Κατηγορίες: Πολιτική

ΔΝΤ: Είμαστε έτοιμοι για όλα…

Μετά τις εκλογές αναμένεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα

Την αναστολή των επαφών του με την Ελλάδα έως την πραγματοποίηση των βουλευτικών εκλογών ανακοίνωσε την Πέμπτη (χθες) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Ντέιβιντ Χόουλεϊ ανέφερε ότι δεν θα συνεργαστεί με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία έχει διοριστεί για να διεκπεραιώσει τις τρέχουσες υποθέσεις.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «αναμένουμε με ενδιαφέρον να έχουμε επαφές με την (μελλοντική) κυβέρνηση, μόλις αυτή σχηματιστεί».

Αναλυτικότερα, η  αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον Πολ Τόμσεν, και κατ’ επέκταση της Τρόικας, αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόουλεϊ, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι «αναμένουμε με ενδιαφέρον να έχουμε επαφές με την κυβέρνηση, μόλις αυτή σχηματιστεί (εννοώντας την κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου).

Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει «τεχνική προετοιμασία» για όλα τα ενδεχόμενα στην Ευρωζώνη, ενώ σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα επανέλαβε ότι «σεβόμαστε την πολιτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή».

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, για το αν υπάρχουν σχέδια περιορισμού των επιπτώσεων από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Χόουλεϊ ανέφερε:

«Πρέπει να είμαστε τεχνικά προετοιμασμένοι για οτιδήποτε. Αυτή είναι η αποστολή μας», σημειώνοντας τις σχετικές δηλώσεις που έκανε η κ. Λαγκάρντ στην ολλανδική τηλεόραση.

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε την πιθανότητα χορήγησης έκτακτης δόσης σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν άμεσο πρόβλημα τα δημόσια ταμεία της χώρας μας, υποστήριξε πως η Ελλάδα χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα, μέσα στα πλαίσια του συμφωνηθέντος προγράμματος.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ παρουσίασε ξανά τις τέσσερις βασικές προτάσεις, όπως είπε, που αφορούν την ενίσχυση του τείχους προστασίας της ΕΕ, την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, την ενίσχυση της ρευστότητας και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τόνωση της ανάπτυξης.

Η Λαγκάρντ

Θέση πήρε τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, καθώς η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ τοποθετήθηκε δημοσίως λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Σε συνέντευξη της στην ολλανδική τηλεόραση, δήλωσε ότι οι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα πρέπει να δείξουν τη βούληση τους να παραμείνουν στην ευρωζώνη, ενώ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ “θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και σκληρή εξέλιξη και όχι μόνο για την Ελλάδα”.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ακόμη:

“Νομίζω ότι πρέπει να δούμε το καλύτερο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η χώρα έχει την πολιτική βούληση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να παραμείνει στην ευρωζώνη, κάτι που φαίνεται πως είναι και η επιθυμία του λαού. Αυτό είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την προσπάθεια να τηρηθεί το πρόγραμμα που έχει τεθεί σε ισχύ και βάση του οποίου οι ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν να στηρίξουν τη χώρα”.

Το ΔΝΤ είχε, από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και μέχρι τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ στην ολλανδική τηλεόραση, αρνηθεί να τοποθετηθεί επί του “ελληνικού προβλήματος”, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κανένα σχόλιο μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η τοποθέτηση της γενικής διευθύντριας έγινε αφού ανακοινώθηκε πως καθήκοντα νέου πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Πικραμμένος και πριν ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων υπηρεσιακών υπουργών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ανδρουλάκης – Δούκας στον β’ γύρο για εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Ένα θρίλερ μέχρι το τέλος ήταν αυτό που ζήσαμε για την δεύτερη θέση ανάμεσα στον…

7 Οκτωβρίου 2024

Νίκος Ρίζος: 100 χρόνια από τη γέννηση του γίγαντα της κωμωδίας

Πηγαίο ταλέντο, ο Νίκος Ρίζος ήταν αυτοδίδακτος και για την ακρίβεια αποτέλεσε, ειδικά τη χρυσή…

6 Οκτωβρίου 2024

Δημόσιο: Η ακτινογραφία των 20.000 προσλήψεων το 2025

Την κατανομή των 19.181 προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο για το 2025 ανά υπουργείο και φορέα που…

6 Οκτωβρίου 2024

Φρίκη στη Μασσαλία: Μαχαίρωσαν 50 φορές ένα 15χρονο και μετά τον έκαψαν

Άγρια δολοφονήθηκε ένας 15χρονος στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, με τους δράστες να τον μαχαιρώνουν…

6 Οκτωβρίου 2024

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Άνετο προβάδισμα για το Νίκο Ανδρουλάκη – Η ροή αποτελεσμάτων

Σαφές προβάδισμα στο Νίκο Ανδρουλάκη δίνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα με ενσωματωμένο το 82,11% των εκλογικών τμημάτων στο…

6 Οκτωβρίου 2024

Απίστευτο: Μεγάλη καθυστέρηση σε πτήση γιατί επιβάτης μπήκε… κατά λάθος στο αεροπλάνο

Μια πτήση καθυστέρησε στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ αφού ένας άνδρας επιβιβάστηκε «λανθασμένα» στο αεροπλάνο, ανακοίνωσε…

6 Οκτωβρίου 2024