Photo Gallery, Πολιτισμός

Διαστάσεις των δημοτικών πρωτοβουλιών για την εκπαίδευση στις αρχές του 20ου αιώνα

Προσέγγιση της ιστορίας των «Αθεϊκών»  σε χθεσινή εκδήλωση στο Δημαρχείο

Διαστάσεις των δημοτικών πρωτοβουλιών στην εκπαίδευση των αρχών του 20ου αιώνα στο Βόλο παρουσίασαν πανεπιστημιακοί στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης  στο Δημαρχείο Βόλου για την περιπέτεια των «Αθεϊκών».

 

 

Ρεπορτάζ:

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

 

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Αλέξης Δημαράς, ιστορικός της Εκπαίδευσης, η κ. Έφη Γαζή, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο κ. Χαράλαμπος Χαρίτος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την εκδήλωση προσφώνησε ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ενώ το κλείσιμο έκανε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Απόστολος Παντσάς.

Ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Πάνος Σκοτινιώτης κατά το χαιρετισμό του τόνισε: «Η ίδρυση του Ανώτερου Παρθεναγωγείου Βόλου -ορόσημο στην ιστορία της γυναικείας και όχι μόνο, νεοελληνικής εκπαίδευσης- μαζί με την ταυτόχρονη ίδρυση του πρώτου Εργατικού Κέντρου στη χώρα μας, αποτελούν δύο παράλληλα και αλληλένδετα γεγονότα που συνέβαλαν καθοριστικά, ώστε η πόλη μας να προσλάβει, στις αρχές του περασμένου αιώνα, τα χαρακτηριστικά μιας πόλης πνευματικής και κοινωνικής πρωτοπορίας. Θα μπορούσα να πω πως τα δύο αυτά γεγονότα σηματοδοτούν, σε συμβολικό επίπεδο, αυτό που χαρακτηρίστηκε εύστοχα ως αστικό «θαύμα» του Βόλου».

Την εκπαίδευση μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιο αλλά και ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση στο εσωτερικό των κοινωνικών διεργασιών προσέγγισε στην εκδήλωση η Έφη Γαζή που τόνισε στη «Θ»: «Η κατάργηση του «Ανώτερου Δημοτικού Παρθεναγωγείου Βόλου» το 1911, αλλά και τα επεισόδια των «Αθεϊκών» είναι η αφορμή για να συζητήσουμε τις δημοτικές πρωτοβουλίες γύρω από την εκπαίδευση στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά και τα πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα και τις εξελίξεις που πλαισιώνουν τις εκπαιδευτικές δημοτικές πρωτοβουλίες και να τις αξιολογήσουμε στο πλαίσιο της εποχής εκείνης».

Το εν λόγω σχολείο, ιδρύθηκε το 1908 στο Βόλο, από τον τότε Δήμο Παγασών με εισήγηση του γιατρού και εξέχοντος πνευματικού ανθρώπου, Δ. Σαράτση και με την υποστήριξη κορυφαίων πνευματικών ανθρώπων. Στόχος του ήταν η παροχή ανώτερης μόρφωσης στα κορίτσια των μεσαίων στρωμάτων που είχαν τελειώσει το δημοτικό. Ο Χαράλαμπος Χαρίτος επεσήμανε: «Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης είναι οι δημοτικές πρωτοβουλίες σε εκπαιδευτικά ζητήματα και γεγονότα που συνέβησαν στις αρχές του 20ου αιώνα στο Βόλο αλλά και διάφορες άλλες πρωτοβουλίες του δήμου Παγασών τότε, και του Βόλου αργότερα, με επίκεντρο το 1908-1911 και τη λειτουργία του Παρθεναγωγείου που είναι πασίγνωστο ότι καινοτόμησε στα Παιδαγωγικά. Από εκεί ξεκινά η περιπέτεια των «Αθεϊκών», δηλαδή οι επιθέσεις εναντίων των ανθρώπων του Εργατικού Κέντρου και του Παρθεναγωγείου με τις γνωστές κατηγορίες για ανηθικότητα, αντιπατριωτισμό και αθεΐα, πράγμα το οποίο αποδείχθηκε μάταιο διότι στη δίκη του Ναυπλίου το 1914 όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Το συγκεκριμένο πολιτιστικό, πολικό και κοινωνικό γεγονός που συνέβη στο Βόλο εκείνη την εποχή, μετέτρεψε το Βόλο σε σπουδαίο σταθμό στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Γι’ αυτό οι Βολιώτες αξίζει να υπερηφανεύονται» κατέληξε ο κ. Χαρίτος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το