Photo Gallery, Τοπικά

Δράσεις στα νησιά κατά της ανεργίας

90 είναι οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από το πρόγραμμα, εκ των οποίων οι 33 αναφέρονται στη Σκιάθο, οι 33 στη Σκόπελο και οι 24 στην Αλόννησο

Σύσκεψη θα πραγματοποιήσει η Αναπτυξιακή Σύμπραξη Σποράδων σήμερα το πρωί, παρουσία των δημάρχων και των τριών νησιών, ώστε να μπει σε τελική ευθεία το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας. Συνολικά 90 άτομα θα απασχοληθούν, ενώ τα χρήματα, που αγγίζουν τις 317.400 ευρώ, θα μοιραστούν εξίσου στα τρία νησιά, Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.

Στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) και τις Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤΟΠ/ΕΚΟ) θα συμμετάσχει ο Δήμος Σκοπέλου, με εταίρους τις Δημοτικές Αρχές Σκιάθου και Αλοννήσου. Οι προτάσεις των τριών Δημοτικών Αρχών των νησιών των Βορείων Σποράδων εγκρίθηκαν προ μηνός από τον αρμόδιο φορέα, ενώ άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η εφαρμογή των προγραμμάτων με στόχο την κατάρτιση των ανέργων. Συγκεκριμένα, κατόπιν έγκρισης των προτάσεων στο πλαίσιο των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι θετικά αξιολογημένες προτάσεις με βάση τη διαθέσιμη δημόσια δαπάνη της δράσης, ανέρχονται σε 8.500.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν άμεσα.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, σήμερα το πρωί στο Βόλο (Ξενοφώντος 1), στις 10.30 π.μ., πραγματοποιείται συνάντηση της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Βορείων Σποράδων, η οποία αποτελείται από τους τρεις δήμους των Βορείων Σποράδων, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, από την Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου, το Ναυτικό Όμιλο Σκοπέλου, αλλά και τη Δυναμική ΚΕΚ. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν οι δήμαρχοι των τριών νησιών, κ.κ. Βαφίνης, Μιχελής και Πλωμαρίτης, καθώς και οι Ενώσεις Ξενοδόχων Σκιάθου, Αλοννήσου και Σκοπέλου, ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, αντιπρόσωποι του ΚΕΚ Δυναμική, του Ναυτικού Ιστιοπλοϊκού Κολυμβητικού Ομίλου, του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης «ΘΕΣΙΣ», καθώς και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Βασικός στόχος μας είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης με την κινητοποίηση των τοπικών φορέων. Ο στόχος θα επιτευχθεί αρχικά με την προετοιμασία των ανέργων ωφελούμενων και περαιτέρω με την προώθησή τους στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα» επισημαίνει ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελής.

Ο τίτλος του Προγράμματος είναι «Δράσεις για την ανάπτυξη και Απασχόληση στις Βόρειες Σποράδες», συντονιστής της οποίας είναι η Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου και πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο ενδυνάμωσης της απασχόλησης των ανέργων στον ξενοδοχειακό κλάδο των Σποράδων.

Ο κ. Μιχελής διευκρινίζει: «Τα ΤΟΠΣΑ και τα ΤΟΠ/ΕΚΟ έχουν ως πεδίο αναφοράς τις τοπικές αγορές εργασίας και επικεντρώνονται στην υποστήριξη των ανέργων, αλλά και των επιχειρήσεων μιας οριοθετημένης περιοχής για τη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας». Επίσης, έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη νέων πεδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Αναλυτικά, στο σύνολο εγκρίθηκαν 317.400 ευρώ για τις Βόρειες Σποράδες, τα οποία θα μοιραστούν σχεδόν διά τρία σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο. Επίσης, 90 είναι οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από το πρόγραμμα, εκ των οποίων οι 33 αναφέρονται στη Σκιάθο, οι 33 στη Σκόπελο και οι 24 στην Αλόννησο. «Ρόλο για την απασχόληση των ανέργων θα παίξει η εντοπιότητα, καθώς στόχος μας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο. Τα 90 άτομα θα απασχοληθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις, ως επί το πλείστον ξενοδοχεία, με απώτερο σκοπό την κατάρτισή τους. Θα προωθηθούν επίσης μελέτες που θα αφορούν στην τοπική αγορά, αλλά και στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού κ.ά.» υπογραμμίζει ο κ. Μιχελής.

Η ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίζεται η 01/03/2013 και ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωσή της έως και 31/12/2014.

«Το πρόγραμμα» προσθέτει ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελής «θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Θα συνεργαστούμε με τη Σκιάθο και την Αλόννησο, τους ξενοδόχους και τους φορείς που θα αναλάβουν τη διαχείριση του προγράμματος. Λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη κοινωνικοοικονομική συγκυρία με τις συνέπειες της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας να εκδηλώνονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, κρίνουμε μόνο ως θετικό το γεγονός της συνεργασίας και των τριών Δημοτικών Αρχών των νησιών των Βορείων Σποράδων, με ίδιο προσανατολισμό» διευκρινίζει ο δήμαρχος Σκοπέλου.

Αξίζει να αναφερθεί πως άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η εφαρμογή των προγραμμάτων με στόχο την κατάρτιση των ανέργων, κυρίως με σεμινάρια, ενώ ο διαχειριστής του όλου προγράμματος είναι η Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου. Ως πρόεδρος της σύμπραξης έχει προταθεί να ηγηθεί ο κ. Μιχελής, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αρνηθεί την πρόταση και σήμερα αναμένεται να αναλάβει και επίσημα τα ηνία της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Βορείων Σποράδων.

Να αναφερθεί, τέλος, ότι στις Αναπτυξιακές Συμπράξεις ο Δήμος Σκοπέλου θα συμμετάσχει με εταίρους τους Δήμους Σκιάθου και Αλοννήσου με την κατάθεση από κοινού αίτησης χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες και του αντίστοιχου Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το