Photo Gallery, Πολιτική

Διαξιφισμοί μετά το «όχι» Σαμαρά προς Παπανδρέου

Τηλεφωνική επικοινωνία μετά το άκαρπο τετ-α-τετ για κοινή παρουσία στις Βρυξέλλες



Μετά τη γεμάτη ένταση συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίς το βράδυ της Τρίτης μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ, ο Γιώργος Παπανδρέου τηλεφώνησε στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης στον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να βρίσκονται μαζί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, ωστόσο ο κ. Σαμαράς απάντησε αρνητικά σε σκληρό ύφος. Για ανεύθυνη αντιπολίτευση έκανε λόγο η κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες από την πλευρά της ΝΔ αναφέρουν πως ο Αντώνης Σαμαράς αρνήθηκε να πάει μαζί με τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, λέγοντας: «Θα πάω, αλλά θα πάω μόνος μου και θα κάνω το καθήκον μου όπως το κάνω τόσο καιρό».

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρατά όλα τα χαρτιά των διαπραγματεύσεων κλειστά και πως δεν τον έχει καν ενημερώσει για τις επιστολές που εστάλησαν στον ΔΝΤ.

«Με ποια εθνική γραμμή να πάμε στις Βρυξέλλες; Δεν υπάρχει εθνική γραμμή. Δεν μου την έδωσες χθες. Δεν υπάρχει καν κοινή γραμμή στην κυβέρνηση» φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς στον πρωθυπουργό και συνέχισε: «Κι εσύ πως δέχεσαι να πας στις Βρυξέλλες με κάποιον που πριν από λίγο αποκαλούσες «συκοφάντη»;»

Χαρακτήρισε, δε, επικοινωνιακό τέχνασμα την πρόταση του κ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ανακοινώθηκε ότι ο κ. Σαμαράς υπεκφεύγει και δεν θέλει να συμπαραταχθεί στην εθνική γραμμή.

«Ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ αποτελούν την μοναδική περίπτωση αντιπολίτευσης σε όλη την Ευρώπη που δεν αναλαμβάνει στοιχειωδώς τις ευθύνες της, για να βοηθήσει τη χώρα της» ανέφερε με έμφαση ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε κατά την συνάντησή τους την Τρίτη τον πρόεδρο της ΝΔ εν όψει της Συνόδου Κορυφής και του πρότεινε κοινή στάση και κοινή δράση, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε στον κ. Σαμαρά να τον συνοδεύσει στις Βρυξέλλες και ο πρόεδρος της ΝΔ επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Σήμερα απάντησε αρνητικά, αναφέρει η ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς αποτελεί την μοναδική περίπτωση αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Την άποψη ότι ο κ. Μόσιαλος συνεχίζει να λέει ψέματα σχετικά με την κοινή παρουσία Σαμαρά – Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής, υποστήριξε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ. Ο κ. Μιχελάκης δήλωσε σχετικά: «Με δεύτερο ψέμα ο κ. Μόσιαλος προσπαθεί να κρύψει το πρώτο. Εγκαταλείπει το θρασύτατο πρωινό του ψέμα και μασά τα λόγια του. Ξέρει, άλλωστε, πως, αν ο κ. Παπανδρέου ζητούσε από χθες -που δεν ζήτησε- κοινή μετάβαση στις Βρυξέλλες, δεν θα χρειαζόταν να τηλεφωνήσει σήμερα.  Από τη στιγμή που ουσιαστικά τορπίλισε κάθε δυνατότητα εθνικής ομοψυχίας, η απάντηση που θα έπαιρνε θα ήταν άμεση. Και θα ήταν αυτή ακριβώς που πήρε και σήμερα».

Ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και εξήγησε γιατί ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε την πρόσκληση του κ. Παπανδρέου.

“Άκαρπη” η συνάντηση

 

Σε βαρύ κλίμα και χωρίς αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση Παπανδρέου- Σαμαρά, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή την Τρίτη. Το «ναυάγιο» απεικονίζεται εύγλωττα από το γεγονός ότι η διάρκεια της συζήτησης δεν υπερέβη τη μισή ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ – μέχρι την τελευταία στιγμή – σκεφτόταν να μην μεταβεί στη συνάντηση, λόγω της επίθεσης εναντίον του κόμματος του, που είχε εξαπολύσει προηγουμένως ο κ. Παπανδρέου από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να είπε στον κ. Παπανδρέου ότι εάν οι στιγμές δεν διακρίνονταν από κρισιμότητα, τότε δεν θα προσέρχετο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτακτικά από τον πρόεδρο της ΝΔ να καταδικάσει τα όσα ακραία ακούγονται για “κρεμάλες”, “προδοσίες” και “Γουδί”, για να εισπράξει την απάντηση από τον Α. Σαμαρά ότι “εγώ δεν λέω τέτοια πράγματα”. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, τον κάλεσε να πάρει σαφή θέση.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι στον κ. Σαμαρά έγινε ενημέρωση αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, τα σενάρια «κουρέματος» και το Πολυνομοσχέδιο, για το οποίο είπε ότι δεν θα ψηφιστεί με 180 ψήφους, ωστόσο τον κάλεσε να το στηρίξει, προκειμένου να προσέλθει η χώρα στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής με κοινό μέτωπο.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι στη συνάντηση των δύο ανδρών δεν ετέθη θέμα συγκυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: “Με κάποιον που ειλικρινά ενδιαφέρεται για την ενότητα του ελληνικού λαού απέναντι στην κρίση, θα είχα πολλά να πω… Με κάποιον που βρίσκεται σε πανικό και καθυβρίζει τους πάντες, δεν έχω να πω τίποτε”. Σχολιάζοντας την επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Παπανδρέου κατά της ΝΔ κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε ο πρωθυπουργός “τορπιλίζει την εθνική ομοψυχία στην πράξη”.

 

Επιθετικός Παπανδρέου στην ΚΟ

 

Σκληρή επίθεση εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, των δικαστών, των τραπεζών και όσων «καλλιεργούν μίσος και πατριδοκαπηλία» εξαπέλυσε από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός,

Για την κυβέρνηση Καραμανλή είπε ότι «έφυγε αφού διέλυσε τη χώρα και την άφησε ανοχύρωτη την ώρα που έμπαινε στη χειρότερη κρίση”.

Παράλληλα κατηγόρησε τους δικαστές που αναφέρονται σε “οικονομική κατοχή, αλλά αρνούνται τη μείωση των μισθών τους”, καθώς και τους τραπεζίτες “που χρηματοδοτούν τηλεοπτικούς σταθμούς με χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και αρνούνται να στηρίξουν τους μικρομεσαίους για να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά”.

Ο Γ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του, υπονόησε ότι θα υπάρχει μεγαλύτερο- του συμφωνημένου- «κούρεμα»  χρέους, σημειώνοντας μάλιστα ότι “το συμφέρον των τραπεζών δεν ταυτίζεται πάντα με το εθνικό συμφέρον”.

Αναφερόμενος στις καταλήψεις διερωτήθηκε εάν «η διάλυση της χώρας θα μας βοηθήσει να φύγουμε από την επιτήρηση».

Απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: “Οφείλουμε να αντέξουμε στον πόλεμο για να κερδίσει η χώρα. Οφείλουμε να δείξουμε ψυχραιμία και να υψώσουμε το ανάστημά μας”.

Σε σχέση με τη ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, ζήτησε τη στήριξη των «πράσινων» βουλευτών, ώστε «να ενισχυθούμε για τη διαπραγμάτευση της Κυριακής».

«Ζητώ τη στήριξη σας. Ζητώ τη στήριξη όλων των κομμάτων, αλλά εμείς και πάλι θα είμαστε αυτοί που θα σηκώσουμε το βάρος της απόφασης”, είπε και πρόσθεσε: «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα κάνουν το καθήκον τους, αυτό είναι πατριωτισμός. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Αναφορικά με τον άρθρο 37 του Πολυνομοσχεδίου, το οποίο απορρίπτει η Λούκα Κατσέλη, ο πρωθυπουργός είπε ότι με αυτό “ενισχύουμε το μέτρο των επιχειρησιακών συμβάσεων, προστατεύουμε τους εργαζομένους από την ιδιωτική διαπραγμάτευση και την ασυδοσία”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το