Οικονομία

Διαρκές έγκλημα η φοροδιαφυγή

Όλες οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


Κακούργημα η μη απόδοση παρακρατούμενου φόρου, ακόμα και ενός ευρώ!

Δημιουργείται ανεξάρτητη Αρχή, έρχεται και οικονομικός εισαγγελέας


Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της γάγγραινας της φοροδιαφυγής και στην αναδιάρθρωση και εξυγίανση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους με μια σειρά μέτρων, που επιδιώκουν να ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση και να συμβάλλουν στην εξυγίανση του τοπίου και στην ανόρθωση των δημόσιων εσόδων, επικεντρώνεται πλέον η πολιτική του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή»:

Το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του μήνα και πιθανότατα θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το Φεβρουάριο θα περιλαμβάνει δρακόντειες διατάξεις, μετά και τις πιέσεις της τρόικας, δεδομένου ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα με στόχο την ανάταξη των δημόσιων εσόδων δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, ενώ ο φορολογικός μηχανισμός παραμένει δυσκίνητος και αναποτελεσματικός.

Βασικό συστατικό στοιχείο της νέας νομοθεσίας θα είναι η ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής, η οποία μετατρέπεται σε κακούργημα και εντάσσεται στη νομοθεσία περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ταυτόχρονα, η πράξη της φοροδιαφυγής από στιγμιαίο γίνει διαρκές έγκλημα, δεν θα παραγράφεται δηλαδή σε καμία περίπτωση, ενώ ποινικοποιείται με την πρόβλεψη εξοντωτικών ποινών η μη απόδοση των παρακρατούμενων υπέρ του Δημοσίου φόρων, ακόμη και για πολύ μικρά ποσά. Η μη απόδοση ΦΠΑ θα διώκεται ποινικά, ακόμα κι αν αφορά το ποσόν του ενός ευρώ, ενώ θα ληφθούν νομοθετικές πρόνοιες ούτως ώστε να εξασφαλιστούν αφενός τα διαφεύγοντα έσοδα του Δημοσίου, από τη συγκεκριμένη πηγή, τα οποία θεωρούνται ότι ανέρχονται σε τεράστια ύψη (υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το ποσόν των 7-8 δισ. ευρώ ετησίως), και αφετέρου να αντιμετωπιστούν οι αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα, σε αρκετές περιπτώσεις, για την έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ.

Ιδιαίτερα αυστηρές έως εξοντωτικές ποινές πρόκειται να θεσμοθετηθούν για όσους δεν απο­δίδουν παρακρατούμενους φόρους μισθωτών υπηρεσιών.

Και ενστάσεις

Ήδη η επεξεργασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο υπάρχουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες για να διευθετηθούν, εκ των οποίων οι κυριότερες αφορούν το ποινικό μέρος για τη φοροδιαφυγή, που επεξεργάζονται από κοινού στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, η αντιμετώπιση επιμέρους προβλημάτων σχετικά με την υποβολή δηλώσεων, την παρακράτηση και την απόδοση του ΦΠΑ και, τέλος, θέματα που άπτονται της φορολόγησης των μερισμάτων.

Υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για τη δημιουργία ειδικών φορολογικών δικαστηρίων, αν και η προοπτική αυτή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και συνεπάγεται μεγάλο κόστος, ωστόσο αναζητούνται πρόσφορες λύσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών επίλυσης φορολογικών διαφορών που θα συνεπικουρούν το νέο θεσμό της διαιτησίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μελετάται ακόμα και η υιοθέτηση του αυτοφώρου για φορολογικές απάτες, και ειδικότερα για τη μη απόδοση ΦΠΑ πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό.

Θα πρέπει παρ’  όλα αυτά να σημειωθεί πως διατυπώνονται ενστάσεις από πολλές πλευρές για την «χωρίς όρια και μέτρο ποινικοποίηση των πάντων», όπως λένε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορεί – τονίζουν – από το ένα άκρο, δηλαδή την πλήρη ασυδοσία, να πάμε ξαφνικά στο άλλο άκρο, που είναι η φυλακή». Η μετάβαση, επισημαίνεται, θα πρέπει να γίνει ο­μαλά προκειμένου να λειτουργήσει το νέο φορολογικό σύστημα και να μπορέσουν να αποδώσουν τα μέτρα και να λυθεί το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλη­μα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Τέσσερις πυλώνες

Ουσιαστικά, πέραν της ποινικοποίησης της φοροδιαφυγής, η οποία θα είναι πλέον κακούργημα, οι τρεις επιπλέον πυλώνες που θα στηρίζουν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος για να επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι είναι οι εξής:

– Αναδιάρθρωση του ελεγκτικού μηχανισμού, που θα επιδιωχθεί με μια σειρά κρίσιμων παρεμβάσεων, δεδομένου ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός θεωρείται ότι είναι πρωταρχικής σημασίας για να αποδώσουν τα επιμέρους μέτρα και να επιτευχθούν οι στόχοι. Μεταξύ άλλων, θα αναβαθμιστεί η Διεύθυνση Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα δημιουργηθεί super Δ.Ο.Υ. για τις 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, η οποία θα είναι ταυτόχρονα ελεγκτικό κέντρο και φορολογική υπηρεσία. Παράλληλα, θα εκσυγχρονιστεί και θα αναβαθμιστεί η λειτουργία των εφοριών (περίπου 80 μικρές Δ.Ο.Υ. θα καταργηθούν και το έργο τους θα ενσωματωθεί σε άλλες μεγαλύτερες), ενώ θα συγχωνευτούν και ελεγκτικές υπηρεσίες.

– Καταπολέμηση διαφθοράς εφοριακών και ελεγκτών, με τη θεσμοθέτηση αυστηρών κυρώσεων. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται αυτοματοποιημένες διαδικασίες και συστήματα για την πάταξη παράνομων και επιζήμιων συμπεριφορών για το κράτος και τον πολίτη. Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να αυστηροποιηθούν στο έπακρο οι κανόνες, και μάλιστα θα θεσμοθετηθούν δικλίδες που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια, το κύρος και την αξιοπιστία των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, μόνον με την ύπαρξη ενδείξεων, στελέχη και υπάλληλοι θα τίθενται εκτός υπηρεσίας, θα ακολουθούνται στη συνέχεια οι προβλεπόμενες διαδικασίες και στην περίπτωση που δεν θα διαπιστώνονται αξιόποινες πράξεις, θα επανέρχονται στην υπηρεσία τους – διαφορετικά θα οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

– Δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής και θεσμοθέτηση οικονομικού εισαγγελέα. Οι δύο συγκεκριμένες Αρχές θα ενισχυθούν με αυξημένο κύρος και εξουσίες για τη δικαιότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση φορολογικών διαφορών, με στόχο την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης. Η ανεξάρτητη Αρχή θα λογοδοτεί απευθείας στη Βουλή, ενώ ο οικονομικός εισαγγελέας, που θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για φορολογικά θέματα, θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το