Photo Gallery, Τοπικά

Διαπιστώθηκε ρήγμα στο φράγμα Παναγιώτικο

Κλιμάκια, αποτελούμενα από μηχανικούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στελέχη της ΔΕΗ και του τομέα Ύδρευσης της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, πραγματοποίησαν χθες αυτοψία στο φράγμα και διαπίστωσαν ρήγμα στον ταμιευτήρα

 

Πρόγραμμα παρακολούθησης του φράγματος Παναγιώτικο σε ετήσια βάση, προκειμένου να εντοπιστεί το ακριβές σημείο του ρήγματος, που έχει ως συνέπεια να χάνονται καθημερινά 3.800 κυβικά μέτρα νερού, τίθεται άμεσα σε εφαρμογή από όλους τους συναρμόδιους φορείς. Η σχετική απόφαση ελήφθη στη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο φράγμα, με τους ειδικούς να διαπιστώνουν τελικά ρήγμα στον ταμιευτήρα. Παράλληλα, τονίστηκε από τα κλιμάκια ότι θα καταβληθεί προσπάθεια συγκέντρωσης των ποσοτήτων νερού που χάνονται και επαναδιοχέτευσής τους στον ταμιευτήρα, με τους ειδικούς να διαβεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται ο παραμικρός έστω κίνδυνος κατάρρευσης του φράγματος λόγω του ρήγματος.

Σε ρήγμα, όπως από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, αποδίδεται τελικά η απώλεια 3.800 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα από τον ταμιευτήρα του φράγματος Παναγιώτικο.

Πρόκειται για διαπίστωση, στην οποία κατέληξαν χθες κλιμάκια, αποτελούμενα από μηχανικούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στελέχη της ΔΕΗ και του τομέα Ύδρευσης της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, που πραγματοποίησαν αυτοψία στο φράγμα.

Ωστόσο, είναι δύσκολος, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εντοπισμός του ρήγματος και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε από όλους τους συναρμόδιους φορείς να τεθεί άμεσα σε πλήρη εφαρμογή πρόγραμμα παρακολούθησης του φράγματος, προκειμένου να εντοπιστεί το ακριβές σημείο, από το οποίο σημειώνεται η διαρροή του νερού.

Το πρόγραμμα παρακολούθησης του φράγματος θα διαρκέσει ένα χρόνο και τα απαιτούμενα στοιχεία θα καταγράφονται από τους ειδικούς ανά μήνα, προκειμένου να εντοπιστεί το ακριβές σημείο στο οποίο έχει σημειωθεί το ρήγμα στον ταμιευτήρα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του προγράμματος παρακολούθησης, οι δράσεις θα εκτελούνται από τοπογράφους μηχανικούς και ειδικευμένους συνεργάτες τους, με τις προσπάθειες, όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή αυτοψία, να εντατικοποιούνται στη διάρκεια του χειμώνα με τις πολλές και έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν, λόγω της ανόδου της στάθμης του ταμιευτήρα, τους ειδικούς να καταλήξουν σε χρήσιμα και ουσιαστικά συμπεράσματα.

Επιπλέον, αν κριθεί σκόπιμο θα ζητηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και η συνδρομή δύτη, ο οποίος θα καταδυθεί στον ταμιευτήρα με στόχο τον ακριβή εντοπισμό του ρήγματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χρονικό διάστημα των 12 μηνών είναι αρκετό, προκειμένου με την τακτική παρακολούθηση να εντοπιστεί το σημείο του ρήγματος και στη συνέχεια να δρομολογηθούν και να καθοριστούν οι απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασής του.

Παράλληλα, στη διάρκεια της χθεσινής αυτοψίας διαπιστώθηκε από τα κλιμάκια ότι η στάθμη του ταμιευτήρα του φράγματος Παναγιώτικο έχει υποχωρήσει αισθητά, καθώς στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού και των αρχών του φετινού φθινοπώρου δεν σημειώθηκαν βροχοπτώσεις ικανές να ενισχύσουν την ποσότητα του νερού και να αναπληρώσουν την απώλεια των 3.800 κυβικών μέτρων νερού σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι με την εκδήλωση ισχυρών και αρκετών βροχοπτώσεων στη διάρκεια του χειμώνα θα αυξηθεί η στάθμη του ταμιευτήρα και οι ειδικοί θα έχουν τη δυνατότητα να καταλήξουν σε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το σημείο στο οποίο έχει σημειωθεί το ρήγμα.

Επιπλέον, στη διάρκεια της χθεσινής αυτοψίας αποφασίστηκε να καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του ρήγματος οι ποσότητες νερού που χάνονται ανεκμετάλλευτες να συγκεντρώνονται και να επαναδιοχετεύονται είτε στον ταμιευτήρα είτε στο ταχυδιυλιστήριο, με το κόστος για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης να είναι, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, ιδιαιτέρως υψηλό.

Το κλιμάκιο των μηχανικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υφίσταται ο παραμικρός έστω κίνδυνος κατάρρευσης του φράγματος εξαιτίας του ρήγματος που σημειώθηκε στην υποδομή του.

«Όπως διαπιστώθηκε στη διάρκεια της αυτοψίας από τους ειδικούς», επισημαίνει ο υπεύθυνος του τομέα Ύδρευσης Δήμου Νοτίου Πηλίου κ. Κ. Λεγαντής «υπάρχει διαρροή στο φράγμα, η οποία αποδίδεται σε ρήγμα. Τίθεται, λοιπόν, άμεσα σε πλήρη εφαρμογή πρόγραμμα παρακολούθησης του φράγματος, σε ετήσια βάση και με καταγραφή στοιχείων ανά μήνα, προκειμένου να εντοπιστεί από τους ειδικούς το ακριβές σημείο του ρήγματος. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να εντοπίσουμε από πού προέρχεται η διαρροή. Ο εντοπισμός του ρήγματος είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς πρέπει να δουν οι ειδικοί αν αυτό είναι στον πυθμένα ή περιμετρικά. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Τίθεται, λοιπόν, το φράγμα σε συνεχή παρακολούθηση για ένα χρόνο και ταυτόχρονα θα καταβληθεί προσπάθεια συγκέντρωσης των ποσοτήτων νερού που χάνονται και επαναδιοχέτευσής τους είτε στον ταμιευτήρα είτε στο ταχυδιυλιστήριο, δράση που βεβαίως κοστίζει αρκετά. Το κυρίαρχο, ωστόσο, είναι να μη χάνεται ανεκμετάλλευτο το νερό. Η στάθμη του φράγματος μειώνεται συνεχώς λόγω της διαρροής και του ρήγματος, με τους ειδικούς να διαβεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται κίνδυνος κατάρρευσής του» καταλήγει ο κ. Λεγαντής.

Επερώτηση Αλ. Μεϊκόπουλου

Σε σχετική επερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγ. Λιβιεράτο ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μεϊκόπουλος αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Επειδή το νερό αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό.

Επειδή το κράτος οφείλει να προσφέρει ποιοτικό νερό και χωρίς υψηλό αντίτιμο.

Επειδή από τον Αύγουστο αντί να έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την αποκατάσταση του ρήγματος, το πρόβλημα διογκώνεται.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Σε τι ενέργειες θα προβεί το αρμόδιο υπουργείο και πότε, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα το ρήγμα στο φράγμα Παναγιώτικο;

Τι θα πράξει και πότε, ώστε να μην αποσυνδεθούν από το δίκτυο και άλλες περιοχές του Νότιου Πηλίου;

Γιατί δεν έχει αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, ενώ είναι ενήμερος από τις 28 Αυγούστου με επιστολή που έστειλε η Δημοτική Αρχή του Νότιου Πηλίου;».          

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το