Πολιτική

Δοκιμάζεται η κυβερνητική συνοχή

3

Με αιχμή της συζήτησης το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, συναντώνται σήμερα στις 18:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο των τακτικών επαφών τους για την πορεία του κυβερνητικού έργου, οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, αναμένεται να συζητήσουν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την εμπλοκή, που αυτό προκαλεί στην ομαλή συνεργασία των τριών αρχηγών.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να λειάνει τις αντιθέσεις, καθώς, όπως έχει πει σε συνομιλητές του, δεν επιθυμεί να διαταραχθεί η συνοχή της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε πολλαπλά μηνύματα στην ομιλία του κατά τη χθεσινή Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Επιτέθηκε σε Νέα Δημοκρατία και ΔΗΜΑΡ κάνοντας λόγο για «συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της κυβέρνησης και των προσώπων» καθώς επίσης και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας.

Μάλιστα συνεργάτες του αναφέρουν ότι πρόκειται να αντιδράσει έντονα-χωρίς να διευκρινίζουν τον τρόπο- στη περίπτωση που η κυβέρνηση «θάψει» το αντιρατσιστικό.

Πάντως και στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν ήδη διαφορετικές φωνές για το αντιρατσιστικό, με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο να δηλώνει υπέρ του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Λίγες ώρες πάντως πριν από την κρίσιμη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ,

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης από την πλευρά του αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για ποιο λόγο έχει «παγώσει» ένα σχέδιο νόμου που έχει αποφασιστεί σε προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, καθώς και να στηρίζει τις επιλογές του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Ευ. Βενιζέλος: Επί τάπητος η συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της κυβέρνησης

Ενδεικτικές του τεταμένου κλίματος είναι οι δηλώσεις που έκανε το Σάββατο ο κ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «η συζήτηση για το νομοσχέδιο δημιουργεί κακή εικόνα που αδικεί την κυβέρνηση και το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της», ενώ ανέφερε πως εξαιτίας της «πολύμηνης καθυστέρησης», το ΠΑΣΟΚ «αναγκάστηκε» να καταθέσει την πρόταση νόμου για να καλύψει το κενό και να πιέσει την κυβέρνηση.

Όπως επισήμανε, η συνάντηση της Δευτέρας, με αφορμή το νομοσχέδιο και την κατάσταση της χώρας, στην πραγματικότητα θα έχει ως αντικείμενο τη συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Απέρριψε δε εκ νέου τους ισχυρισμούς στελεχών της Ν.Δ. ότι δεν χρειάζεται αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και επαρκεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, σημειώνοντας: «Το 1979 είχαμε Χρυσή Αυγή με τέτοια θρασεία συμπεριφορά στη Βουλή; Είχαμε βουλευτές να οπλοφορούν στη Βουλή;».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβερνητική επίθεση αισιοδοξίας συγκρούεται με την πραγματικότητα

Μετά την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για τον ενταφιασμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, με προφανή σκοπό να μην διαταραχθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη νεοναζιστική Χ.Α., οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να αποδείξουν αν εννοούν όσα λέγουν τον τελευταίο καιρό για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την αυριανή σύκεψη των τριών αρχηγών.

Ταυτόχρονα όμως, προσθέτει, στην αυριανή σύσκεψη θα αποτυπωθεί και ο βαθμός δορυφοριοποίησης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προς την ΝΔ.

Τέλος, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβερνητική επίθεση αισιοδοξίας συγκρούεται με την ίδια την πραγματικότητα και παρά τον επικοινωνιακό πόλεμο με πολλαπλά μέσα και τρόπους, η κοινωνική απόγνωση που διακατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, δεν αμβλύνεται ούτε παρακάμπτεται.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το