Τοπικά

Διημερίδα για την παιδική προστασία στην Ελλάδα

Το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος «Ορφανοτροφείο Βόλου» στο πλαίσιο του προβληματισμού και της προσπάθειας που καταβάλλει για καλύτερη φροντίδα, ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών στα  φιλοξενούμενα παιδιά και προστασία των δικαιωμάτων τους, έχει προγραμματίσει διημερίδα με θέμα «Ίδρυμα και παιδική προστασία στην Ελλάδα σήμερα. Δημιουργία δικτύου προστασίας για τα παιδιά και τα δικαιώματά τους» στο αμφιθέατρό του  στις 19 και 20 Απριλίου.

Στη διημερίδα έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις τους, ιδρύματα και  φορείς ΝΠΙΔ που παρέχουν πρόνοια σε παιδιά στη χώρα μας καθώς και εκπρόσωποι δημόσιων φορέων και Υπηρεσιών, όπως ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γ. Μόσχος, εκπρόσωπος της Γεν. Γραμματείας Πρόνοιας του αντίστοιχου υπουργείου, εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), της Δ.Υ.Π.Ε  Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης κ.ά.

Βασικοί στόχοι της διοργάνωσης της διημερίδας είναι:

* Η ενημέρωση – δικτύωση των φορέων (Ν.Π.Ι.Δ.) αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων στην Ελλάδα σήμερα.

* Η καταγραφή συμπερασμάτων – προτάσεων για την σύνθεση ενός ενιαίου σχεδίου λειτουργίας- δράσης των ιδρυμάτων με σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση σύγχρονων τάσεων – απόψεων για την παιδική μέριμνα ,εντός του πλαισίου των Ιδρυμάτων.

Επίσης θα δοθεί η ευκαιρία στα Ιδρύματα παιδικής προστασίας- φιλοξενίας Ν.Π.Ι.Δ., καθώς και στους δημόσιους φορείς να ανταλλάξουν απόψεις- ιδέες και να υποδείξουν τυχόν δυσκολίες και ανάγκες, όπως αυτές προκύπτουν από τη λειτουργία των ιδρυμάτων, σήμερα.

Τα θέματα της διημερίδας που θα συζητηθούν είναι:

* Θεσμικό πλαίσιο ιδρυμάτων.

* Πλαίσιο ιδρυματικής φιλοξενίας και φροντίδας των παιδιών σήμερα.

* Η απουσία και η ανάγκη θέσπισης ελάχιστων εθνικών προδιαγραφών.

* Λειτουργίας των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας.

* Εποπτικοί μηχανισμοί και εποπτεία των ιδρυμάτων ΝΠΙΔ.

* «Quality4 children» standards (εισήγηση από χωριά S.O.S).

Ανάπτυξη – προάσπιση της παιδικής μέριμνας

* Το ζήτημα της αναδοχής/αποκατάστασης των παιδιών που φιλοξενούνται στα ιδρύματα.

* Το ζήτημα της εκπροσώπησης των φιλοξενούμενων παιδιών και μηχανισμών ακρόασης παραπόνων ή των απόψεών τους για θέματα που τα αφορούν.

Βιωσιμότητα ιδρυμάτων

* Βιωσιμότητα των ιδρυμάτων ΝΠΙΔ ενόψει της παρούσας οικονομικής συγκυρίας.

* Δημιουργία δικτύου για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών σε ιδρυματικό πλαίσιο και των δικαιωμάτων τους.

Στη διημερίδα θα συμμετάσχουν ιδρύματα ΝΠΙΔ και φορείς παιδικής προστασίας όπως Χατζηκυριάκειο ίδρυμα, ίδρυμα Χατζηκώνστα, ίδρυμα Μέλισσα, Φίλυρο, χωριά S.O.S., Χαμόγελο του παιδιού κ.ά.

Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν ως χορηγοί στη διοργάνωση της διημερίδας να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα του ιδρύματος με τον κ. Καραζήση 24210- 23264 και 24210 -23274 .

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το