Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

ΔΝΤ: Δίκαιη κατανομή των βαρών

Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για τους έλληνες πολίτες, επισημαίνεται

Νέα επίσκεψη του κλιμακίου στην Αθήνα από τις 12 ως τις 16 Δεκεμβρίου

Ο αναπληρωτής διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις δήλωσε την Πέμπτη (χθες) το απόγευμα ότι η αποστολή του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένη να έλθει στην Αθήνα από τις 12 ως τις 16 Δεκεμβρίου για «προκαταρκτικές συζητήσεις» που αφορούν στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

 

Στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου η οποία γίνεται κάθε δύο εβδομάδες στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ράις ανέφερε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για την εξέταση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος» της Ελλάδας η οποία ως γνωστόν αφορά στην 6η δόση. Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα εξετασθεί η έκθεση «των στελεχών», δηλαδή του κ. Πόουλ Τόμσεν, και ανέφερε ότι η έκθεση κάποια στιγμή θα δημοσιοποιηθεί.

 

Ο κ. Ράις σημείωσε ότι το Ταμείο αντιλαμβάνεται ότι «οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για τους έλληνες πολίτες» και ότι είχε τονισθεί από την αρχή ότι το σημαντικότερο ήταν η «δικαιοσύνη» και η «δίκαιη κατανομή των βαρών». Επανέλαβε την ανάγκη γρήγορης προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Τόνισε ότι κατανοεί τις δύσκολες ώρες που περνάει ο ελληνικός λαός και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε οι πλούσιοι να σηκώσουν τα βάρη που τους αναλογούν.

 

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι οι βασικοί στόχοι αυτή της στιγμή είναι η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη και έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις στην αγοράς εργασίας και στον τομέα των υπηρεσιών, αναφερόμενος αμέσως πλην σαφώς στο ατελές άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ σημείωσε ακόμα ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI γίνονται μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ιδιωτών πιστωτών χωρίς να παρεμβαίνει το ΔΝΤ. Τόνισε ότι το ΔΝΤ διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη και διαβεβαίωσε ότι παρά τις αντιθέτου εκτιμήσεις, το Ταμείο έχει επαρκή κεφάλαια για να στηρίξει την ευρωζώνη.

 

Καταλήγοντας, χαιρέτισε τη συντονισμένη δράση των κεντρικών τραπεζών για παροχή ρευστότητας στις αγορές και τις τράπεζες.

 

Αναφερόμενος, τέλος, στην Ιταλία δήλωσε ότι «δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση για κανενός είδους χρηματοδότηση».

 

Η Λαγκάρντ για την κρίση χρέους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να συνδράμει την ευρωζώνη στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους δήλωσε η Γενική Διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ.

 

«Το ΔΝΤ θα είναι διαθέσιμο, θα συμμετάσχει στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά όχι αποκλειστικά προς όφελος της ευρωζώνης» είπε η κα Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι παράλληλα το ΔΝΤ διατηρεί αρκετούς πόρους (390 δισ.) για να βοηθήσει κι άλλες χώρες εκτός αυτής της περιοχής, εφόσον, βεβαίως, δεν επιδεινωθούν οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το