Τοπικά

Διεκδικούν επίδομα εξετάσεων

Μεγάλη συμμετοχή στη συνέλευση Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού στο Πανεπιστήμιο

Την εντατικοποίηση των ενεργειών για την αναδρομική καταβολή του επιδόματος εξετάσεων σε 150 και πλέον εργαζόμενους του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας θα δρομολογήσει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού που χθες πραγματοποίησε την πρώτη γενική συνέλευση για τη νέα χρονιά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κ. Σοφοκλής Δρίτσας τόνισε πως «πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση του συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, μετά τη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πολύ σημαντικά, γι’ αυτό και υπήρξε μεγάλη προσέλευση».

Αρχικά έγινε ο απολογισμός ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου με εισηγητή τον κ. Δρίτσα, όπου παρουσιάστηκαν όλες οι ενέργειες από τις 3 Δεκεμβρίου 2012, οπότε και συγκροτήθηκε σε Σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο.

Στη συνέλευση παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπο του συλλόγου στο πρόσφατο συνέδριο της ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, οι θέσεις του συλλόγου σχετικά με τη διερεύνηση μείωσης της οικονομικής συνδρομής στην ομοσπονδία. Μάλιστα, στη χθεσινή συνέλευση αποφασίστηκε και εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε αυτή τη διερεύνηση με τον ταμία της ομοσπονδίας.

Σημειώνεται πως η συνδρομή είναι 1,30 ευρώ ανά ταμειακώς τακτοποιημένο μέλος ανά μήνα.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η εκπροσώπηση του συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού στα όργανα Διοίκησης, του Πανεπιστήμιου, δηλαδή στο Συμβούλιο Ιδρύματος και τη Σύγκλητο. Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η συμμετοχή του συλλόγου και στα δύο ανώτατα όργανα Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο να έρθει σε επαφή με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου του Πανεπιστήμιου για τη διενέργεια εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο και για τα δύο όργανα, σύμφωνα με το νόμο 4009.

Στη Σύγκλητο μπορεί να εκπροσωπηθεί ένας εργαζόμενος με δικαίωμα ψήφου και στο Συμβούλιο Ιδρύματος ένας εργαζόμενος επίσης χωρίς δικαίωμα ψήφου, ως παρατηρητής.

Τη συνέλευση απασχόλησε και το ζήτημα των σεμιναρίων επιμόρφωσης, που ενδεχομένως να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι, στην προοπτική της διενέργειας τεστ αξιολόγησης για τους δημόσιους υπάλληλους.   

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε εκτενώς στη συνέλευση, σχετίζεται με την καταβολή του επιδόματος εξετάσεων. Όπως τόνισε ο κ. Δρίτσας, «από το 2004 έχουμε κινηθεί δικαστικά για τη διεκδίκηση και καταβολή του επιδόματος εξετάσεων. Πρόκειται για ένα επίδομα που χορηγήθηκε μέχρι και το 2009 μόνο στους υπάλληλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας για τη διοργάνωση των πανελλαδικών εξετάσεων. Ωστόσο, θεωρούμε ότι αυτό το επίδομα έπρεπε να το λάβουν και οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς εργάζονται υποστηρικτικά για αρκετούς μήνες για την ομαλή ένταξη των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στα τμήματα. Ήδη, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστήμιου έχει κάνει προσφυγή στα δικαστήρια, διεκδικώντας την αναδρομική καταβολή του επιδόματος εξετάσεων για την περίοδο 2004-2009. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που μας δικαιώνουν και για τις οποίες εκκρεμεί η οικονομική εκτέλεση. Σύμμαχο στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε την Πρυτανική Αρχή. Δυστυχώς, λόγω οικονομικών συνθηκών το υπουργείο Παιδείας δεν εκταμιεύει την σχετική πίστωση παρόλες τις συνεχείς οχλήσεις των Πρυτανικών Αρχών και της Διοίκησης. Συνολικά για πάνω από 150 εργαζόμενους του Ιδρύματος διεκδικείται ποσό παραπάνω από 500.000 ευρώ, χωρίς να ληφθεί υπόψη το 6% των τόκων ετησίως».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μετά τη χθεσινή συνέλευση, θα δρομολογηθούν πιο εντατικά οι διαδικασίες για την καταβολή του ποσού, ενώ ήδη έχουν ενεργοποιηθεί και οι δικηγόροι.

Για το θέμα του σχεδίου «Αθηνά» τονίστηκε στη συνέλευση ότι ο σύλλογος συμπαρατάσσεται με τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί από την Κοσμητεία των Παιδαγωγικών Τμημάτων και από τις Πρυτανικές Αρχές και θα σταθεί ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάτμησης του Πανεπιστήμιου.

Επίσης, θα εκδοθεί ψήφισμα υποστήριξης στον αγώνα των υπάλληλων του μετρό στην Αθήνα.

 


 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το