Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Δωρεάν διακοπές για έξι μέρες σε αγρότες

ΑΓΡΟΤΕΣ

Δικαίωμα να κάνουν δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν διακοπές για έξι μέρες θα έχουν οι αγρότες, που θα λάβουν μέρος στα νέα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της Αγροτικής Εστίας. Παράλληλα ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τριήμερων εκδρομών, ενώ θα μπορέσουν να πάρουν εισιτήρια θεάτρου και βιβλία.

Οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στις δράσεις της Αγροτικής Εστίας καθορίζονται σε απόφαση του υπουργού Εργασίας. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως πρέπει:

-Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν. 1296/1982 (ΦΕΚ 128Α) όπως ισχύει.

-Να είναι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών και να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης ή

-να είναι μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων (έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ).

-Να είναι κάτοχοι βιβλιαρίου υγείας σε ισχύ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Δηλαδή στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού διακοπών και εκδρομών μπορούν να λάβουν μέρος οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι του λογαριασμού ανασφάλιστων υπερηλίκων, καθώς και όσοι υπάγονται στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ, που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι (εφόσον βέβαια εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής).

Σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλος αριθμός αιτήσεων, θα υπάρξει κλήρωση, με διαδικασία που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΑ.

Εξαιρούνται από την κλήρωση και δικαιούνται να συμμετάσχουν στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ή εκδρομών, οι δικαιούχοι που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, με την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας.

Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών έχουν και οι σύζυγοι αυτών, που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν. Επίσης καλύπτονται και τα έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ μέλη των οικογενειών τους.

Παράλληλα οι δικαιούχοι των παροχών της Αγροτικής Εστίας πρέπει να γνωρίζουν πως:

-Θα διατεθούν εισιτήρια θεάτρου με σειρά προτεραιότητας.

-Θα διατεθούν βιβλία. Σε περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον από περισσότερους δικαιούχους θα γίνει κλήρωση.

Μεταβιβάσεις δικαιωμάτων από Συνεταιρισμό Πηλίου

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου – Β. Σποράδων, ανακοινώνεται ότι

λήγει σήμερα η προθεσμία για τις Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων 2013. Οι παραγωγοί που επιθυμούν να κάνουν μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω θανάτου  του δικαιούχου μέσα στο έτος 2012-2013 ή απλές μεταβιβάσεις κ.λπ., μπορούν να προσέλθουν στα γραφεία του Συνεταιρισμού  και να συμπληρώνουν τη σχετική αίτηση μεταβίβασης.

Σε περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς, όταν η ημερομηνία θανάτου είναι μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, η προθεσμία θα λήξει στις 15 Μαΐου 2013. Τα δικαιολογητικά είναι: Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου, Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών, Ταυτότητες όλων των κληρονόμων και ΑΦΜ του κληρονόμου που θα τα δηλώσει.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για τις μεταβιβάσεις, οι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα του Συνεταιρισμού 24280-93572, 93963 (Τμήμα Επιδοτήσεων).

 

Η επιστροφή ΦΠΑ

Συνεχίζεται η παραλαβή των παραστατικών για την επιστροφή Φ.Π.Α. αγροτών, τα οποία είναι τα κάτωθι:

-Τιμολόγια – Δελτία Αποστολής Αγοράς αγροτικών προϊόντων.

-Εκκαθαρίσεις πωλήσεων αγροτικών προϊόντων.

-Αποδείξεις παροχής υπηρεσιών Α.Π.Υ. ελαιοτριβείων, οι οποίες έχουν εξοφληθεί με παρακράτηση αντίστοιχης αξίας ελαιολάδου (το δικαίωμα να έχει παραμείνει στο ελαιοτριβείο). Τα παραστατικά πρέπει να έχουν εκδοθεί από 1/ 1/2012– 31/12/2012.

Πληροφορίες κ. Ε. Καϊμάκη 24280-93572.

Επίσης καλούνται οι δικαιούχοι παραγωγοί Εξισωτικής Αποζημίωσης κατά το έτος 2012, όπως προσκομίσουν στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού, τα κάτωθι δικαιολογητικά:

-Αν δηλώνονται εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες:

Βεβαίωση ασφαλιστικού ταμείου ή φορέα εργασίας σχετικά με τον αριθμό των ημερομισθίων (αν οι μισθωτές υπηρεσίες προέρχονται από ημερομίσθια).

Βεβαίωση ασφαλιστικού ταμείου σχετικά με το είδος της σύνταξης που λαμβάνει ο αιτών/η αιτούσα (αν οι μισθωτές υπηρεσίες προέρχονται από συντάξεις).

Βεβαίωση φορέα χορήγησης επιδομάτων (πολυτεκνίας, ανεργίας, κ.λπ.) (αν οι μισθωτές υπηρεσίες προέρχονται από επιδόματα).

-Αν δηλώνονται εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις:

Αντίγραφο του Μηχανογραφικού Δελτίου Οικονομικών Στοιχείων Επιχειρήσεων και Επιτηδευματιών (Ε3).

Βεβαίωση Έναρξης Εργασιών Φυσικού Προσώπου Επιτηδευματία.

Απόφαση ένταξης σε πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που σχετίζεται με αγροτουρισμό ή αγροβιοτεχνία (π.χ. LEADER, ΟΠΑΑΧ) (αν το εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις προέρχεται από αγροτουρισμό ή αγροβιοτεχνία).

-Αν δηλώνονται εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα:

Παραστατικά απόδειξης της πηγής προέλευσης του εισοδήματος από Ελευθέρια Επαγγέλματα.

Η μη έγκυρη προσκόμιση των δικαιολογητικών, καθώς και η μη έγκαιρη υποβολή τους οδηγεί σε καθυστέρηση της διεκπεραίωσης του διοικητικού ελέγχου, η οποία θα επιφέρει συνεπακόλουθα καθυστέρηση της πληρωμής των παραγωγών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το