Τοπικά

Διεθνές συμπόσιο για το κιρκινέζι

Ενδιαφέρον παραγωγών για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας του

Επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν από χθες στο διεθνές συμπόσιο στο Βόλο για το ερευνητικό πρόγραμμα Life με θέμα τη διάσωση του κιρκινεζιού, ενός πολύ σημαντικού μεταναστευτικού πουλιού το οποίο εντοπίζεται σε μεγάλο ποσοστό στη Θεσσαλία και ειδικότερα μεταξύ Βόλου και Λάρισας.

Το συμπόσιο διοργανώνεται στο Φόρουμ, ενώ οι επιστήμονες μετέβησαν στις περιοχές έρευνας και δράσης, δηλαδή γύρω από την Κάρλα και τα διάφορα χωριά, όπου φωλιάζει το κιρκινέζι.

Φορέας συντονιστής του ερευνητικού έργου είναι το Εργαστήριο Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη συνδρομή της Επιτροπής Ερευνών, ενώ συνεργαζόμενοι φορείς είναι ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, ο Φορέας Διαχείρισης λίμνης Κάρλας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) και η Nature Conservation Consultants ΕΠΕ (NCC).

Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται από τον Ιούνιο του 2012 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Μαΐου του 2016. Χθες ήταν η πρώτη διευρυμένη σύσκεψη των αρμόδιων φορέων, όπου τονίστηκαν και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Πορτογαλία.

Ο διευθυντής του Εργαστήριου Βιοποικιλότητας κ. Θανάσης Σφουγγάρης τόνισε πως ένας βασικός στόχος του προγράμματος είναι η προστασία του κιρκινεζιού, του οποίου ο πληθυσμός μειώνεται. Παράλληλα, όμως, σκοπός είναι να ενεργοποιήσει με εθελοντικό τρόπο γεωργούς και κτηνοτρόφους επιλέγοντας μερικές χιλιάδες στρεμμάτων στις οποίες θα δοθεί έμφαση για να τις διαχειριστούν με ένα τρόπο πιο φιλικό στη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον. «Και αυτό θα το πετύχουμε δίνοντας δωρεάν στους αγρότες τούς σπόρους των σιτηρών από ντόπιες ποικιλίες που θα χρησιμοποιήσουν και θερίζοντας με έξοδα του προγράμματος τα σιτηρά. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή τεχνητών φωλιών και άλλων πολλών παρεμβάσεων που ανταποκρίνονται και καλύπτουν πλήρως στο κόστος δαπάνης για την υλοποίηση του προγράμματος. Το θετικό βέβαια θα είναι ότι μέσα από τις δράσεις που θα γίνουν, θα αλλάξει όψη το αγροτικό οικοσύστημα».

Ο εκπρόσωπος της Εταιρείας για θέματα περιβαλλοντικής προστασίας κ. Τάσος Δημαλέξης αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχουν οι αγρότες από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τονίζοντας πως η σύνδεση του κιρκινεζιού με τον άνθρωπο και τον αγρότη είναι άρρηκτη. «Το κιρκινέζι αποτελεί σύμβολο μιας φιλικής προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον αγροτικής παραγωγής. Ουσιαστικά είναι ο «προστάτης» του αγρότη, καθώς ελέγχει τον πληθυσμό κάποιων επιβλαβών ειδών για τις καλλιέργειες, όπως τα ποντίκια, οι ακρίδες. Γι’ αυτό άλλωστε το κιρκινέζι έρχεται και φωλιάζει στο σπίτι του αγρότη. Υπάρχει, λοιπόν, μια συμβίωση που μπορούμε να την ξαναφέρουμε στο προσκήνιο, μέσα από την ανάδειξη καλών πρακτικών. Μέχρι στιγμής για το πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 200 αγρότες. Με την υλοποίηση των δράσεων τα αγροτικά προϊόντα μπορούν να γίνουν πιο επώνυμα, με πιο προστιθέμενη αξία για το περιβάλλον. Επίσης μπορούν να προέλθουν και επιδοτήσεις μέσα από την εφαρμογή αγροπεριβαλλοντικών μέτρων».

Ο ερευνητής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Θάνος Καστρίτης σημείωσε πως «η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας έχει επιφέρει την αναγέννηση της βιοποικιλότητας και των ειδών πουλιών και δεν έρχονται στην περιοχή είτε για να φωλιάσουν για να περάσουν το χειμώνα τους. Παρόλα αυτά, δεν λείπουν μόνο τα προβλήματα τόσο με τη ρύπανση όσο και με τη στάθμη του νερού.

Ο ερευνητής του Φορέα διαχείρισης της Κάρλας κ. Μιχαλάκης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Φορέα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στο χαιρετισμό της η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου υπογράμμισε ότι ο Δήμος συμμετέχει ενεργά σε ένα σημαντικό πρόγραμμα που αφορά στο οικοσύστημα της περιοχής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το