Photo Gallery, Τοπικά

Δουλειά για πέντε μήνες

Μέχρι 15 Νοεμβρίου θα έχουν τοποθετηθεί όλοι στα πόστα τους

 

Από σήμερα ξεκινούν εργασία οι πρώτοι 321, από τους 1.123, πενταμηνίτες που κατέθεσαν τα χαρτιά τους για την κοινωφελή εργασία στους Δήμους της Μαγνησίας, βάζοντας τέλος στην αγωνία τους. Έτσι, σήμερα ξεκινούν εργασία οι πρώτοι επιλεγέντες του προγράμματος, στο πράσινο και την καθαριότητα στο Δήμο Βόλου.

Ειδικότερα, από την περασμένη Τετάρτη, όταν και ενημερώθηκε το Εργατικό Κέντρο Βόλου, που έχει αναλάβει την ενημέρωση αλλά και την υπογραφή των συμβάσεων των πενταμηνιτών, οι  επιλεγέντες άρχισαν να υπογράφουν συμβάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως το στελεχιακό δυναμικό του ΕΚΒ, μετά από συνεννόηση με το ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ, εργάζεται πυρετωδώς, έτσι ώστε η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα και οι συμβασιούχοι να παρουσιαστούν στην εργασία τους άμεσα.

Στη Μαγνησία και τα Τρίκαλα άργησε το ΙΝΕ να δώσει το «πράσινο φως», ενώ στη Λάρισα και την Καρδίτσα οι πενταμηνίτες έχουν ήδη αναλάβει τα πόστα τους.

Πάντως, το γεγονός ότι πρώτα κλήθηκαν να αναλάβουν εργασία οι συμβασιούχοι της καθαριότητας και του πρασίνου, είναι «τυχαίο γεγονός», όπως σημειώνει ο κ. Δημήτρης Βασιλείου, γραμματέας του ΕΚΒ, καθώς «όπως φαίνεται, οι κωδικοί θα πάνε με τη σειρά».

Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, μέχρι τους 1.123, που ήταν οι τελικοί επιτυχόντες, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, έχοντας τοποθετηθεί όλοι στις θέσεις τους. «Ήδη την τρέχουσα εβδομάδα περιμένουμε να ενημερωθούμε για τους επόμενους κωδικούς που θα κληθούν να υπογράψουν τη σύμβαση».

Εάν κάποιος για οποιοδήποτε κώλυμα δεν μπόρεσε να προσέλθει στο ΕΚΒ, ώστε να υπογράψει τη σύμβασή του, «δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει τη θέση του. Από τη στιγμή που υπάρχει πρόβλημα, θα τον περιμένουμε. Δεν είναι δυνατόν άλλωστε, σε περίοδο τέτοιων ποσοστών ανεργίας, να είμαστε με το… βούρδουλα στο χέρι. Για εμάς είναι χαρά να πιάνει δουλειά ο κόσμος, ειδικά στη Μαγνησία και με τα ποσοστά που υπάρχουν», τονίζει ο κ. Βασιλείου.

Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά σε απασχόληση πέντε μηνών με αμοιβή μηνιαία 625 ευρώ, σύμφωνα με τους πίνακες που αναρτήθηκαν, θα προσληφθούν συνολικά στη Μαγνησία 1.123 άτομα, η τελική επιλογή των εργαζομένων έγινε από τον ΑΣΕΠ με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί, με κυριότερο το χρόνο ανεργίας.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ο Δήμος Βόλου θα προσλάβει 400 άτομα, η ΔΕΥΑΜΒ 40 άτομα, 8 άτομα το ΕΚΒ, 150 το ΔΗΠΕΘΕ, 40 άτομα το ΕΚΠΑ/ΔΙΕΚ, 70 άτομα το Νότιο Πήλιο, 70 άτομα ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, 86 άτομα ο Δήμος Αλμυρού, 50 άτομα ο Δήμος Σκιάθου, 30 άτομα ο Δήμος Αλοννήσου, ο Οργανισμός Αθλητικής Δράσης Αλοννήσου 15 άτομα, η Κοινωφελής Σκοπέλου 10 άτομα, ο Δήμος Σκοπέλου 26 άτομα και 242 άτομα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι επειδή στη διαδικασία επιλογής ωφελουμένων είχαν δικαίωμα συμμετοχής περισσότερα από ένα άνεργα μέλη της ίδιας οικογένειας, παρατηρήθηκε όχι μόνο στη Μαγνησία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, να πετύχουν στο διαγωνισμό επιλογής περισσότερα του ενός άτομα από μία οικογένεια, ενώ σε περίπτωση που και οι δύο άνεργοι σύζυγοι συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής και κατέθεσαν αιτήσεις, τότε καθένας από αυτούς μοριοδοτήθηκε με 8 μονάδες.

«Προσωπικά, τα 625 ευρώ ως μηνιαίες απολαβές δεν με ικανοποιούν, διότι η προσφορά θα είναι σαφώς μεγαλύτερη. Το μόνο που έχουμε από την πλευρά μας, να συστήσουμε, είναι υπομονή, αν και γνωρίζουμε πως κι αυτή κάποτε τελειώνει», σημειώνει ο κ. Βασιλείου.

Θυμίζουμε ότι για τα 5μηνα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» που ανέλαβαν να υλοποιήσουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και η ΓΣΕΕ, οι άνεργοι που μπαίνουν στο πρόγραμμα:

-Θα παίρνουν 625 ευρώ το μήνα, ανεξάρτητα από ειδικότητα, προϋπηρεσία, παιδιά, γάμο κτλ. Οι εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές.

-Θα δουλέψουν για πέντε μήνες (135 μεροκάματα) και με αυτά τα 625 ευρώ μεικτά το μήνα θα είναι αναγκασμένοι να ζήσουν οι ίδιοι και η οικογένειά τους για ένα χρόνο. Και αυτό γιατί τους επόμενους επτά μήνες αποκλείονται από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα για την ανεργία. Μάλιστα, αν κολλήσουν έστω και ένα ένσημο αυτούς τους επτά μήνες, τότε αποκλείονται από όλα τα προγράμματα για την ανεργία της επόμενης χρονιάς.

Συντονίζονται

Κάλεσμα για τη συγκρότηση εργατικής συλλογικότητας στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας απευθύνουν ενδιαφερόμενοι να εργασθούν στα εν λόγω προγράμματα. Σήμερα και ώρα 6 μ.μ., στο πανεπιστημιακό συγκρότημα της παραλίας του Βόλου (Παπαστράτου), καλούν σε συνάντηση για ενημέρωση, σχεδιασμό και την οργάνωσή τους σε συλλογικότητα.

Περίπου 1.200 άνεργοι στη Μαγνησία είναι υποψήφιοι να εργασθούν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Όμως οι συνεχόμενες καθυστερήσεις έχουν μετατρέψει την αρχική χαρά των υποψηφίων σε εφιάλτη. Οι καθημερινές ανάγκες τους δεν μπορούν να περιμένουν από το οποιοδήποτε υποτιθέμενο γραφειοκρατικό πρόβλημα έχει προκύψει. Η ανασφάλεια μεγαλώνει όταν μαθαίνουν ότι τα υπόλοιπα έργα στη Θεσσαλία έχουν ξεκινήσει ήδη.

Συνεδριάζει η διοίκηση του ΕΚΒ

Συνεδριάζει αύριο στις 11 το πρωί, η ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, με αποκλειστικό θέμα την προκήρυξη του 19ου συνεδρίου του ΕΚΒ και καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνέδριο αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου. Επίσης στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθούν οργανωτικά θέματα και θα γίνει ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΕΚΒ.

Το Σωματείο εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι»

Το Σωματείο Εργαζομένων Βοήθεια στο Σπίτι του Νομού Μαγνησίας, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης προχωρεί σε στάση εργασίας σήμερα και ώρα 11.00 π.μ. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική συγκέντρωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με θέμα την ενημέρωση για το μέλλον του προγράμματος, καθώς οδεύουν προς το κλείσιμο οι δομές τού «Βοήθεια στο Σπίτι» σε όλη την Ελλάδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το