Κόσμος, Πρώτο Θέμα (old)

Διεθνή στήριξη αναζητά η Ουάσιγκτον

ΣΥΡΙΑ

Σε σκληρό διπλωματικό πόκερ εξελίσσεται το θέμα της επέμβασης στη Συρία. Ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν σύνεση και πάνω από όλα αξιολόγηση του πορίσματος των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία, οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή ενισχύονται.

Απορρίφθηκε η πρόταση του Κάμερον

Το Βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε την Πέμπτη το βράδυ με ψηφοφορία την πρόταση του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, για ανάμειξη της χώρας στις ενδεχόμενες στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία.
Ο Κάμερον ανακοίνωσε ότι μετά την ψηφοφορία – 272 υπέρ και 285 κατά- θα σεβαστεί τη βούληση του κοινοβουλίου και δεν θα εγκρίνει μια τέτοια δράση. Δήλωσε επίσης πως είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο είναι αντίθετο σε μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει ανάλογα.
«Είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, δεν θέλει να δει την εμπλοκή της χώρας στις στρατιωτικές δράσεις», είπε ενώπιον των βουλευτών. «Το καταλαβαίνω και η κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα».
Ο Κάμερον επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», είπε. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

 

Η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, θα λάβει μια απόφαση σχετικά με την πορεία δράσης των ΗΠΑ στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία βασιζόμενος στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της με τη Βρετανία παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε κατά μιας ανάμειξης του Ηνωμένου Βασιλείου στις ενδεχόμενες επιθέσεις, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Είμαστε ενήμεροι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του βρετανικού κοινοβουλίου. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Βρετανίας – μία χώρα που αποτελεί έναν από τους στενότερούς φίλους και συμμάχους μας», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν.

«Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα θα παρθεί βάσει του τι είναι καλύτερο για τις ΗΠΑ. Πιστεύει ότι χώρες που παραβιάζουν τα διεθνή πρότυπα σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων πρέπει να λογοδοτούν», είπε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το