Photo Gallery, Τοπικά

Διεκδικεί το τμήμα Πληροφορικής Λαμίας

 

Αίτημα για μεταφορά του στη Λάρισα θα καταθέσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αίτημα για μεταφορά του στη Λάρισα θα καταθέσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αίτημα για τη μεταφορά του Τμήματος Πληροφορικής της Λαμίας με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λάρισα και στέγαση στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής, θα καταθέσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως αποφασίστηκε προχθές στο Συμβούλιο Διοίκησης. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου τονίστηκε ο προβληματισμός των μελών, κατά πόσο μπορεί να σταθεί λειτουργικά μόνο του το συγκεκριμένο Τμήμα Πληροφορικής στη Λαμία. Μάλιστα πληροφορίες, που είναι σε γνώση του Συμβουλίου Διοίκησης, αναφέρουν πως και οι φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής στη Λαμία θέλουν να μεταφερθούν στη Λάρισα. Παράλληλα, σε αναδιάρθρωση βαίνει ο χάρτης με τις σχολές στο Πανεπιστήμιο.

 Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφορικά με το σχέδιο «Αθηνά», καθώς η διαβούλευση συνεχίζεται και ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα μπορεί να ανατραπούν.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενσωματώνεται το Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοιατρική, αλλά οι επιφυλάξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος δεν έχουν σιγάσει.

Οι επιφυλάξεις για την επιτυχή ενσωμάτωση του Τμήματος Πληροφορικής από τη Λαμία και το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σχετίζονται και με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Ένα πρώτο ερώτημα που κυριαρχεί, είναι, αν το υπουργείο Παιδείας θα δώσει επιπλέον πόρους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για να καλύπτονται οι δαπάνες του Τμήματος στη Λαμία. Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ύψος του κόστους λειτουργίας του Τμήματος στα 500.000 ευρώ. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο για να δώσουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω» επισημαίνεται χαρακτηριστικά από πανεπιστημιακό παράγοντα. Επομένως το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αυξήσει τον προϋπολογισμό για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά στο διδακτικό προσωπικό. Δεν αποκλείεται να χρειαστεί επιπλέον καθηγητές που, όμως είναι δύσκολο να καλυφθούν, αφού ήδη υπάρχουν πολλά κενά σε διδάσκοντες, ενώ ακόμη δεν έχουν διοριστεί καθηγητές που εκλέχτηκαν. Εξάλλου, ποιος καθηγητής θα φεύγει από το Βόλο ή τη Λάρισα για να διδάσκει μερικές ημέρες στη Λαμία;   

Τα θέματα αυτά τονίστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης, όπου αποφασίστηκε να ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας να μετακινηθεί το Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λάρισα για να στεγαστεί στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής στο Μεζούρλο. Έτσι η Σχολή Επιστημών της Υγείας θα αποκτήσει ακόμη ένα Τμήμα.

Ο κ. Ζουμπουλάκης υπογράμμισε πως εκφράζονται επιφυλάξεις, κατά πόσο μπορεί να σταθεί μόνο του το Τμήμα Πληροφορικής στη Λαμία. «Οι ενεργοί φοιτητές είναι 180, ενώ τα μέλη ΔΕΠ οκτώ. Επίσης χρειάζονται επιπλέον χρήματα για τη λειτουργία του. Το κόστος υπολογίζεται γύρω στα 500.000 ευρώ. Αν μεταφερθεί το Τμήμα στη Λάρισα, τότε με αυτά τα χρήματα που πιστεύουμε ότι θα λάβουμε από το υπουργείο Παιδείας μπορούν να καλυφθούν έστω και με δυσκολία οι ανάγκες σε δαπάνες. Σε περίπτωση, όμως, που μείνει στη Λαμία, θα υπάρξει πρόβλημα».

Ο ίδιος θέτει και άλλα διαδικαστικά ζητήματα. Για παράδειγμα, είναι σε θέση η Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος για να μεταβαίνει στη Λαμία για ενδεχόμενες επισκευές στο κτίριο του Τμήματος;

Στο μεταξύ, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης αποφασίστηκε και η ένταξη των δύο ανεξάρτητων Τμημάτων ΤΕΦΑΑ και Οικονομικού στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, ενώ για την Πολυτεχνική Σχολή θα ζητηθεί να μετονομαστεί το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών Δικτύων σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.   

Την ίδια στιγμή σε κατάληψη βρίσκεται το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Λάρισας που σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας μεταφέρεται στη Λαμία. Το Τμήμα με τους 2.500 φοιτητές, εκ των οποίων 500 περίπου είναι Βολιώτες, βρίσκεται σε αναστάτωση εδώ και 20 ημέρες περίπου, από τότε που ανακοινώθηκε το σχέδιο.

Πριν δέκα ημέρες φορείς της Λάρισας συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας που φάνηκε να μεταπείθεται και να επανεξετάζει την παραμονή του Τμήματος στη Λάρισα.

Ωστόσο, μέχρι να ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο «Αθηνά», τα πράγματα κρέμονται σε μια κλωστή και η αγωνία έχει κτυπήσει «κόκκινο».

Το νέο σχέδιο, «Αθηνά 2», αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Μαρτίου και θα περιέχει βελτιώσεις. Ήδη το υπουργείο Παιδείας κινείται στην κατεύθυνση αλλαγών. Για παράδειγμα, το Τμήμα Μηχανολογίας στις Σέρρες θα μετακινηθεί τελικά στη Θεσσαλονίκη για να παραμείνει εκεί το Τμήμα Οχημάτων που αρχικά επρόκειτο να μεταφερθεί στις Σέρρες.

Μέχρι να ανακοινωθεί όμως, οι διαβουλεύσεις, το παρασκήνιο, οι πιέσεις και οι αντιδράσεις θα βρίσκονται στην επικαιρότητα.

Για την κυβέρνηση το σχέδιο «Αθηνά» είναι αδιαπραγμάτευτη εξέλιξη, καθώς μόνο για φέτος θα εξοικονομήσει 50 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη, οι φοιτητές αγωνιούν διπλά: Πρώτον, γιατί θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλη πόλη για σπουδές και δεύτερον, γιατί δεν γνωρίζουν, τι πτυχίο θα πάρουν, αφού το Τμήμα τους συγχωνεύεται με το Τμήμα Υποδοχής.

Συνολικά 31.528 ενεργοί φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ τα οποία «μετακινούνται» από τη σημερινή τους έδρα. Όμως το 15% από το σύνολο αυτό των φοιτητών υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μέχρι το Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμβολή των εξεταστικών περιόδων Φεβρουαρίου και Ιουνίου, για τους επί πτυχίω φοιτητές. Σε κάθε περίπτωση, στο σύνολο των 250.000 ενεργών φοιτητών θα απαιτηθεί η μετακίνηση περίπου 18.000 φοιτητών – και αυτή εντός των περιφερειών που σήμερα φοιτούν. Δηλαδή, από τα Γρεβενά στην Καστοριά και από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες ή από την Αμαλιάδα στην Πάτρα. Το υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι οι μετακινήσεις θα επιδοτηθούν με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, που θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.

Κατά μέσο όρο 4% θα μειωθούν οι εισακτέοι το επόμενο έτος. Ο συνολικός αριθμός εισακτέων πέρυσι διαμορφώθηκε σε 81.639. Από αυτούς 64.478 αφορούσαν εισακτέους 90%, 9.927 αφορούσαν εισακτέους 10%, ενώ 7.234 αφορούσαν εισακτέους ΕΠΑΛ.

Με το παρόν σχέδιο «Αθηνά» το υπουργείο θέλησε να καλοπιάσει τη Λαμία και το Μεσολόγγι περιοχές από τις οποίες καταργούνται τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, προσφέροντας τέσσερα και δεκατρία Τμήματα ΤΕΙ, ώστε να μη χάσουν το φοιτητικό τους πληθυσμό.

Επίσης η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα χάνουν μεγάλο αριθμό φοιτητών από τα ΤΕΙ. Με το σχέδιο μετακινούνται 6.133 φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες και 5.128 φοιτητές από την Πάτρα στο Μεσολόγγι. Βέβαια πλέον το υπουργείο Παιδείας φαίνεται πως επανεξετάζει αυτή την απόφαση.

Συνολικά με την «Αθηνά» συγχωνεύονται 94 Τμήματα, ενώ 53 Τμήματα αλλάζουν έδρα.

Μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου «Αθηνά» θα αρχίσει η αξιολόγηση των ΑΕΙ.

Επίσης αυτή τη στιγμή υπάρχουν 38 Τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ που διαθέτουν από μηδέν έως πέντε μόνιμους καθηγητές (μέλη ΔΕΠ).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το