Photo Gallery, Τοπικά

Διαμαρτυρία Δήμων της Μαγνησίας

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου των αιρετών στην τοπική αυτοδιοίκηση του Ν. Μαγνησίας

 

Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι της ηπειρωτικής Μαγνησίας, με εξαίρεση το Δήμο Μουρεσίου, ενημέρωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τους δημότες για την απόφασή τους να κρατήσουν σήμερα Πέμπτη κλειστές τις κεντρικές δομές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δραματικές περικοπές στους πόρους, που κρατούν «ζωντανές» τις υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται στους πολίτες.

Οι υπάλληλοι θα εργάζονται κανονικά σήμερα, ωστόσο οι υπηρεσίες που στεγάζονται στο δημαρχείο του Βόλου και στις δημοτικές ενότητες δεν θα εξυπηρετούν το κοινό. Κανονικά, στο Βόλο, θα εξυπηρετούνται οι δημότες από τα ΚΕΠ, το δημοτολόγιο, την Πολεοδομία, τις τεχνικές υπηρεσίες, τη δημοτική αστυνομία. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Βόλου, οι δήμαρχοι Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου και ο αντιδήμαρχος του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Πηλίου Κώστας Παπαμαρκάκης, εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι το θέμα εκτός από οικονομικό είναι και πολιτικό και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Η αντιπρόεδρος της περιφερειακής Ένωσης Δήμων κ. Νατάσσα Οικονόμου τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πως εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να δώσει ένα τέλος στις περικοπές, θα ακολουθήσει μοιραία ντόμινο λουκέτων στους δήμους και εξήγησε ότι από το 2009 οι πόροι μειώθηκαν σε ποσοστό 55%.

«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτός και ο εξευτελισμός των ΟΤΑ» δήλωσε και σημείωσε πως η απόφαση της κυβέρνησης να αποδώσει στους δήμους τμήμα της ΣΑΤΑ δεν μπορεί να καθησυχάσει τους δημάρχους, οι οποίοι διεκδικούν τους παρακρατηθέντες πόρους και 181 εκατομμύρια για τα προνοιακά επιδόματα και τις μεταφορές των μαθητών.

Ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε πως η κινητοποίηση που αποφάσισαν οι δήμαρχοι σε όλη τη χώρα δεν αφορά συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, αλλά την ίδια την κοινωνία που θα δει να αλλάζει δραματικά το σκηνικό παροχής υπηρεσιών, εφόσον η αυτοδιοίκηση εξακολουθήσει να είναι το «θύμα» της κρίσης.

«Οι νοσηρές ίσως καταστάσεις με τις οποίες επιβαρυνόταν η αυτοδιοίκηση στο παρελθόν έχουν αλλάξει ριζικά. Οι κόκκινες γραμμές έχουν μπει και σοβαροί μηχανισμοί ελέγχου παρακολουθούν κάθε απόφαση. Δεν υπάρχουν σπατάλες που σκανδάλιζαν τους πολίτες στο παρελθόν» τόνισε και σημείωσε ότι οι δαπάνες είναι περιορισμένες σε επίπεδο που δεν χωρούν άλλες περικοπές, γιατί αυτό θα πλήξει τις κοινωνικές δομές.

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για μειώσεις, ειδάλλως δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής μας» είπε ο δήμαρχος και η κ. Νατάσσα Οικονόμου συμπλήρωσε πως εάν όλοι οι φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ακολουθούσαν το παράδειγμα των δήμων, η χώρα σήμερα θα διέθετε πρωτογενές πλεόνασμα.

«Δίνουμε αγώνα για τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες ανήκουν οι δήμοι που είναι το τελευταίο αποκούμπι. Έχουμε επίγνωση σε ποια χώρα ζούμε και δεν ζητούμε να επιστρέψουν τα ποσοστά των χρηματοδοτήσεων στα επίπεδα του 2009. Ζητούμε να εξασφαλιστούν τα χρήματα για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών» δήλωσε ο κ. Σκοτινιώτης και επανέλαβε πως οι εργαζόμενοι και οι πολίτες πρέπει να είναι φυσικός σύμμαχος των δημάρχων.

Ο ίδιος τόνισε πως οι αποφάσεις των δημάρχων για κινητοποιήσεις έφεραν κάποια αποτελέσματα και εκτίμησε πως η ΚΕΔΕ στο αυριανό της συνέδριο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

«Το πρόβλημα δεν είναι πλέον οικονομικό, αλλά βαθιά πολιτικό» είπε και μαζί του συμφώνησε και ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκος, που δήλωσε ότι η αυτοδιοίκηση άργησε να αντιδράσει στα πλήγματα που δέχτηκε.

«Από σήμερα μέχρι και την κατάθεση των προϋπολογισμών μας πρέπει να δώσουμε μάχες. Μάχες που θα έχουν ως στόχο να μη διασπαστεί η κοινωνία» είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της δημάρχου Ρήγα Φεραίου κ. Ελένης Λαΐτσου, αλλά και του αντιδημάρχου Νοτίου Πηλίου κ. Παπαμαρκάκη.

Οι χρηματοδοτήσεις από τους ΚΑΠ είναι εξαιρετικά μειωμένοι στους δήμους Ρήγα Φεραίου και Νοτίου Πηλίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το