Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Διαφωνίες για τον ακριβή χρόνο των εκλογών

 

Μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου  τοποθετεί την προσφυγή στην κάλπη ο  Ευαγ. Βενιζέλος

 

 

ΝΔ: Ναι στην παράταση του βίου της κυβέρνησης, αλλά όχι για μετά το Πάσχα

ΑΘΗΝΑ 27.-

Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές προγραμματίζεται να γίνουν στο τέλος Απριλίου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή (χθεσινή) συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

 

«Ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου».

 

Στο θέμα του πολιτικού βίου της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία να παραμείνει το Κοινοβούλιο ανοικτό το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, σε συνάρτηση με την εξέλιξη της εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI).

 

Εντούτοις, για τον ακριβή χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες εξακολουθούν να παρατηρούνται διαφωνίες.

 

Το πρωί της Τρίτης (χθες) ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε στον Βήμα FM ότι το κόμμα συμφωνεί στην παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά όχι για μετά το Πάσχα.

 

«Η όποια αλλαγή της προκαθορισμένης ημερομηνίας της 19ης Φεβρουαρίου εξαρτάται από το PSI και ασφαλώς κανείς δεν μιλάει για μετά το Πάσχα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Αναλυτικότερα, εκλογές το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση πριν το Πάσχα διαμηνύει το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ χωρίς να κρύβει την δυσαρέσκειά του για τις διαρροές κυβερνητικών και «πασοκικών» κύκλων που κάνουν λόγο για μεγάλη παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Σύμφωνα με την λεωφόρο Συγγρού στην πρόσφατη συνάντηση Σαμαρά – Παπαδήμου δεν συζητήθηκε ημερομηνία για την διεξαγωγή των εκλογών και πολύ περισσότερο δεν έγινε λόγος για το τέλος Απριλίου. Η μόνη υποχώρηση που προς το παρόν κάνει η ηγεσία της ΝΔ σε σχέση με τις 19 Φεβρουαρίου, που είχε αρχικά συμφωνηθεί, είναι ότι συναρτά την ημερομηνία διεξαγωγής με την ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης.

Στο  πλαίσιο αυτό κομματικοί παράγοντες βλέπουν σαν πιθανή ημερομηνία εκλογών την 18η Μαρτίου. Η επιχειρηματολογία αυτή εδράζεται στο ότι το PSI πρέπει να κλείσει το δυνατόν γρηγορότερα. Όσο καθυστερεί τόσο δυσκολεύει καθώς εμπλέκεται στις ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και αυξάνει ο κίνδυνος να αποτύχει και να προκληθεί χρεοκοπία.

Φυσικά ο κ. Παπαδήμος προτιμά να βάλει στο βιογραφικό του ότι έβγαλε την χώρα από το αδιέξοδο εξασφαλίζοντας τον δανεισμό της και την παραμονή της στην ευρωζώνη παρά να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία. Έχει λοιπόν κάθε λόγο να επισπεύσει τις διαδικασίες για το PSI. Εφόσον αυτό γίνει τότε η δανειακή σύμβαση είναι θέμα μίας ή δύο εβδομάδων, λένε τα γαλάζια στελέχη και συμπεραίνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αναβολή των εκλογών στο τέλος Απριλίου. Επιπλέον, προσθέτουν ότι, από την στιγμή που κλείσει το PSI και εγκριθεί η δανειακή σύμβαση εκλείπει ο λόγος και της κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά και της συμμετοχής της ΝΔ σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Αφήνουν δε να εννοηθεί ότι σε τέτοια περίπτωση η ΝΔ θα αποσύρει την εμπιστοσύνη της.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι η συζήτηση περί μεγάλης αναβολής των εκλογών συνδέεται με τις επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και των υπουργών του που θέλουν να αγοράσουν χρόνο για τις δικές τους εσωκομματικές εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση είναι στο ναδίρ και δεν έχει να χάσει από την παράταση της κυβέρνησης, αντίθετα έχει να κερδίσει από την παραμονή του στα πράγματα. Αντίθετα ο χρόνος κυλά σε βάρος της ΝΔ. Η μόνη της ελπίδα να συγκρατήσει τις απώλειες είναι να εμφανίσει στην κοινωνία ότι παρενέβη σε μία κρίσιμη συγκυρία για την χώρα για να διασφαλίσει την παραμονή της στην ευρωζώνη και αποχωρεί μόλις ολοκληρωθεί η δέσμευση που είχε από την αρχή αναλάβει. Φυσικά και πάλι κινδυνεύει να χρεωθεί το πολιτικό κόστος που απορρέει από τα νέα μέτρα που θα ληφθούν και θα συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση. Κάθε μέρα όμως που θα παρατείνεται η κυβέρνηση θα καθίσταται όλο και πιο συνυπεύθυνη και η ίδια με το ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου σύμφωνα με «Τα Νέα» προκήρυξη των εκλογών πιθανότητα στα τέλη Μαρτίου και κάλπες μετά το Πάσχα προβλέπει ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου, με την προϋπόθεση ότι θα έχει υλοποιηθεί πλήρως η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων (PSI).

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης έχουν ήδη συμφωνήσει.

 

Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα επισημαίνουν ότι το πρώτο σκέλος των διαπραγματεύσεων για το PSI θα έχει ολοκληρωθεί περίπου στις 15 Φεβρουαρίου.

 

Όμως, οι διαδικασίες που αφορούν στην εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών θα συνεχιστούν, καθώς – όπως παρατηρούν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές – “αμέσως μετά θα αρχίσουν οι προσκλήσεις προς τους επενδυτές”.

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να μείνει ανοικτό το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, ώστε να κυρωθούν οι σχετικές συμβάσεις.

 

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η παράταση του βίου της κυβέρνησης “κλείδωσε” ουσιαστικά στην κατ ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός και ο κ. Σαμαράς.

 

Παράλληλα, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπαδήμο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παράτασης του βίου τη κυβέρνησης, ακόμα και μέχρι το τέλος του 2012, ζητώντας παράλληλα μικρότερο και ευέλικτο σχήμα.

 

Τα κόμματα που στηρίζουν

την κυβέρνηση φοβούνται

τις εκλογές, τονίζει ο ΣΥΝ

 

Την άποψη ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου φοβούνται τις εκλογές «όπως ο διάολος το λιβάνι» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π.Σκουρλέτης, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

 

Ο κύκλος επαφών του Λουκά Παπαδήμου φαίνεται πως είχε ως αποτέλεσμα την παράταση του πολιτικού βίου της κυβέρνησης έως τα μέσα Απριλίου.

 

Αυτό προκύπτει από τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γ.Μιχελάκη, ο οποίος τόνισε ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν έως το Πάσχα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου είπε -κατά τις πληροφορίες- ότι ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του έργου της.

 

Κατόπιν αυτών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης δήλωσε: «Η ημερομηνία των εκλογών γίνεται μπαλάκι του πινγκ-πονγκ ανάμεσα στους μνημονιακούς εταίρους της κυβέρνησης Παπαδήμου, την ίδια στιγμή που κανείς τους δεν αμφισβητεί ούτε κατ’ ελάχιστο το περιεχόμενο της μνημονιακής πολιτικής.

 

»Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, καθώς και το ακροδεξιό λαϊκιστικό συμπλήρωμα τους, το ΛΑΟΣ, φοβούνται τις κάλπες όπως ο διάολος το λιβάνι. Συνειδητοποιούν πως καθημερινά διαμορφώνεται μια νέα κοινωνική πλειοψηφία που διεκδικεί μια άλλη πορεία για τον τόπο, αμφισβητώντας τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα και τις συντηρητικές πολιτικές.

 

»Η ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά συμβάλλοντας με την ενωτική της δράση στη διαμόρφωση ενός πλατιού αντιμνημονιακού – αντινεοφιλελεύθερου μετώπου θα σταθεί στο πλάι του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για την συγκρότηση μας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ηλικιωμένη στον Πύργο παρέδωσε χρυσές λίρες αξίας 25.000 ευρώ και κοσμήματα σε απατεώνες

Ταράχτηκε και δεν κατάλαβε ότι δεν ήταν της κόρης της η γυναικεία φωνή που άκουγε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Συνελήφθησαν 4 διακινητές για τους 66 ανθρώπους που διασώθηκαν πριν μέρες στην Καλαμάτα – Τους χρέωναν μέχρι και 8.000 ευρώ!

Τέσσερα άτομα ηλικίας 24, 28, 29 και 38 ετών, τρεις από το Αφγανιστάν και έναν…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Στιγμές από την αναμέτρηση Α.Ε. 2002-Αγία Άννα

Η Αγία Άννα κέρδισε εκτός έδρας με 7-0 την Α.Ε. 2002 και στη σελίδα της…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Κατσαρός: «Αν νομίζετε ότι στα 90 μου πρέπει να πάρω σύνταξη είστε γελασμένοι»

Ο Γιώργος Κατσαρός έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λίγο μετά τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοσιογράφος διέκοψε ζωντανή μετάδοση για να σώσει γυναίκα από πλημμύρα

Ο τυφώνας Helene σαρώνει τις πολιτείες των ΗΠΑ προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και σε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Το φωτορεπορτάζ από το παιχνίδι Δάφνη-Γ.Σ. Αλμυρού

Στο Βασδέκειο συναντήθηκαν σήμερα Δάφνη και Γ.Σ. Αλμυρού με τους φιλοξενούμενους να κατακτούν τη νίκη…

28 Σεπτεμβρίου 2024