Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Δροσερό και υγρό το καλοκαίρι

Περιορίζεται σταδιακά η καιρική αστάθεια

Περιορίζεται σταδιακά η αστάθεια των τελευταίων ημερών, που έδωσε πολλές βροχές στη Μαγνησία και χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ προκάλεσε ζημιές κυρίως στις δενδροκαλλιέργειες. Τα διεθνή μετεωρολογικά κέντρα προβλέπουν στο μεταξύ για την κεντρική Ελλάδα ένα υγρό και δροσερό καλοκαίρι.

Από αύριο, αλλά κυρίως από την Παρασκευή, η αστάθεια θα επηρεάζει τις βόρειες περιοχές της χώρας και τα ορεινά, ενώ από το Σαββατοκύριακο το θερμόμετρο παίρνει την ανιούσα και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Και σήμερα πάντως αναμένονται πάλι βροχές στη Μαγνησία, που θα είναι ωστόσο τοπικού χαρακτήρα και ασθενείς, ενώ και πάλι θα υπάρχουν διαστήματα βελτίωσης του καιρού. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.

Συννεφιές που ωστόσο θα είναι λιγότερες, προβλέπονται και αύριο Πέμπτη, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει δύο βαθμούς.

Συννεφιές προβλέπονται και την Παρασκευή, που ίσως δώσουν βροχές τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά κυρίως. Το θερμόμετρο θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Αίθριος καιρός προβλέπεται το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στους 31 βαθμούς, ίσως και παραπάνω στις ηπειρωτικές περιοχές. Η θάλασσα θα είναι καλή και οι άνεμοι ασθενείς, οπότε και θα δοθεί η δυνατότητα για το πρώτο μπάνιο.

Σύμφωνα εξάλλου με μία πρόβλεψη, ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα, πρώτη του Ιουνίου, το θερμόμετρο θα δείχνει άνω των 30 βαθμών μέγιστη τιμή.

Με τις χθεσινές βροχές το ύψος του υετού στο Βόλο έφθασε για τον τρέχοντα μήνα τα 104 χιλιοστά και συνολικά από τις αρχές του έτους (πεντάμηνο) τα 408 χιλιοστά, όσα καταγράφονται για ένα ολόκληρο 12μηνο…

Δροσερό και υγρό καλοκαίρι

Στην πρόβλεψη ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι μακρύ, υγρό και δροσερό στην Κεντρική Ελλάδα, συμφωνούν τα μεγαλύτερα μετεωρολογικά ερευνητικά κέντρα στον κόσμο. Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office και το Γραφείο Μετεωρολογικών Προβλέψεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, συμφωνούν ότι ο καιρός το καλοκαίρι φέτος θα είναι υγρός, με θερμοκρασίες μάλλον χαμηλότερες του φυσιολογικού.

Όπως υποστηρίζουν, στη χώρα μας το επόμενο δίμηνο (Ιούνιος – Ιούλιος) υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρέχει, και μάλιστα πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό. Οι βροχές θα είναι περισσότερες στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στις Σποράδες, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τις Κυκλάδες. Τον Αύγουστο όμως η ξηρασία θα είναι μεγάλη στην Ελλάδα, όπως και σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όσον αφορά στη θερμοκρασία, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς οι πιθανότητες που δίνουν τα επιστημονικά μοντέλα για θερμότερο ή ψυχρότερο από τα φυσιολογικά επίπεδα καλοκαίρι είναι ίδιες. Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγουν και οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια, οι οποίοι επεκτείνουν τις προβλέψεις τους ώς και τον ερχόμενο Οκτώβριο. Όσον αφορά στην περιοχή της Μεσογείου, οι Αμερικανοί επιστήμονες δίνουν για το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο θερμοκρασιακές τιμές χαμηλότερες των φυσιολογικών. Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια επισημαίνει ότι το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου θα είναι ένα καθ’ όλα φυσιολογικό διάστημα, τουλάχιστον ως προς τις τιμές της θερμοκρασίας, η οποία αναμένεται να κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης. Ο καύσωνας θα μετακινηθεί βόρεια εφέτος το καλοκαίρι. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων του Μετεωρολογικού Κέντρου Epson. Και τα δικά τους στοιχεία δείχνουν ότι φέτος αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, θα είναι κυρίως οι κάτοικοι των χωρών της Βορειοδυτικής Ευρώπης. Όσον αφορά στη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων του Epson, σε αντίθεση με εκείνους του Met Office, συγκλίνουν στο ότι οι βροχοπτώσεις θα είναι μειωμένες σε σύγκριση με το μέσο όρο βροχοπτώσεων των προηγούμενων ετών.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Γυπαετός στην Κρήτη βούτηξε στη θάλασσα για να πιάσει ψάρια και παραλίγο να πνιγεί

Ένας πολύ μεγάλος γυπαετός με άνοιγμα φτερών γύρω στα δυο μέτρα βούτηξε για ψάρια στις…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Debate ΠΑΣΟΚ: Η ώρα προβολής στην ΕΡΤ – Ποιες οι έξι θεματικές ενότητες που συμφωνήθηκαν

Πλησιάζει η ημέρα της τηλεμαχίας των υποψηφίων για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σε βιβλιοθήκη της Λειψίας ανακαλύφθηκε άγνωστη μουσική σύνθεση του Μότσαρτ

Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα μουσικό έργο που συνέθεσε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (Wolfgang Amadeus Mozart)…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Παρουσίασε ρόστερ και εμφανίσεις ο Ολυμπιακός Β.-Όλα όσα είπε ο Γ. Παπαδόπουλος για το γηπεδικό (pics)

Πραγματοποιήθηκε στο ΕΑΚ «Τάκης Συνετόπουλος» η εκδήλωση του Ολυμπιακού Βόλου για την παρουσίαση του ρόστερ…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Το νέο του ρολόι αξίας $260.000 δημιουργήθηκε από… μετεωρίτη

Ξεχάστε το κολιέ με την αλυσίδα, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει ένα νέο εντυπωσιακό αξεσουάρ. Ο…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Παναγιώτης Λιαδέλης “Οι Επιμελητηριακές εκλογές αναβίωσαν μετά από χρόνια την πολυκλαδική έκθεση”

Σε ανακοίνωση του συνδυασμού "Νέο Επιμελητήριο Μαγνησίας" με επικεφαλής Παναγιώτης Λιαδέλης αναφέρεται: Ακόμη και τον…

20 Σεπτεμβρίου 2024