Οικονομία

Δρόμος στρωμένος με… αγκάθια

Δημόσιο

Αγώνας δρόμου στρωμένος με…αγκάθια αποδεικνύεται για την Κυβέρνηση η διαδικασία εξασφάλισης της δόσης, καθώς οι συναντήσεις με την τρόικα προσκρούουν σε «εμπόδια».

Το θέμα με τις απολύσεις στο δημόσιο αποτελεί την κορύφωση των προβλημάτων, με την τρόικα να επιμένει σε άμεση απομάκρυνση. Η Δημοκρατική Αριστερά ασκεί έντονη κριτική και στηρίζει τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη.

Εξάλλου, φαίνεται να υπάρχουν συγκλίσεις στο σχέδιο ρύθμισης για την αποπληρωμή χρεών σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία και για τη φορολόγηση ακινήτων το 2013, αν και τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο.

Ειδικότερα εμμένει πεισματικά στις 20.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο ως το τέλος του 2014 η τρόικα όπως προέκυψε και από το τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία να απολυθούν άμεσα, τους επόμενους μήνες, 2.000 επίορκοι υπάλληλοι και να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, ισάριθμοι νέοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο.

Ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ήδη κύκλοι του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι δόθηκε το  «πράσινο φως» στη συμφωνία. Το ΠΑΣΟΚ φέρεται να θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση και στο ζήτημα της κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση ιδίως μετά την αποδοχή εκ μέρους της τρόικας του κανόνα ένας προς ένας πλαίσιο της αξιολόγησης.

Η ΔΗΜΑΡ ωστόσο ευελπιστεί στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων καθώς είναι αντίθεση στην απαίτηση της τρόικας να οδηγηθούν σε αναγκαστική αποχώρηση 20.000 άτομα από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014.

Πηγές από την ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζουν ότι η συρρίκνωση στο Δημόσιο θα πρέπει να γίνει μέσα από τη συνταξιοδοτική ωρίμανση και με το πρόγραμμα της κινητικότητας που προωθεί ο κ. Μανιτάκης, που αφορά στην ανακατανομή του προσωπικού με βάση την αξιολόγηση και αποχώρηση συγκεκριμένων περιπτώσεων υπαλλήλων.

Εν τω μεταξύ οριστικοποιείται, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο ρύθμισης για την αποπληρωμή χρεών εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Μεταξύ των δυο πλευρών καταγράφονται σημεία σύγκλισης τόσο ως προς τον αριθμό των δόσεων όσο και ως προς τους όρους υπαγωγής.

Για την πάγια ρύθμιση ο αριθμός των δόσεων φαίνεται πως “κλειδώνει” στις 12 και στη λεγόμενη ρύθμιση της ύστατης ευκαιρίας καταβάλλονται προσπάθειες για θέσπιση 48 δόσεων.

Η ρύθμιση προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάιο και αναμένεται να προβλέπει την κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι τις 31/12/2012, ενώ προϋπόθεση για την υπαγωγή σε αυτήν θα είναι η εξόφληση των τρεχουσών οφειλών του 2013.

Με στόχο να εισρεύσει το συντομότερο ζεστό χρήμα στα ταμεία, η ρύθμιση αναμένεται να προβλέπει 48 δόσεις μόνο για όσους σπεύσουν να ενταχθούν άμεσα, ενώ οι δόσεις θα βαίνουν μειούμενες όσο θα καθυστερεί η υπαγωγή.

Επιπρόσθετα, για τους συνεπείς που θα εξοφλούν τις δόσεις νωρίτερα από το προβλεπόμενο αναμένεται να θεσπιστούν κίνητρα που ενδέχεται να έχουν τη μορφή έκπτωσης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, πάντως, επιμένουν στη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για την υπαγωγή στη ρύθμιση, με κριτήρια βιωσιμότητας που θα αποδεικνύουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δόσεων, ενώ θα απαιτείται η προσκόμιση αναλυτικών οικονομικών στοιχείων, αλλά και η παροχή εγγυήσεων για μεγαλύτερες οφειλές. Τη μείωση των εισοδημάτων τους θα κληθούν να πιστοποιήσουν και τα φυσικά πρόσωπα.

Στη ρύθμιση, πάντως, δεν θα μπορούν να ενταχθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις ούτε οι επαγγελματίες που έχουν υπαχθεί επανειλημμένα σε ρυθμίσεις και έχουν εκπέσει αυτών.

Τέλος, οι επιχειρήσεις θα έχουν μια και μόνο ευκαιρία να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση και στη συνέχεια θα έχουν πρόσβαση μόνο στην πάγια ρύθμιση.

Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι η ρύθμιση θα δώσει ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία που βρίσκονται “στο κόκκινο”, καθώς οι οφειλές φτάνουν τα 15 δισ. ευρώ, ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα εκτιμώνται σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε δυσθεώρητα ύψη έχουν φτάσει και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες που έχουν φτάσει τα 56 δισ. ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο προσδοκά στην είσπραξη 3-4 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση.

Εξάλλου σε θετική τροχιά κινείται η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων το 2013, στη βάση σχεδίου που προβλέπει μείωση 15% σε όλους τους συντελεστές του Έκτακτου Ειδικού Τέλους, χωρίς να τίθεται πλαφόν αξίας και επιφάνειας ακινήτου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να μην διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις προτάσεις που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς δεν άλλαξε ο τρόπος είσπραξης του φόρου, που χαρακτηρίζεται από την τρόικα ως βασική παράμετρος για την επίτευξη του στόχου των 3,2 δισ. ευρώ.

Η “τρύπα” που θα δημιουργηθεί από τη μείωση του Τέλους θα αναπληρωθεί κυρίως από:

-Την αύξηση του φόρου στα εκτός αντικειμενικού συστήματος ακίνητα, καθώς και

-Την επέκταση του φόρου στα νομιμοποιηθέντα ακίνητα, δηλαδή σε ημιυπαίθριους και αυθαίρετα.

Για την ελληνική πλευρά, ζητούμενο αποτελεί η πρόβλεψη έστω περιορισμένου αφορολόγητου, αν και οι πιθανότητες είναι μάλλον περιορισμένες.

Για να “περάσει” ο νέος φόρος ακινήτων για το 2013, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι στη Βουλή πρέπει να έρθει συνολικό “πακέτο” διατάξεων, που θα συμπεριλαμβάνει:

-Την κλίμακα του Ενιαίου Φόρου με ισχύ από 1/1/2014

-Το αφορολόγητο του Ενιαίου Φόρου

-Ειδική κλίμακα για τα αγροτεμάχια, με ενδεχόμενη εφαρμογή της από το 2013, εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως η καταγραφή τους, καθώς και

-Τον χαρακτηρισμό ως “μεταβατικού” του Φόρου που θα ισχύσει το 2013, δηλαδή τη μείωση κατά 15% στους συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ.

Αντίθετοι στην οριζόντια μείωση του φόρου ακινήτων δηλώνουν οι κατασκευαστές ακινήτων, επισημαίνοντας ότι δεν αίρονται έτσι οι στρεβλώσεις της φορολογίας ακινήτων, η οποία έχει συμβάλει στη καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας και ακολούθως του συνόλου της οικονομίας.

“Οι οριζόντιες μειώσεις δεν λένε τίποτα, σημαίνει ότι δεν έχει ερευνηθεί σωστά το θέμα. Με τις οριζόντιες μειώσεις και αυξήσεις βρεθήκαμε εδώ και στις αντικειμενικές αξίες σήμερα. Όλα μέχρι σήμερα ήταν λανθασμένα” τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Δημήτρης Καψιμάλης.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το