Τοπικά

Δυο «πλωτές πολιτείες» στο λιμάνι του Βόλου

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ

Πλημμύρισε σήμερα το κέντρο του Βόλου από χιλιάδες τουρίστες – επιβάτες του επιβλητικού κρουαζιερόπλοιου «Costa Pacifica», ενός εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο, αλλά και του “Columbus II”, που κατέπλευσαν νωρίς το πρωί στο λιμάνι. Οι επισκέπτες ζωντάνεψαν την εμπορική αγορά και συμμετείχαν στις μικρές υπαίθριες εκδηλώσεις, χαρακτηριστικές της τοπικής κουλτούρας, που διοργανώθηκαν από το Δήμο Βόλου σε επιλεγμένα σημεία της πόλης. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί μαραθώνιος προσπαθειών από το Δήμο Βόλου και τους άλλους φορείς της πόλης, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα προσέγγισης του πλοίου στο λιμάνι, εξαιτίας της σημερινής απεργίας των πλοηγών.

To “Costa Pacifica” έδεσε στο λιμάνι στις 7 το πρωί, προερχόμενο από τη Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας 2.923 επιβάτες και 1.052 άτομα πλήρωμα, ενώ λίγο νωρίτερα είχε καταπλεύσει το “Columbus II” με 475 επιβάτες και 355 άτομα πλήρωμα. Από τους 3.398 συνολικά επισκέπτες, 1.100 άτομα αναχώρησαν με λεωφορεία για τα Μετέωρα, 300 για Μακρινίτσα και 300 για Μηλιές. Οι υπόλοιποι επιβάτες προτίμησαν να γνωρίσουν την πόλη και έκαναν τις αγορές τους στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ.Δημ. Δρεβένη και την Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης κ.Σ.Μπαρτζιώκα, επισκέφθηκε το “Costa Pacifica”, έπειτα από πρόσκληση του καπετάνιου με αφορμή τη συμπλήρωση 65 χρόνων λειτουργίας της πλοιοκτήτριας εταιρείας “Costa”.

 

Στη συνάντησή του με τον Ιταλό κυβερνήτη του “Costa Pacifica”, ο κ.Σκοτινιώτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συστηματική  προσπάθεια που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή Βόλου για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας και την ένταξη του λιμανιού στο βασικό δίκτυο κρουαζιέρας. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η προοπτική να συμπεριληφθεί το λιμάνι του Βόλου στο πρόγραμμα του “Costa Pacifica” για την επόμενη σεζόν με περισσότερες αφίξεις. Ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου υπογράμμισε, από την πλευρά του, τη σημασία της πρωτοβουλίας του Δήμου Βόλου να διοργανώσει εκδηλώσεις υποδοχής των τουριστών.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο κ.Δερβένης χαρακτήρισε κρίσιμη την επιλογή της οργάνωσης εκδηλώσεων στην “καρδιά” της πόλης, αφού είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν οι επισκέπτες οργανωμένα και στοχευμένα στην αγορά του Βόλου. Το γεγονός αυτό, όπως είπε, λειτούργησε ως «τονωτική ένεση» για τα εμπορικά καταστήματα, αλλά παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά την πόλη. Ήταν μια επιτυχημένη πρωτοβουλία, στην οποία θα δοθεί συνέχεια το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι, ο Δήμος Βόλου είχε προωθήσει εγκαίρως στα κρουαζιερόπλοια πληροφοριακό υλικό για την περιοχή (χάρτες, έντυπο διαδρομών κ.α.), καθώς και επιστολή-κάλεσμα που επιδόθηκε στους επισκέπτες, με πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη. Συγκεκριμένα, από τις 11.00 έως και τις 13.00, πραγματοποιήθηκαν δυο παράλληλες εκδηλώσεις: η μία μπροστά στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου, με εναλλαγή τοπικών μουσικών σχημάτων (παραδοσιακή, ροκ και κλασική μουσική) και η δεύτερη στην Παραλία του Βόλου, μπροστά στην Αργώ, με την παρουσία μελών του Συλλόγου «Αργοναύτες».

 

Επίσης, έπειτα από συνεννόηση της Προέδρου της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης κ.Σ.Μπαρτζιώκα  με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ.Κ.Τσέλιο, τα εμπορικά καταστήματα παρέτειναν το ωράριο λειτουργίας, συμβάλλοντας έτσι στην  καμπάνια προβολής της πόλης.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα τη συνεργασίας, η κ.Μπαρτζιώκα τόνισε ότι «η τουριστική ανάπτυξη της πόλης αφορά ΟΛΟΥΣ. Η τουριστική προβολή του Βόλου επιβάλλεται να είναι υπόθεση ΟΛΩΝ και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συλλογικά».

Τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής ξεναγήθηκαν στο τεραστίων διαστάσεων κρουαζιερόπλοιο συνοδευόμενα από τον πράκτορα Άγγελο Πετεινάρη. Να σημειωθεί ότι το “Costa Pacifica” έχει τονάζ 114.500 t, μήκος 290 μέτρα, πλάτος 35,5, μέτρα και κινείται με μέγιστη ταχύτητα 23 κόμβων. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 3.780 επιβάτες, ενώ διαθέτει 1.504 καμπίνες, από τις οποίες οι 521 έχουν ιδιωτικό μπαλκόνι, 91 με δικό τους spa και 58 σουίτες, 5 εστιατόρια, 13 μπαρ, 4 πισίνες, spa 6.000 τ.μ. σε δύο επίπεδα, γήπεδα, εξωτερικό διάδρομο για τζόκινγκ, αίθουσα θεάτρου, καζίνο, βιβλιοθήκη, ντίσκο, εμπορικό κέντρο, ενώ κοσμείται από 308 πρωτότυπα έργα τέχνης και 5.929 εκτυπώσεις που αποκτήθηκαν με την συμβολή του κριτικού τέχνης Νικολά Σαλβατόρε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το