Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Διευκρινίσεις Στουρνάρα μετά τις αντιδράσεις

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Να είναι πιο προσεχτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του φέρεται να ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον  Γ. Στουρνάρα, που ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών έφυγε τελευταίος από το Μαξίμου και ενώ πρώτα είχε περίπου μίση ώρα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Α. Σαμαρά και στη συνέχεια προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, χωρίς ωστόσο να αλλάζει την ουσία των όσων είπε.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι φόροι στην Ελλάδα, τα έσοδα στην Ελλάδα τα φορολογικά στο επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, είναι χαμηλότερα από την Ευρωζώνη, περίπου 2 εκατοστιαίες μονάδες. Όλοι θέλουμε να μειωθούν οι φόροι και αυτό θα γίνει, όταν δημοσιονομικά αποκτήσουμε τη δυνατότητα αυτή. Πάντως, σήμερα, όπως μιλάμε, το επίπεδο της φορολογίας στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από την Ευρωζώνη. Αυτό ακριβώς σήμαινε η δήλωσή μου αυτή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας.

Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις βουλευτών και κομματικών στελεχών οι οποίοι με έντονο ύφος διαμαρτυρόντουσαν στους συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Συγγρού για τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Αρκετοί μάλιστα χαρακτήρισαν τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τις απόψεις του «αλαζονικό», άλλοι είπαν ότι «βρίσκεται σε άλλη χώρα» ενώ οι περισσότεροι σημείωσαν πως δεν συναισθάνεται τους πολίτες που υποφέρουν. Μάταια οι συνεργάτες του πρωθυπουργού προσπαθούσαν να τους ηρεμήσουν καθώς ο υπουργός Οικονομικών αποτελεί εδώ και καιρό το «κόκκινο» πανί για τους «γαλάζιους» βουλευτές.

Για τον νέο γύρο της έντονης δυσαρέσκειας που επικρατεί στο πρόσωπο του Γ. Στουρνάρα από την ΚΟ της ΝΔ αλλά και στην βάση του κόμματος έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός που βλέπει μέρα με την ημέρα να διογκώνεται στο «γαλάζιο στρατόπεδο» η δυσφορία εναντίον του υπουργού Οικονομικών. Γι αυτό τον λόγο ο Α. Σαμαράς ζήτησε από τον Γ. Στουρνάρα να κάνει διευκρινιστικές δηλώσεις.

Ωστόσο ξεκάθαρες αποστάσεις πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ο οποίος παραδέχθηκε πως η φορολόγηση των νοικοκυριών είναι ιδιαιτέρως υψηλή και στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση της. «Η αλήθεια είναι ότι η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή. Και θα πρέπει, συνεχώς, να επιδιώκεται η μείωση και ο εξορθολογισμός της. Οι πρώτες στοχευμένες κινήσεις έγιναν εφέτος. Πρέπει να συνεχιστούν. Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι προβλέπεται αύξηση 4% των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014» σημείωσε ο Χρ. Σταικούρας που μίλησε στην επιτροπή της Βουλής για τον προϋπολογισμό.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης χαρακτήρισε τον Γ. Στουρνάρα προκλητικό: «Ήταν προκλητικός χθες απέναντι στην κοινωνία και απίστευτα ανιστόρητος για την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Στα «κάγκελα» και οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές

Μια ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν εναντίον της κυβέρνησης οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ που εργάζονται στις συγκοινωνίες. Αφορμή είναι η απόφαση για μείωση προσωπικού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Φθάνει πια!!! Μέχρι πότε θα παίζετε με τις ζωές μας και τις οικογένειές μας;;;» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης.

Οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές επιτίθενται φραστικά στον αρμόδιο υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τον καλούν να βάλει «φρένο στον ηθικό ξεπεσμό και τον κατήφορο της υποταγής».

Μάλιστα φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν ακόμα και την παραίτηση της κυβέρνησης «Εάν δεν μπορείτε, να πείτε όχι να παραιτηθείτε… Είναι η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε στους πολίτες, είναι η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε στην πατρίδας μας…» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το