Τοπικά

Διπλάσια τα οχήματα σε ακινησία στο Βόλο

ΙΧ ΑΚΙΝΗΣΙΑ

Η οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα περισσότερα νοικοκυριά, αποτυπώνεται από την δραματική αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων, που έχουν τεθεί σε προσωρινή ακινησία, αριθμός που αυξήθηκε 200% στο Βόλο τον τρέχοντα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) Α’-Β’. Υπολογίζεται ότι χιλιάδες Βολιώτες βρίσκονται με τις πινακίδες στο… χέρι, είτε για προσωρινή ακινησία, είτε για οριστική διαγραφή του οχήματός τους από τα μητρώα της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών.

Μεταξύ των κατόχων αυτοκινήτων που παρέδωσαν πινακίδες κυκλοφορίας και οι εταιρίες ενοικίασης ΙΧ, καθώς η τουριστική περίοδος έληξε. Η δραματική αύξηση των αυτοκινήτων  που τίθενται σε προσωρινή ακινησία, επιβαρύνει ανάλογα και τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού μειώνει τα έσοδά του.

Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του Γραφείου Αυτοκινήτων της Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’) μέχρι 26 Νοεμβρίου  είχαν παραδώσει πινακίδες για προσωρινή ακινησία εντός του 2013,  1015 ιδιοκτήτες οχημάτων (επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα) , έναντι μόλις 496 που τις είχαν παραδώσει την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Δηλαδή 519 περισσότεροι ιδιοκτήτες παρέδωσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους φέτος, μη μπορώντας να τα συντηρήσουν ή να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας τους ή τα ασφάλιστρά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδίου Γραφείου της Δ.Ο.Υ. Βόλου (πρόκειται για την ενοποιημένη πρώην Α’ και πρώην Β’ Δ.Ο.Υ.) καθημερινά κατατίθενται επίσης 20 περίπου αιτήσεις ιδιοκτητών οχημάτων, που ζητούν βεβαιώσεις καταβολής τελών κυκλοφορίας, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν στην οριστική διαγραφή του οχήματός τους από τα μητρώα της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου 7.000 οχήματα από βολιώτες τέθηκαν σε προσωρινή ακινησία τα τελευταία χρόνια…

Εξάλλου με βάση προσωρινούς υπολογισμούς, έχουν κατατεθεί πινακίδες, που αντιστοιχούν στο 12% του συνόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων, ενώ μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι ο αριθμός των πινακίδων οχημάτων που θα κατατεθούν, θα φθάσει τις 3.000…

Υπάρχει μάλιστα ένας υπολογισμός σε κεντρικό επίπεδο, που αναφέρει ότι με τις πινακίδες κυκλοφορίας που θα κατατεθούν φέτος για προσωρινή ακινησία στις Δ.Ο.Υ. ή για οριστική διαγραφή στις Διευθύνσεις Συγκοινωνιών, ένα στα πέντε οχήματα δεν θα έχουν πινακίδες το 2014.

Η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας με την αιτιολογία της προσωρινής ακινησίας, αποτελεί ένα ακόμη ελληνικό «προϊόν», που δεν συναντά κανείς στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι φορολογούμενοι που θέλουν να αποφύγουν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014, θα πρέπει να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και ίσως λίγες μέρες αργότερα εντός του Ιανουαρίου, εφόσον δοθεί παράταση από το Υπουργείο Οικονομικών. Η κατάθεση γίνεται στην Δ.Ο.Υ. στην οποία υποβάλει ο φορολογούμενος τη φορολογική του δήλωση εισοδήματος.  Στη Δ.Ο.Υ. μπορεί να καταθέσει τις πινακίδες για προσωρινή ακινησία μόνον ο ιδιοκτήτης επιβατικού ΙΧ ή δικύκλου, ενώ ο ιδιοκτήτης φορτηγού ή αγροτικού οχήματος μπορεί να δηλώσει την ακινησία μόνον στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών. Προσερχόμενος στη Δ.Ο.Υ. ο ιδιοκτήτης του προς ακινησία οχήματος πρέπει να φέρει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή εξουσιοδότηση, εφόσον δεν είναι ο ίδιος που θα υποβάλει τη δήλωση και συμπληρώνει δύο έντυπα. Εξάλλου για να διαγράψει οριστικά το όχημά του στα μητρώα της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών, ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου πρέπει να λάβει από την Δ.Ο.Υ. βεβαίωση εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας και κατόπιν να παραδώσει το όχημά του σε εγκατάσταση ανακύκλωσης, με την οποία έχει έρθει σε προσυνεννόηση. Αν το όχημα βρίσκεται σε προσωρινή ακινησία και ο ιδιοκτήτης του θέλει να το διαγράψει οριστικά, πρέπει πρώτα να καταθέσει σχετική αίτηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., για να αποστείλει η τελευταία τις πινακίδες κυκλοφορίας στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών.

Σημειώνεται ότι όσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες, οι ιδιοκτήτες τους κινδυνεύουν με πρόστιμα που ξεκινούν από 300 ευρώ για τις μοτοσικλέτες, ανεβαίνουν στα 600 ευρώ για τα επιβατικά ΙΧ και φθάνουν στα 900 ευρώ για τα φορτηγά.

Πάντως υπάρχουν και οι άδειες προσωρινής κυκλοφορίας, για όσους έχουν ακινητοποιήσει τα οχήματά τους, που χορηγούνται πάλι από το Γραφείο Αυτοκινήτων της Δ.Ο.Υ. και ισχύουν για δύο εργάσιμες ημέρες μόνον το μήνα. Οι  άδειες αυτές χορηγούνται μόνον για δοκιμή του αυτοκινήτου προς πώληση ή ταξινόμησή του σε άλλη Διεύθυνση Συγκοινωνιών.

Εξάλλου από τα τέλη κυκλοφορίας εξαιρούνται και ορισμένες κατηγορίες αναπηρικών αυτοκινήτων, ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας και την πάθηση του ιδιοκτήτη.

 

Τα τέλη κυκλοφορίας

Συνεχίζεται από τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων η εκτύπωση των εντύπων μέσω Taxisnet, για την πληρωμή είτε στις τράπεζες, είτε στα ΕΛΤΑ, των τελών κυκλοφορίας για το 2014. Ωστόσο πολλοί ιδιοκτήτες παρατηρούν ότι δεν βρίσκουν στην προσωπική τους ηλεκτρονική καρτέλα, όπου εισέρχονται με τον κλειδάριθμό τους,  την οφειλή για το τέλος κυκλοφορίας και την εκτυπώνουν από το γενικό μέρος του Taxisnet.

Τα Τέλη, που είναι αμετάβλητα σε σχέση με το 2013, θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου. Δεδομένου ότι έχει καταργηθεί το αυτοκόλλητο σήμα, ο φορολογούμενος ΙΧής θα πρέπει να βάλει τα στοιχεία του στην ειδική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, να τυπώσει τη φόρμα με τα τέλη κυκλοφορίας και με αυτό το έγγραφο να πληρώσει το ποσό στην τράπεζα. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με τον ΑΦΜ τους μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία ή μέσω web banking. Όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet,  μπορούν να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και τον ΑΦΜ τους στη σχετική ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους.

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 με βάση τα κυβικά του κάθε ΙΧ έχουν ως εξής:

Από 51 κ.εκ. έως 300 κ.ε. 22 ευρώ.

Από 301 κ.εκ. έως 758 κ.ε. 55 ευρώ.

Από 786 κ.εκ. έως 1.071 κ.ε. 120 ευρώ.

Από 1.072 κ.ε έως 1.357 κ.ε. 135 ευρώ.

Από 1.358 κ.εκ. έως 1.548 κ.ε. 240 ευρώ.

Από 1.549 κ.εκ. έως 1.738 κ.ε. 265 ευρώ.

Από 1.739 κ.ε έως 1.928 κ.ε 300 ευρώ.

Από 1.929 κ.εκ. έως 2.357 κ.ε 660 ευρώ.

Από 2.358 κ.ε έως 3.000 κ.ε 880 ευρώ.

Από 3.001 κ.ε έως 4.000 κ.ε 1.000 ευρώ.

Από 4.001 κ.ε και άνω 1.320 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το