Οικονομία, Πολιτική

Διπλή επίσκεψη από την τρόικα στην Αθήνα

Για αξιολόγηση των οικονομικών εξελίξεων και την αναδιαπραγμάτευση

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις μιλώντας στην Ουάσιγκτον αποκάλυψε πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα έλθει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδος, για την αξιολόγηση των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων, και θα ακολουθήσει και δεύτερη «διαπραγματευτική» αποστολή η οποία θα συζητήσει και θα κρίνει τις ιδέες της νέας κυβέρνησης στο πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

«Η διαδικασία θα γίνει βήμα με βήμα. Πρώτα αποτύπωση των δεδομένων ύστερα η διαπραγματευτική αποστολή» σημείωσε, καταδεικνύοντας σε κάθε περίπτωση την καταρχάς θετική στάση του Ταμείου για προσαρμογές του μνημονίου.

Ο Ράις τόνισε συγκεκριμένα πως ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδος και το κλιμάκιο της τρόικας θα επικεντρωθεί στην συλλογή στοιχείων και στην αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος κατά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

«Θέλουμε να γνωρίσουμε την νέα κυβέρνηση και να συζητήσουμε τις απόψεις της» δήλωσε.

Ακόμη, αποκάλυψε πως σε δεύτερο χρόνο -τον οποίο δεν προσδιόρισε- θα ακολουθήσει δεύτερη διαπραγματευτική αποστολή των επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία θα συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση οι δυνατότητες αναπροσαρμογής του προγράμματος.

«Η διαδικασία θα γίνει βήμα με βήμα. Πρώτα αποτύπωση των δεδομένων ύστερα η διαπραγματευτική αποστολή» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις δυνατότητες αλλαγών στο Μνημόνιο ο κ. Ράις είπε: «Οι στόχοι του προγράμματος, όπως έχουν συμφωνηθεί, αποτελούν την βάση των διαπραγματεύσεων. Αν η κυβέρνηση έχει ιδέα για το πώς οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν θα το συζητήσουμε».

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδος τα οποία λήγουν στα τέλη Ιουλίου, είπε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα αποτελέσουν μέρος της αξιολόγησης που θα κάνει η τρόικα, ενώ δεν προσδιόρισε το πότε θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για την έγκριση της επόμενης δόσης.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του ΔΝΤ για την παρατεταμένη ύφεση και την υψηλή ανεργία στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως επιδιώκεται η επίλυση αυτών των προβλημάτων, ενώ αναφερόμενος στις βασικές επιδιώκεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα σημείωσε πως αυτές είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση και η μείωση του δημοσίου χρέους.

Σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής δεν θέλησε να κάνει σχόλια και παρέπεμψε στις θέσεις που παρουσίασε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο προηγούμενο Eurogroup και οι οποίες εστιάζουν στην ενδυνάμωση της νομισματική ένωσης.

Θετικές οι εντυπώσεις από τον ΕΟΠΥΥ…

Με το δεξί ξεκίνησε η αντιπροσωπεία της τρόικας τις ενημερωτικές της επαφές στην Ελλάδα. Και μάλιστα το σημαντικά καλό ξεκίνημα έγινε από έναν ανέλπιστο τομέα.

Αυτόν της Υγείας για τον οποίο οι περισσότεροι πολίτες διαμαρτύρονται κυρίως λόγω των σκληρών κινητοποιήσεων τις οποίες κλιμακώνουν εδώ και καιρό οι φαρμακοποιοί.

Έτσι, την Πέμπτη (χθες) μετά από μαραθώνια σύσκεψη με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, στην οποία τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ελέγχει την πορεία των Ασφαλιστικών Οργανισμών προσήλθε προετοιμασμένο για να δείξει «κόκκινη κάρτα», τελικά η μεγάλη ανατροπή έγινε και οι ξένοι επόπτες έφυγαν τουλάχιστον εντυπωσιασμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ιταλός επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου, Τζουζέπε Καρόνε, στην ομιλία του, μετά την επίσημη παρουσίαση των στοιχείων εκ μέρους της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, αναγνώρισε το σημαντικό έργο που έχει επιτελεστεί στο νεοσύστατο Οργανισμό, ο οποίος από την αρχή της λειτουργίας του μπήκε στο μάτι του κυκλώνα και με βαρύτατα χρέη από τα ασφαλιστικά ταμεία αποτέλεσε πεδίο βολής για τους συνδικαλιστές, τους παρόχους υγείας και τους ασφαλισμένους.

Φανερά ικανοποιημένος από τη δουλειά που έχει επιτελεστεί στον ΕΟΠΥΥ, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη, αφού παραδέχτηκε ότι είχε μικρές προσδοκίες για τη συνάντηση, παραδέχτηκε ότι η τρόικα έμεινε «εντυπωσιασμένη θετικά» και μίλησε για «θέματα που χρήζουν τελειοποίησης» καθώς όπως είπε «ο δρόμος είναι μακρύς».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το