Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Διαφωνεί ο Δήμος Βόλου με επεκτάσεις του σχεδίου πόλης

Παρουσιάστηκε χθες το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο από τους μελετητές

Κάτω από τον περιφερειακό, ενώ συμφωνεί με το χαρακτηρισμό περιοχών ελεγχόμενης δόμησης

Η διαβούλευση που άρχισε ο Δήμος Βόλου για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει αποφέρει μέχρι σήμερα «πενιχρά» αποτελέσματα, καθώς στις προτάσεις που κατατίθενται διαδικτυακά ο περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων προτείνει επεκτάσεις του σχεδίου πόλης.

«Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι πολύ σημαντικό και δεν είναι μόνο οι επεκτάσεις του», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Νίκος Μόσχος στη χθεσινή ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή των μελετητών.

Ο Δήμος που έχει εξετάσει το σχέδιο, διαφωνεί σύμφωνα με πληροφορίες στις προτάσεις των μελετητών για επεκτάσεις του σχεδίου πόλης κάτω από τον περιφερειακό, αλλά πιστεύει ότι αυτές πρέπει να γίνουν πάνω από το δρόμο, ενώ συμφωνεί με τις θέσεις τους για το χαρακτηρισμό περιοχών «ελεγχόμενης δόμησης», που αφορούν τμήματα πάνω από την Αγριά με την αρτιότητα να ορίζεται στα 8 στρέμματα.

Στις 31 Μαρτίου λήγει η δημόσια διαβούλευση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη αποφάσεων.

Όπως εξήγησε στη χθεσινή δημόσια συζήτηση ο κ. Ν. Μόσχος, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών μηχανικών, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν περιλαμβάνει από τον ενιαίο Δήμο Βόλου, τις ενότητες της Αγχιάλου, της Μακρινίτσας και της Αρτέμιδας. Ωστόσο προωθείται το ανεξάρτητο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αγχιάλου και το Σχέδιο Χωροταξικής Ανάπτυξης της Μακρινίτσας, ενώ έχει ολοκληρωθεί το αντίστοιχο σχέδιο της Αρτέμιδας.

«Πρέπει όλα τα «εργαλεία» να τα δέσουμε με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Βόλου και «ομπρέλα» θα αποτελέσει το Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο θα μας παραδοθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο θα καταθέσει τις παρατηρήσεις του. Η σημασία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι μεγάλη γιατί σχετίζεται με τη διαχείριση του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής», δήλωσε ο κ. Μόσχος.

Η δεύτερη φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που χθες παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο από τους μελετητές, έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Πολεοδομίας όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν πρόσβαση στα στοιχεία, ενώ και οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν τις παρατηρήσεις τους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Ν. Μόσχο, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο παρουσιάζει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πολεοδόμηση στα «Αστέρια» της Αγριάς, απομάκρυνση του Στρατοπέδου Γεωργούλα και ανάπτυξη της δόμησης σε περιοχές κάτω από τον περιφερειακό, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας από το Πανθεσσαλικό μέχρι το Βελεστίνο.

Έλλειμμα χωρητικότητας των οικιστικών υποδοχέων υπάρχει μόνον στο Δ. Bόλου και στην Πορταριά για β’ κατοικία.

Σημαντικός αριθμός οικοπέδων για χρήση κατοικίας έχει δομηθεί σε περιοχές εκτός σχεδίου, κυρίως στην περιοχή του Αλιβερίου βόρεια της Ν. Ιωνίας, ενώ διάσπαρτη δόμηση κατοικιών καταγράφεται βόρεια των Ν. Παγασών.

Μεγάλο ποσοστό δομημένου χώρου ως προς το θεσμοθετημένο οικιστικό υποδοχέα έχουν ο Βόλος, η Ν. Ιωνία και η Αγριά. Αντίθετα, οι υπόλοιποι οικισμοί έχουν μεγάλο ποσοστό αδόμητου χώρου.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για περιορισμένη δόμηση σε περιοχές προστασίας και συγκεκριμένα πάνω από την Αγριά προς τα Χάνια και αλλαγή της αρτιότητας των οικοπέδων στα 8 στρέμματα, άποψη με την οποία συμφωνεί ο Δήμος.

Το Γενικό Πολεοδομικό δεν καταργεί Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου και προτείνει εκτός των άλλων επεκτάσεις πολεοδόμησης στο δακτύλιο του περιφερειακού, στις περιοχές Ξηριά, Λαρίσης.

Για τους παραδοσιακούς οικισμούς θεωρείται δεσμευτική η κατεύθυνση του Ρυθμιστικού Σχεδίου «περί τήρησης του περιγράμματος των οικισμών». Επίσης από τη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου τίθεται ως στόχος για τους παραδοσιακούς οικισμούς η προστασία και η ανάδειξή τους και κυρίως η διατήρηση του αντιληπτικού φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Δηλαδή, η διατήρηση των ίδιων στοιχείων και η ήπια ανάπτυξη των παραδοσιακών οικισμών.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κάρολος: Έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την άφιξη στην Αυστραλία

Ο βασιλιάς Κάρολος παρέστη σε μία λειτουργία και εξέφρασε τη «μεγάλη χαρά» του που επέστρεψε στην Αυστραλία, σήμερα, κατά…

20 Οκτωβρίου 2024

19χρονη παρίστανε τη γιατρό σε νοσοκομείο του Λονδίνου

Μια 19χρονη με καταγωγή από τη Βουλγαρία κατάφερε να εκπληρώσει το όνειρο της και να…

20 Οκτωβρίου 2024

Κλωνοποίηση φωνής: Η νέα μορφή απάτης με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης «σαρώνει» τις ΗΠΑ και έρχεται και στην Ευρώπη

Σκεφτείτε το: είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα και στο τηλέφωνό σας καλεί ο αριθμός της…

20 Οκτωβρίου 2024

Δάσκαλε, δείξε μου τον δρόμο σου

  Toυ Γ. Καπουρνιώτη Πού μπαίνεις έτσι, δάσκαλε, διστακτικός με αβέβαιο βήμα; Θα βρεις άραγε…

20 Οκτωβρίου 2024

Στερήθηκε των φιλάθλων του και ηττήθηκε ο Volos Handball Club στην πρεμιέρα της Α2

Η πρεμιέρα του πρωταθλήματος Α2 χειροσφαίρισης ανδρών (Βόρειος Όμιλος) πραγματοποιήθηκε με τον αγώνα ανάμεσα στον…

20 Οκτωβρίου 2024

Πρώτη νίκη για τον Μαγνησιακό στη Γ’ ΕΠΣΘ

Την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα της Γ' ΕΠΣΘ πανηγύρισε σήμερα ο Μαγνησιακός επικρατώντας 3-0…

20 Οκτωβρίου 2024