηρίου Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης, συνεχίστηκε με αυτή τη δράση. Σημαντική επίσης είναι η προσφορά από το Δρ. Rick Landenberger καθηγητή του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια που σε τέτοιους δύσκολους καιρούς προσφέρθηκε ευγενικά και μας έστειλε όργανα απαραίτητα για το πείραμα ένα θερμόμετρο υπερύθρου και ένα GPS.

Εκτός από το σχολείο μας από την Ελλάδα συμμετέχουν τα εξής σχολεία: 3ο Λύκειο Αιγάλεω, το Γυμνάσιο Τήνου, το Ιο Γυμνάσιο Πρέβεζας και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας».

Πρόσθεσε δε πως «είναι τιμή για το σχολείο μας να συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, δίνουμε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να γίνουν ερευνητές – επιστήμονες για μια μέρα». Συνεργάτης του Globe είναι ο κ. Αχιλλέας  Καρέτσος.

Επίσης η ομάδα των μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος GLOBE συμμετέχει με το πρωτόκολλο παρατήρησης των νεφών. Αυτό πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα και στη διάρκεια του μεγάλου διαλείμματος. Το σχολείο είναι ένα από τα 26 σχολεία της Ελλάδας και το μοναδικό στο Νομό. Το πρόγραμμα στη Ελλάδα λειτουργεί κάτω από την επίβλεψη και καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Φυσικής, Τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος – Μετεωρολογίας και ειδικότερα της Δρ. Νεκταρίας Αδακτύλου.

Επίσης μια ομάδα μαθητών από το σχολείο θα συμμετέχει στο 1ο Διαγωνισμό Φυσικής για μαθητές γυμνασίου που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το