Photo Gallery, Τοπικά

Δυσχεραίνει το έργο των μηχανικών

Η λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης και της Επιτροπής Αυθαιρέτων
Η λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης και της Επιτροπής Αυθαιρέτων

Η λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης και της Επιτροπής Αυθαιρέτων, η δαιδαλώδης νομοθεσία και η ερμηνεία της κατά το δοκούν, δυσχεραίνουν το έργο των μηχανικών. Τα παραπάνω επισημαίνει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Μαγνησίας (ΣΠΜΜ), η διοίκηση του οποίου συνεδρίασε και ασχολήθηκε με τα προβλήματα των μηχανικών, τις προτάσεις και τον προγραμματισμό αντιδράσεων στη συνεχιζόμενη ισοπέδωση του κλάδου, τη λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης και Επιτροπών Αυθαιρέτων, θέματα δόμησης σε επεκτάσεις οικισμών και επικαιροποίηση στατιστικών στοιχείων.

Η πρόταση του Σ.Π.Μ.Μ. είναι να συγκεντρωθούν όλοι οι μηχανικοί και να γίνει ανοιχτή συνάντηση στην Υπηρεσία Δόμησης με τους δημόσιους υπάλληλους – ελεγκτές – μέλη επιτροπών, παρουσία του αρμόδιου αντιδήμαρχου κ. Μόσχου, για να συζητηθούν όλα τα προβλήματα και οι διαφωνίες πάνω σε θέματα νομοθεσίας και λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης και των Επιτροπών.

Ακόμη συζητήθηκαν θέματα του Ασφαλιστικού, όπου αναφέρεται ότι «η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εξουθενώνει οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά τους συνάδελφους μηχανικούς. Η οικονομική αιμορραγία των μηχανικών δεν έχει τελειωμό. Η κατακόρυφη μείωση της επαγγελματικής δραστηριότητας οδηγεί πολλούς συνάδελφους στη διακοπή της ασφάλειας αφού αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Παράλληλα οι νέοι μηχανικοί δεν εγγράφονται στο ΤΕΕ και δεν κάνουν έναρξη επαγγέλματος για να αποφύγουν να πληρώνουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Πρόταση του Σ.Π.Μ.Μ. είναι να μην απαιτείται (προσωρινά) ασφαλιστική ενημερότητα για την έκδοση οικοδομικών αδειών και φυσικά να μην εφαρμοστεί καμία αύξηση στις εισφορές. Ειδικά για τους νέους μηχανικούς, καθιέρωση χαμηλών εισφορών, ως ποσοστού επί του καθαρού εισοδήματος.

Η επίθεση στους μηχανικούς δημόσιους υπάλληλους είναι ανελέητη, άδικη και μεθοδευμένη. Πρόταση του Σ.Π.Μ.Μ. είναι η δημιουργία κοινού μετώπου με την ΕΜΔΥΔΑΣ, με στόχο τη σταδιακή αποκατάσταση των μηχανικών του Δημοσίου (τουλάχιστον ηθική). Πρόταση του Συλλόγου είναι η κλιμάκωση των αντιδράσεων, καθώς μετά από τη (σε γενικές γραμμές) ικανοποιητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προσφάτως με τον αρμόδιο υπουργό ΥΠΕΚΑ και με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, δεν τηρήθηκαν (προς το παρόν τουλάχιστον) οι σχετικές δεσμεύσεις. Οι τρόποι των κινητοποιήσεων να διαμορφωθούν μέσω των προτάσεων που θα κατατεθούν στη γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου στο ΤΕΕ Μαγνησίας».

Για το ζήτημα που ανέκυψε για τη δυνατότητα δόμησης σε επεκτάσεις οικισμών και την ανάκληση αδειών, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κ. Καραγιάννη, ο οποίος μετέφερε τις απόψεις των αρμοδίων στελεχών της τοπικής Υπηρεσίας Δόμησης και του αρμόδιου αντιδήμαρχου. Το ζήτημα έχει πολλές παραμέτρους και παραμένει μία ανοιχτή πληγή, η οποία δεν φαίνεται ότι μπορεί να «κλείσει» εύκολα.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΣΠΜΜ αναφέρεται ακόμη ότι «ο τεχνικός κόσμος οφείλει να συστήσει συμπαγές μέτωπο αντίστασης, καθώς οι όποιες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων, μπορούν να επιλυθούν σε ένα πλαίσιο διάλογου. Εχθρός του τεχνικού κόσμου δεν είναι οι μισθωτοί ή οι ιδιώτες. Δεν είναι οι πολιτικοί μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι τοπογράφοι ή οι μηχανολόγοι. Όλοι μαζί, οι εκπρόσωποι των επιστημονικών συλλόγων, μπορούμε να ενώσουμε τη φωνή μας, να τη δυναμώσουμε και να τα καταφέρουμε».

Ανακοινώθηκε ακόμη ότι η επικαιροποίηση των στατιστικών στοιχείων (μέσω απαντήσεων των μελών σε ειδικό ερωτηματολόγιο) θα αποτυπώσει τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, που είναι απαραίτητα, ώστε η περαιτέρω αντιμετώπιση των ζητημάτων να καταστεί ρεαλιστική και ουσιαστική. Η δομή του ερωτηματολόγιου θα ολοκληρωθεί το συντομότερο και θα διανεμηθεί στους μηχανικούς.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι σύμφωνα με απάντηση από το ΥΠΕΚΑ για την υποχρέωση υπογραφής αρχιτέκτονα για τις αρχιτεκτονικές μελέτες, που εκπονούνται στις εκτός ορίων περιοχές των παραδοσιακών οικισμών, δεν προκύπτει αντίστοιχη υποχρέωση, δηλαδή δεν υπογράφονται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το