Photo Gallery, Οικονομία, Πολιτική

Διετής επιμήκυνση για το χρέος της Ελλάδας

Να δοθούν δύο χρόνια επιπλέον για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος ζήτησε, σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel

Να δοθούν δύο χρόνια επιπλέον για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος ζήτησε, σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel, από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η τρόικα.

Το περιοδικό αναφέρει επίσης πως εντός της τρόικας υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα δημιουργείτο, το οποίο εκτιμάται στην περιοχή των 30 δισ. ευρώ, θα μπορούσε κατά το περιοδικό να καλυφθεί είτε με «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας -κυρίως η ΕΚΤ- είτε με ένα τρίτο πακέτο. Το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου θεωρείται επιλογή πολιτικά αδύνατη για το Βερολίνο -αξιωματούχοι των περισσότερων κομμάτων έχουν αναφέρει κατά καιρούς πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να περάσει από τη γερμανική Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει ανοικτά, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις στο Τόκιο, τη διετή επιμήκυνση -τη στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε, από το ίδιο πάνελ με τη Λαγκάρντ την Παρασκευή, πως το Βερολίνο περιμένει την έκθεση της τρόικας.

Σενάρια

Σενάρια για την επιμήκυνση της χρονικής περιόδου εφαρμογής του ελληνικού οικονομικού προγράμματος (μνημονίου) και της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, επεξεργάζονται τα οικονομικά επιτελεία τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες.  Στο επίκεντρο είναι η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας, καθώς και τα πρόσθετα κεφάλαια που θα απαιτηθούν ώστε να διασφαλισθεί η στήριξη της Ελλάδας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιλαμβάνει έξι σημεία:
* Επιμήκυνση της αποπληρωμής μέρους των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και λήγουν ως το 2016. Το ύψος τους είναι 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 είναι τοκοχρεωλύσια.
* Απόδοση στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα που αγόρασαν σε χαμηλές τιμές.
* Μετακύλιση της περιόδου αποπληρωμής του πρώτου δανείου από τις χώρες της Ευρωζώνης.
* Μείωση των επιτοκίων στο πρώτο δάνειο στήριξης.
* Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας μέσω του ESM, ώστε τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης να μην καταγραφούν στο δημόσιο χρέος.
* Αύξηση δανεισμού από τα έντοκα γραμμάτια.

FT: Στα 30 δισ. ευρώ το κόστος της επιμήκυνσης

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα θα λάβει τον επιπλέον χρόνο που ζητεί», το κόστος για τη διετή επιμήκυνση ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που επικαλείται η εφημερίδα, υπάρχουν μόνο 4 τρόποι για να αντληθούν αυτά τα κεφάλαια και καθένας εξ αυτών παρουσιάζει προβλήματα.
1) Ο πιο άμεσος τρόπος θα ήταν απλούστατα να αυξηθεί το μέγεθος του πακέτου στήριξης της Ελλάδας στα 204 δισ. ευρώ. Επειδή όμως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι δεν θα δώσουν άλλα χρήματα, η επιλογή αυτή έχει αποκλειστεί.
2) Η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέες δημοσιονομικές περικοπές. Με την επέκταση του προγράμματος κατά δύο χρόνια όμως, ΔΝΤ και ΕΕ ουσιαστικά αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να χειριστεί τη συνταγή της λιτότητας. Το να ζητηθούν λοιπόν, νέα, επιπλέον, μέτρα λιτότητας δεν είναι η λύση.
3) Η Αθήνα θα μπορούσε να προσπαθήσει να συγκεντρώσει μόνη της τα κεφάλαια. Κάτι που έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο είναι πως παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις της Αθήνας ότι εξαντλούνται τα διαθέσιμά της, η κυβέρνηση καταφέρνει να αντλεί χρήματα με βραχυπρόθεσμο δανεισμό από τις αγορές.
4) Έτσι μένει η πιο δύσκολη επιλογή για τα μέλη της Ευρωζώνης: Να δεχθούν ζημίες στα δάνεια στήριξης που έχουν δώσει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Commerzbank, από το συνολικό χρέος των 326 δισ. ευρώ της Ελλάδας, περίπου 126 δισ. ευρώ είναι από τα πακέτα στήριξης.

Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων=κούρεμα

Μία πιθανή συμβιβαστική λύση, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα είναι η επιμήκυνση του προγράμματος αποπληρωμής του δανείου και η μείωση των επιτοκίων για αυτά τα δάνεια, κάτι που επίσης έχει ήδη γίνει δύο φορές. Οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων όμως, πιθανότατα θα σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα χάσουν κάποια χρήματα από αυτά τα δάνεια, δεδομένου ότι ήδη σε αρκετές περιπτώσεις, δανείζουν κάτω του κόστους.
Με άλλα λόγια, η επιμήκυνση της διάρκειας και η μείωση των επιτοκίων αποτελεί «κούρεμα». Πολιτικά όμως, ίσως να είναι πιο αποδεκτή λύση από ότι μία νέα πλήρης αναδιάρθρωση χρέους, επισημαίνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται:
«Μπορούν όμως, πραγματικά οι χώρες της Ευρωζώνης να συγκεντρώσουν 30 δισ. ευρώ με μικροαλλαγές στα δάνεια στήριξης;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει πληρωμές τόκων 48 δισ. ευρώ από το 2013 μέχρι το 2016. Δεν δίνονται πληροφορίες για το ποια δάνεια αφορούν αυτοί οι τόκοι. Δεδομένου όμως, ότι σχεδόν το 40% του ελληνικού χρέους είναι τα πακέτα στήριξης, ενδέχεται τα 20 δισ. ευρώ να είναι τόκοι για τα δάνεια, που η Αθήνα οφείλει στους εταίρους της στην Ευρωζώνη τα επόμενα 4 χρόνια. Κατά συνέπεια, αυτές οι… μικρές αλλαγές στα δάνεια θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν σημαντικά κεφάλαια». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «θα πρόκειται για επιβολή ζημίας στους πιστωτές της Ευρωζώνης, την οποία βεβαίως δεν θα θέλουν να διατυμπανίσουν».

Ο Β. Σόιμπλε

Ελληνική χρεοκοπία «δεν πρόκειται να συμβεί», λέει -ίσως για πρώτη φόρα τόσο κατηγορηματικά- ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η σεναριολογία γύρω από ελληνική έξοδο από το ευρώ είναι «άσκοπη», τόνισε επίσης ο Γερμανός υπουργός.
«Δεν έχει κανένα νόημα να εικοτολογούμε για έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα» υπογράμμισε την Κυριακή μιλώντας σε εκπροσώπους εταιριών Σιγκαπούρης και Γερμανίας στη Σιγκαπούρη, όπως μεταδίδει το Reuters. Tέτοιο ενδεχόμενο θα έβλαπτε τόσο την ίδια τη χώρα όσο και την Ευρωζώνη συνολικά, επανέλαβε. H Ελλάδα, επισήμανε, πρέπει να κάνει «πολύ σοβαρές μεταρρυθμίσεις, πράγμα επώδυνο. Όλοι εμπιστεύονται πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» πρόσθεσε ο Σόιμπλε. Το Βερολίνο, σημείωσε, θα υποστηρίξει την Αθήνα στην πορεία της «να γίνει ανταγωνιστική» και να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα όμως, ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών δεν φαίνεται να έχει την ίδια άποψη με τον Σόιμπλε: «Θεωρώ αρκετά πιθανό η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη» δήλωσε ο Άντερς Μποργκ το Σάββατο, υποστηρίζοντας πως δεν θα έπρεπε κάτι τέτοιο να αποκλείεται ακόμη και στο επόμενο εξάμηνο.

Μέρκελ: Η Ελλάδα «προοδεύει βήμα-βήμα»

Από το Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε πως η Ελλάδα καταγράφει πρόοδο, έστω και αργή. «Η εντύπωση που έχω είναι ότι βήμα-βήμα οπωσδήποτε σημειώνεται μια ορατή πρόοδος, συχνά πιο αργή από όσο φανταζόμασταν, ωστόσο θα πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα άλλη μια ευκαιρία» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της καγκελαρίας.
Η Μέρκελ επανέλαβε πως «από τη μία πρέπει να απαιτήσουμε οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν από κοινού να τηρηθούν, από την άλλη όμως θα πρέπει η Ελλάδα να στηριχθεί, να βοηθηθεί, ως εταίρος μας, αφού αυτή την ώρα οι αγορές μάς κρίνουν για το βαθμό της συνοχής μας ως νομισματική ένωση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το