Photo Gallery, Τοπικά

Διχάζουν τα κέντρα υποδοχής μεταναστών

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών

Σε διαρκείς συσκέψεις υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη βρίσκονται επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες οι επιχειρήσεις «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας για τη σύλληψη παράνομων μεταναστών, παρότι δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο ούτε ένα από τα κέντρα, όπου προβλέπεται να κρατηθούν, ανά τη χώρα.

Την ίδια ώρα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για να καταλήξουν στις εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις να διαμορφωθούν σε κέντρα κράτησης μη νόμιμων μεταναστών – παρότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών κάθε φορά που προτείνεται μια νέα περιοχή. Μετά την Κοζάνη, αντιδράσεις διατυπώνονται και για τα κέντρα στην Αττική – πρόκειται για τρεις υποψήφιους χώρους στη Δυτική Αττική, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, του Ασπροπύργου και των Μεγάρων – για τα οποία, πάντως, το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία θετικά το βράδυ της Τρίτης.

Μόνον πρώτης υποδοχής, υφιστάμενα, στα νησιά

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν, εν τω μεταξύ, πως στα νησιά δεν θα κατασκευαστούν, στην παρούσα φάση, κέντρα κράτησης μη νόμιμων μεταναστών. Τα πρώτα 27 κέντρα θα λειτουργήσουν στις εννέα Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας.

Σε όσα νησιά, κυρίως του Αιγαίου, υπάρχουν κέντρα πρώτης υποδοχής λαθρομεταναστών, θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με την μορφή αυτή και δεν θα μετατραπούν σε κέντρα κράτησης ενώ αναμένεται να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις τους.

Εν τω μεταξύ μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για δημιουργία τριών κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών στην Αττική, οι διαδικασίες εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.

Οπως δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στο Mega ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Οθωνας, εφόσον οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, το πρώτο κέντρο θα είναι σε θέση να λειτουργήσει σε 30 έως 45 ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Οθωνα, το έργο της αναμόρφωσης των εγκαταστάσεων που υπάρχουν (π.χ. στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται πια) σε κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών θα αναλάβει το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, να ορίσει άμεσα τρεις χώρους κλειστής, προσωρινής φιλοξενίας για παράνομους αλλοδαπούς, χαιρετίζει με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ευελπιστεί – όπως σημειώνει – ανάλογη ευαισθησία και ταχύτητα να δείξουν και τα υπόλοιπα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας.

Και καταλήγει: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου της για μια  αποτελεσματική και δίκαιη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών».


Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών 

Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα τεθεί το ζήτημα της ίδρυσης κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών, ενώ έχουν προσκληθεί να διατυπώσουν την άποψή τους και οι δήμαρχοι, οι βουλευτές και άλλοι φορείς.

Χθες ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός επανέλαβε με δηλώσεις την αρνητική στάση στη δημιουργία τέτοιων κέντρων στη Θεσσαλία.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν στρατόπεδα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό, ενώ συμπλήρωσε ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θα πρέπει να δρομολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω αλλαγής της ισχύουσας συμφωνίας.

Επισήμανε δε πως «με τα κέντρα αυτά θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της επιβίωσης για 30.000 λαθρομετανάστες, αφού αντιστοιχούν χίλιοι μετανάστες για κάθε κέντρο. Τι θα γίνει, όμως με τους υπόλοιπους μετανάστες;».

Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα της χρηματοδότησης λέγοντας ουσιαστικά πως είναι αβέβαιη η χρηματοδότηση αυτών των κέντρων, μετά το 2013, όταν καταλήξει το ΕΣΠΑ.

Μάλιστα είπε ότι ρώτησε το υπουργείο, ποιες περιοχές από τη Θεσσαλία προγραμματίζει να προτείνει για ίδρυση κέντρων υποδοχής, αλλά το υπουργείο δεν είχε κάποια περιοχή να προτείνει.

Ο κ. Αγοραστός ήταν από τους περιφερειάρχες που διατύπωσαν σε έντονο ύφος την άρνησή τους για την πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα για σήμερα έχει καλέσει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου βουλευτές και δημάρχους για να εκφράσουν την άποψή τους.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν οριζόντιες λύσεις. Στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση, εκεί θα πρέπει να λυθεί. Στη Θεσσαλία δεν υπάρχουν χώροι για τέτοια κέντρα. Πέρυσι έκλεισαν στη Θεσσαλία τις κατασκηνώσεις. Το έκαναν για να τις μετατρέψουν σε κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών;» είπε ο Περιφερειάρχης.

Σημειώνεται πως μέχρι και αύριο Παρασκευή οι περιφερειάρχες θα πρέπει να υποδείξουν περιοχές για τα κέντρα υποδοχής.

Πάντως, χθεσινές δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι το υπουργείο εξετάζει σοβαρά τη δημιουργία κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών στην Καρδίτσα.

Στο μεταξύ, παρουσιάστηκε χθες σε ειδική συνεδρίαση το επιχειρησιακό σχέδιο για το θεσσαλικό καλάθι αγροτικών προϊόντων παρουσία εκπροσώπων δήμων, Επιμελητηρίων και ΓΕΩΤΕΕ.

Το θέμα βρίσκεται ακόμη στη διαβούλευση, με την Περιφέρεια να έχει ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους οι οποίες θα πρέπει να κατατεθούν στις ερχόμενης ημέρες.

Στόχος της Περιφέρειας είναι μέχρι τα μέσα Απριλίου να έχει διαμορφωθεί το θεσσαλικό καλάθι αγροτικών προϊόντων για την προβολή και προώθηση της παραγωγής ως επιπλέον στήριγμα στην τοπική οικονομία.

Φώτης Σπανός

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το