Photo Gallery, Τοπικά

Διεκδίκηση πόρων για τις Ναυτικές Σχολές

Στη διεκδίκηση πόρων χρηματοδότησης μέσω των ΠΕΠ, του ΕΣΠΑ και εφοπλιστικών φορέων και ιδρυμάτων για τη λειτουργία Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στα Καλά Νερά προχωρεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου
Στη διεκδίκηση πόρων χρηματοδότησης μέσω των ΠΕΠ, του ΕΣΠΑ και εφοπλιστικών φορέων και ιδρυμάτων για τη λειτουργία Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στα Καλά Νερά προχωρεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου

 

Στη διεκδίκηση πόρων χρηματοδότησης μέσω των ΠΕΠ, του ΕΣΠΑ και εφοπλιστικών φορέων και ιδρυμάτων για τη λειτουργία Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στα Καλά Νερά προχωρεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Με σκοπό την προώθηση του αιτήματος ίδρυσης και λειτουργίας Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στα Καλά Νερά του Δήμου Νοτίου Πηλίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου στον Πειραιά.

Από την πλευρά των ενδιαφερόμενων φορέων της Μαγνησίας, στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκ μέρους του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ο δήμαρχος κ. Νικόλαος Φορτούνας, εκ μέρους του Δήμου Βόλου, ο αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Παντσάς και εκ μέρους του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας ο διευθυντής κ. Σωκράτης Σαβελίδης.

Από την πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου συμμετείχαν, ο γενικός γραμματέας,  ναύαρχος (ε.α.) κ. Αθανάσιος Μπούσιος και ο επόπτης ναυτικής εκπαίδευσης, υποναύαρχος κ. Ματσάγγος Αχιλλέας.

Η σύσκεψη διεξήχθη στο γραφείου του γενικού γραμματέα με χαρακτηριστικά, το φιλικό κλίμα και τη διάθεση αλληλοκατανόησης των συσκεπτόμενων.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου είχαν ήδη ενημερωθεί για τα βασικά στοιχεία, τα οποία συγκροτούν το αίτημα, από το υπόμνημα, το οποίο τους απεστάλη προ ημερών εκ μέρους των ενδιαφερόμενων φορέων. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η διαπίστωση ότι οι άνθρωποι του υπουργείου γνώριζαν κάθε πτυχή του αντικειμένου, όπως και το ότι οι ίδιοι απασχολήθηκαν με αυτό επί μακρόν πριν την εν λόγω συνάντηση.

Στη συζήτηση αναφέρθηκαν τόσο τα θετικά στοιχεία από την υλοποίηση του αιτήματος ίδρυσης των Ακαδημιών, όσο και οι ανασταλτικοί παράγοντες για την υλοποίησή του. Οι παράγοντες αυτοί είναι η δυσκολία εξεύρεσης εκπαιδευτικού προσωπικού, το ανταγωνιστικό στοιχείο, το οποίο θα προκύψει με άλλες ναυτικές σχολές, οι οποίες δε διαθέτουν ούτε την υποδομή ούτε τα πλεονεκτήματα της θέσης των σχολών στο κέντρο της Ελλάδας και το σημαντικότερο, η δυσκολία χρηματοδότησης της υλοποίησης τόσο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, όσο και από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου διαβεβαίωσαν ότι παρά τις δυσκολίες, οι οποίες προκαλούνται από τους ανασταλτικούς παράγοντες, είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν  στο όλο εγχείρημα θέτοντας ως βάση την ύπαρξη συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Συνέστησαν προς τούτο, τόσο ο γενικός γραμματέας, όσο και ο επόπτης ναυτικής εκπαίδευσης ως πιθανές πηγές χρηματοδότησης του έργου τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, το ΕΣΠΑ και εφοπλιστικά ιδρύματα.

Το αποτέλεσμα της σύσκεψης κρίνεται κατ’ αρχήν θετικό, αφού λόγω και της ευνοϊκής στάσης του υπουργείου, δεν απεμπολείται η διεκδίκηση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, αλλά μόνον παραπέμπεται σε ευθετότερο χρόνο, σε συνάρτηση με τη δημιουργία νέων πιο ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών για την ίδρυση Ναυτικών Σχολών.

Το επόμενο βήμα των φορέων διεκδίκησης θα είναι η αναζήτηση πόρων χρηματοδότησης μέσω των ΠΕΠ, του ΕΣΠΑ και εφοπλιστικών φορέων και ιδρυμάτων. Σημειώνεται ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί αίτηση μεταβίβασης του οικοπέδου των Καλών Νερών από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) στο Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Οι φορείς διεκδίκησης ενημερώνουν για τις δυσκολίες επίτευξης του εγχειρήματος ίδρυσης των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, αλλά ταυτόχρονα καθιστούν σαφές ότι όπως οι συμπληγάδες πέτρες δεν πτόησαν ποτέ την ελληνική ναυτοσύνη, έτσι δε θα πτοήσουν και τώρα όσους διεκδικούν και αγωνίζονται γι’ αυτή».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το