Photo Gallery, Κόσμος

Διευρύνουν οι ΗΠΑ τις κυρώσεις στη Συρία για τη βίαιη καταστολή

Διπλωματική πίεση από την Ουάσινγκτον στη Δαμασκό

 

 


Τη διπλωματική πίεσή τους προς τη Δαμασκό εντείνουν οι ΗΠΑ, διευρύνοντας το πλέγμα των κυρώσεων με στόχο την κυβέρνηση του Άσαντ και απαγορεύοντας στις αμερικανικές επιχειρήσεις να συναλλάσσονται με τον Σύριο υπουργό Εξωτερικών και άλλους δύο υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους.
Τα νέα ονόματα στη «μαύρη λίστα» της Ουάσινγκτον ακολουθούν τις ειδήσεις για συνέχιση της καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία, με αναφορές για επτά νεκρούς την ημέρα της κορύφωσης του Ραμαζανιού σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Στη λίστα περιλαμβάνονται πλέον ο Σύριος ΥΠΕΞ Ουάλιτν Μουάλεμ, η Μπουτάινα Σαάμπαν, σύμβουλος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, και ο πρεσβευτής της Συρίας στο Λίβανο, Άλι Άμπντελ Καρίμ Άλι -τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων στις ΗΠΑ παγώνουν.
Μέχρι στιγμής, εκτός από κυρώσεις σε 30 στελέχη του συριακού καθεστώτος, η Ουάσινγκτον έχει κηρύξει εμπάργκο στα πετρελαιοειδή της χώρας, ενώ ζητά πια ανοικτά από τον Άσαντ να παραιτηθεί.
«Αυξάνουμε τις κυρώσεις εναντίον ολόκληρου του συριακού κράτους, θέτοντας μεγαλύτερη πίεση άμεσα σε τρεις ανώτερους αξιωματούχους του καθεστώτος Άσαντ οι οποίοι είναι οι κύριοι θεματοφύλακες των δραστηριοτήτων του» ανέφερε την Τρίτη στην ανακοίνωσή του το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Μουάλεμ είναι υπουργός Εξωτερικών της Συρίας από το Φεβρουάριο του 2006. Είδε το χαρτοφυλάκιό του να διευρύνεται με εκείνο των Αποδήμων σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, τον Φεβρουάριο. Διετέλεσε πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη την περίοδο 1990 – 2000.

 

Επτά νεκροί

 

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών και σκότωσαν επτά σε διαφορετικές πόλεις της χώρας σήμερα, πρώτη ημέρα της γιορτής του ‘Ειντ αλ φιτρ, ανακοίνωσαν αντικαθεστωτικοί.
«Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν την πρώτη ημέρα του ‘Ειντ αλ φιτρ-γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του ραμαζανιού. Τέσσερις στην Αλ-Χάρα, δύο στο Ινχίλ, στην επαρχία Ντεράα και ένας στη Χομς», ανακοίνωσε η Επιτροπή Συντονισμού της αντιπολίτευσης.  Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε νωρίτερα «το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό εννιά από τις δυνάμεις ασφαλείας που πυροβολούσαν εναντίον μεγάλης διαδήλωσης στην Αλ-Χάρα, μετά την προσευχή του ‘Ειντ αλ φιτρ».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το