Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Διαφωνεί με την αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους ο Λ. Παπαδήμος

«Δεν είναι ούτε χρήσιμη, αλλά ούτε και απαραίτητη» τόνισε στην Ουάσιγκτον

«Αφόρητη η υψηλή φορολογία στην Ελλάδα» λέει ο ΟΟΣΑ

 

 


Αντίθετος ως προς το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε από την Ουάσιγκτον ο πρώην υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λουκάς.

Η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους δεν είναι ούτε χρήσιμη, αλλά ούτε και απαραίτητη τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας σε σεμινάριο στην Ουάσιγκτον.
Ο κ. Παπαδήμος υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στην εφαρμογή του οικονομικού της σχεδιασμού, στη συλλογή των φόρων, στη δημοσιονομική πειθαρχεία στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου, αλλά εφικτού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Υπάρχει σύγχυση στο δημόσιο διάλογο, επεσήμανε ο κ. Παπαδήμος, τονίζοντας ότι οι διάφορες ερμηνείες της «επαναδιαπραγμάτευσης» οδηγούν σε διαφορετικές ερμηνείες, αλλά και επιπτώσεις. Μια πρώτη ερμηνεία θα μπορούσε να ενέχει τα λεγόμενα «haircuts» ή απώλειες για όσους διακρατούν ομόλογα. Η δεύτερη ερμηνεία θα μπορούσε να αφορά μια εθελοντική συμφωνία αναδιάρθρωσης με όρους και προϋποθέσεις που δεν θα επέφεραν καμία σημαντική μεταβολή στην παρούσα αξία των τίτλων.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα αποτελούσε λύση για κανένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ενώ στάθηκε στη δυνατότητα του EFSF να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων. Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε και στις ψηλές αποδόσεις του ελληνικού χρέους λέγοντας πως δεν περιορίζουν μόνο τις δυνατότητες της κυβέρνησης, των τραπεζών αλλά και των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα. «Δεν λέω πως δεν υπάρχει αιτία πίσω από τις πιέσεις, αλλά αποτελούν λόγο αποσταθεροποίησης», τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

 

«Αφόρητη η υψηλή

φορολογία στην Ελλάδα»

«Η διαφορά εισοδήματος από άλλες χώρες με καλύτερες επιδόσεις, η οποία είχε μειωθεί τα προηγούμενα χρόνια, θα μεγαλώσει και πάλι ως αποτέλεσμα της μεγάλης κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη» υπογραμμίζει έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).
Στην έκθεση με τίτλο «Στόχος η Ανάπτυξη» τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η «Ελλάδα θα χάσει σοβαρό έδαφος συγκριτικά με άλλες χώρες» και επισημαίνεται ότι η υψηλή φορολογία, πολύ μεγαλύτερη από το μέσο όρο των κρατών του ΟΟΣΑ, που επιβαρύνει τα εισοδήματα από εργασία, γίνεται αφόρητη στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Σε αυτό αποδίδεται η σημαντικά υψηλότερη ανεργία μεταξύ των ηλικιωμένων, γεγονός που σε συνδυασμό με το εύρος στο οποίο εφαρμόζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα λεγόμενα «βαρέα» επαγγέλματα, ένα, πολύ μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, μέρος των εργαζομένων οδηγείται στην πρόωρη συνταξιοδότηση.
«Είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπως έχουν προγραμματιστεί, στις αγορές προϊόντων και εργασίας, προκειμένου να μειωθεί η σημαντική διαφορά παραγωγικότητας και να αυξηθεί η συμμετοχή του εργασιακού δυναμικού», παρατηρεί ο Οργανισμός.
Τέλος, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι ο συνδυασμός βαριάς φορολογίας στην εργασία και σημαντικών φοροαπαλλαγών στα χαμηλότερα εισοδήματα, ενισχύει τη φοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία.

***Η Ελλάδα παρέμεινε η πιο επικίνδυνη χώρα από πλευράς κρατικού χρέους, επί δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, στο α΄τρίμηνο 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η ανεξάρτητη εταιρεία δεδομένων πιστωτικών αγορών, CMA. Στην έρευνα Sovereign Debt Credit Risk η Ελλάδα διατηρεί την Νο1 θέση όσον αφορά το προφίλ επικινδυνότητας, με πιθανότητες 58% να κάνει αναδιάρθρωση χρέους εντός πέντε ετών. Στην έκθεση καταγράφονται οι 10 πιο επικίνδυνες και οι 10 λιγότερες επικίνδυνες κρατικές θέσεις στις αγορές ομολόγων, με βάση το προφιλ επικινδυνότητας των εθνικών ομολόγων και των αξιών των Credit Default Swap στους τρεις πρώτους μήνες του 2011. Το ελληνικό CDS διαμορφώθηκε στο 10,37%.
Μετά την Ελλάδα, ακολουθούν Βενεζουέλα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Αργεντινή, Ουκρανία, Ντουμπάι, Λίβανος, Ιράκ και Αίγυπτος.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις του Σαββάτου 23/12

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 17.15 ΠΑΟΚ-Καρδίτσα -Ζ- (Α1…

23 Δεκεμβρίου 2023

Διπλάσια δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας για τις γιορτές

  Διπλασιάστηκαν από την Πέμπτη τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ, ιδιαίτερα στις γραμμές από και…

23 Δεκεμβρίου 2023

Η Αστυνομία Μαγνησίας βράβευσε επιτυχόντες πανελλαδικών, απόστρατους και τμήματα – photos

  Σε μία λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αστυνομικής…

23 Δεκεμβρίου 2023

Τι κατέθεσε ο 16χρονος που φέρεται να μαχαίρωσε θανάσιμα τον πατέρα του

O 16χρονος που φέρεται να μαχαίρωσε θανάσιμα τον πατέρα του στα Καλύβια συνελήφθη και κρατείται…

23 Δεκεμβρίου 2023

Δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον τουρισμό – 144 διαφημιστικά σποτ για ομορφιές της Μαγνησίας

  Η παρουσίαση 144 διαφημιστικών σποτ με θέμα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μαγνησίας και με…

23 Δεκεμβρίου 2023

Επαφές του Δημήτρη Εσερίδη στην Αθήνα σε υπουργεία

  Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αλμυρού Δημήτριος Εσερίδης, με τους συνεργάτες του, επισκέφθηκαν την Πέμπτη 21…

23 Δεκεμβρίου 2023