Photo Gallery, Τοπικά

Διαμαρτυρία καθαριστριών στο Δημαρχείο Βόλου

Οι 20 καθαρίστριες εισήλθαν στο γραφείο της αντιδημάρχου και απαιτούσαν να ληφθεί πολιτική απόφαση για να σταματήσει η «συνδικαλιστική δίωξη»

Με τη συνοδεία μελών του ΠΑΜΕ, καθαρίστριες του Δήμου Βόλου οι οποίες εργάζονται στα σχολεία, διαμαρτυρήθηκαν με έντονο τρόπο χθες στην αντιδήμαρχο κ. Νατάσσα Οικονόμου, γιατί αρνήθηκε να παρέμβει στα όργανα της διοίκησης, ώστε να αποσυρθεί πρόστιμο που επέβαλε το πειθαρχικό στην καθαρίστρια – μέλος του ΚΚΕ- Δέσποινα Κουρτέση – για απρεπή και ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στον αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Καουνά.

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για συνδικαλιστική δίωξη, ενώ στην καθαρίστρια λόγω επίθεσης που εξαπέλυσε στον αντιδήμαρχο «τιμωρήθηκε» με πρόστιμο του 1/6 του μισθού της.

Ο Δήμος Βόλου που δεν εφαρμόζει το Νόμο και επιτρέπει στις καθαρίστριες των σχολείων να μην εργάζονται Πάσχα, Χριστούγεννα και καλοκαίρι σε άλλες υπηρεσίες, αποφάσισε χθες να ακολουθήσει τη νομοθεσία.

Η αντιδήμαρχος που χθες δέχτηκε επίθεση από τα μέλη του ΠΑΜΕ και καθαρίστριες τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν παρεμβαίνει στο έργο της διοίκησης.

Φωνάζοντας συνθήματα και συνοδευόμενες από μέλη της ΔΑΣ ΟΤΑ, αλλά και του ΠΑΜΕ περίπου 20 καθαρίστριες, εισήλθαν στο γραφείο της αντιδημάρχου και απαιτούσαν να ληφθεί πολιτική απόφαση για να σταματήσει η «συνδικαλιστική δίωξη». Ζητούσαν επίσης να δεσμευτεί η Δημοτική Αρχή ότι θα προσληφθούν εκ νέου οι συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες που εργάζονται στα σχολεία του Δήμου Βόλου τα τελευταία επτά με οκτώ χρόνια.

Η κ. Νατάσσα Οικονόμου εξήγησε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη και στοχοποίηση μέλους συνδικαλιστικής παράταξης, αλλά για μια διοικητική ποινή, για την οποία η ενδιαφερόμενη μπορεί να υποβάλει ένσταση στο υπηρεσιακό συμβούλιο. Επίσης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή λειτουργεί αξιοκρατικά και δεν κάνει καμία διάκριση για τα μέλη του ΠΑΜΕ ή άλλου σωματείου. Τόσο η καθαρίστρια κ. Κουρτέση, όσο και μέλη του ΠΑΜΕ ζητούσαν επιτακτικά να ληφθεί πολιτική απόφαση, χτυπούσαν τα  χέρια τους  στο γραφείο της αντιδημάρχου και ύψωναν τους τόνους, ενώ η αντιδήμαρχος που δεχόταν επιθέσεις και προσβολές κράτησε την ψυχραιμία της και επέμεινε στις θέσεις της, ενώ τους ζήτησε να αποχωρήσουν καθώς είχαν ξεπεράσει τα όρια. «Μαύρη σελίδα στην ιστορία του Δήμου» χαρακτήρισαν τα μέλη του ΚΚΕ την ποινή που επιβλήθηκε στην κ. Κουρτέση.

Παραπτώματα για αναξιοπρεπείς συμπεριφορές

Αναφορικά με την «καταγγελία» και την παράσταση διαμαρτυρίας  καθαριστριών σχολείων και συγκεκριμένης συνδικαλιστικής παράταξης για την πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε σε καθαρίστρια-υπάλληλο του Δήμου, την ανανέωση των προσλήψεων των καθαριστριών και τη νομοθεσία περί απασχόλησής τους κατά τις περιόδους των αργιών σε άλλες υπηρεσίες, η αντιδήμαρχος Ν. Οικονόμου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Όλοι οι υπάλληλοι αντιμετωπίζονται από τη Δημοτική Αρχή με τα ίδια μέτρα και σταθμά. Δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει διακριτή μεταχείριση ως προς τα υπηρεσιακά θέματα για οποιονδήποτε εργαζόμενο, οποιασδήποτε συνδικαλιστικής παράταξης. Ως εκ τούτου, είναι αστεία τα περί πολιτικής ή συνδικαλιστικής δίωξης της συγκεκριμένης ή οποιουδήποτε άλλου υπαλλήλου.

Αν, ωστόσο, η συγκεκριμένη υπάλληλος και η παράταξή της επιμένουν  στα περί πολιτικής ή συνδικαλιστικής δίωξης, δεν έχουν παρά να επιτρέψουν να δημοσιοποιηθούν τα περιστατικά που προκάλεσαν την πειθαρχική της ποινή, όπως καταγράφηκαν από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στην κοινή γνώμη να μορφώσει ολοκληρωμένη άποψη για το τι εννοεί η συγκεκριμένη παράταξη, όταν αναφέρεται σε πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη και σε «μαύρη σελίδα» στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά στο θέμα των προσλήψεων των καθαριστριών σχολείων, είναι γνωστό ότι οι Ο.Τ.Α. είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου, ψεύτικες υποσχέσεις δεν έχουμε το δικαίωμα και ούτε είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε σε κανέναν εργαζόμενο. Εξάλλου, τα θέματα των προσλήψεων μαζί με άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αυτοδιοίκηση, πρώτη η παρούσα Δημοτική Αρχή τα εισήγαγε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε την έκδοση σχετικού ψηφίσματος και την άσκηση πίεσης στην κεντρική διοίκηση».

Ο Δήμος δεν εφαρμόζει το Νόμο

Η κ. Νατάσσα Οικονόμου παραδέχτηκε με τη χθεσινή της δήλωση ότι ο Δήμος δεν εφαρμόζει το Νόμο και επιτρέπει στις καθαρίστριες των σχολείων να μην εργάζονται Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι όπως όλες οι υπόλοιπες καθαρίστριες και οι εργαζόμενοι. Το μήνυμα της αντιδημάρχου ήταν ο Νόμος θα εφαρμοστεί το καλοκαίρι.

«Αναφορικά, δε, με την εργασία που προσφέρουν οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, από την πλευρά μας, έχοντας πάντοτε ως αρχή να επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη συναίνεση με το προσωπικό του Δήμου, δεν προβήκαμε στην άμεση εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την απασχόληση των καθαριστριών σε άλλες Υπηρεσίες, κατά τις περιόδους των αργιών (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι). Κατανοούμε το φόρτο και τη δυσκολία της εργασίας τους, καθώς επίσης και την ανάγκη, κάποιες από τις μέρες των αργιών, να γίνεται γενική καθαριότητα στα σχολεία. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας φυσικά και το δικαίωμα των καθαριστριών στην κανονική άδεια από τα καθήκοντά τους, είναι ακατανόητη η αξίωση να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία για ολόκληρο το διάστημα του καλοκαιριού, πράγμα που αποτελεί αδικία σε βάρος των άλλων καθαριστριών του Δήμου, οι οποίες εργάζονται όλο το χρόνο. Θα ήταν καλό, λοιπόν, η συνδικαλιστική παράταξη που υπεραμύνεται των δικαιωμάτων των συγκεκριμένων υπαλλήλων, να λαμβάνει υπόψη της τα δικαιώματα και το φόρτο εργασίας και των άλλων εργαζόμενων σε ανάλογα αντικείμενα. Εκτός αν προϋπόθεση γι’ αυτό, αποτελεί η ένταξή τους στη συνδικαλιστική παράταξη».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΑΝΩΝΥΜΗ
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΠΑΡΑΒΛΕΨΕΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ

    ΤΙ ΑΦΗΝΕΤΕ “ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ” ΟΠΩΣ ΤΩΝ “ΜΟΝΙΜΩΝ” (ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΙΔΑΧ ) ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
    ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ?
    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ? ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ( ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΝΑ
    ΓΙΝΟΥΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ( ΤΕΒΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ
    ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΥΣ).
    ΕΑΝ ΔΕΝ “ΜΠΟΡΕΙΤΕ” ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΗΡΩΣ
    ( ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΟΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ).
    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
    ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟΥΣ?
    ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ.
    ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ “ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ” ? ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ “ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ” ΟΛΟΥΣ? ΙΔΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ?
    ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ “ΚΑΛΥΨΗ” ΤΟΥ N3943/2011 ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ” ΚΑΙ ΤΩΝ
    ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ :
    -ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΔΥΟ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ? ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ-“ΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΗ” ΩΡΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ?
    ΚΑΙ ΠΙΟ “ΕΝΤΟΝΑ” ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΩΝ – ΚΟΜΟΠΟΛΕΩΝ κλπ?
    -ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ-ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ( ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ) 10 ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 10 ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ
    ΗΜΕΡΕΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 60 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ?
    ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ 28 ΗΜΕΡΕΣ (ΛΟΓΩ ΒΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ????? ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΙ 150 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ
    ΠΑΛΙ ΛΟΓΩ ΒΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ.
    ΠΟΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΗ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ( ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 3943/2011 ) ΚΑΙ ΛΟΓΩ ” ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥΣ”,
    ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΥΚΟΛΩΣ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
    “ΘΑ ΤΙΣ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ” ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ , ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
    ΕΝΑ “ΥΠΟΤΥΠΩΔΕΣ ( ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
    “ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ”, ΛΟΓΩ ΤΟΥ N3943/2011 ΓΙΑ ΝΑ “ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ” ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑ,
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ( ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ).
    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΣΕΠ,
    ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ.
    ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ “ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ” ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΙΣ
    “ΑΡΓΙΕΣ” ΤΟΥΣ ( ΗΜΕΡΕΣ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ).
    ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΕΣ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ.
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΦΤΑΝΕΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ.

Μοιραστείτε το