Photo Gallery, Τοπικά

Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση των νησιών

Απεργιακή κινητοποίηση χθες στη Σκόπελο, με συμμετοχή και από Αλόννησο(φωτό Γ. Πούλιος)
Απεργιακή κινητοποίηση χθες στη Σκόπελο, με συμμετοχή και από Αλόννησο(φωτό Γ. Πούλιος)

Την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση των νησιών με το κλείσιμο Δημοσίων Υπηρεσιών, τα κενά και τις ελλείψεις στην Υγεία και την Παιδεία, τον περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, καθώς και στα επώδυνα οικονομικά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση εξέφρασαν χθες επαγγελματίες, εργαζόμενοι, φορείς, κάτοικοι και μαθητές της Σκοπέλου και της Αλοννήσου με μεγάλη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που πραγματοποιήθηκε στη Σκόπελο και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ακολούθησε στη Χώρα του νησιού. Οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Σκοπέλου και συμβολική κατάληψη στα κτίρια της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ), αλλά και του ΙΚΑ, διεκδικώντας τη συνέχιση της λειτουργίας των Υπηρεσιών στο νησί, ενώ επέδωσαν σχετικό ψήφισμα στο δήμαρχο Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελή.

Από μεγάλη συμμετοχή και παλμό χαρακτηρίστηκαν χθες η απεργία και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στη Σκόπελο επαγγελματίες, εργαζόμενοι, φορείς, κάτοικοι και μαθητές από τη Σκόπελο και την Αλόννησο, ενάντια στην υποβάθμιση των νησιών.

Οι συγκεντρωθέντες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση της λειτουργίας της ΔΟΥ και του ΙΚΑ, την άμεση κάλυψη των κενών και των ελλείψεων που παρατηρούνται στην Υγεία και την Παιδεία, την αύξηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων με μείωση ταυτόχρονα των τιμών των εισιτηρίων, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή τους στα επώδυνα οικονομικά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των διατάξεων των μνημονίων.

Η χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση στη Σκόπελο κύλησε ειρηνικά, με τους συγκεντρωθέντες να πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας στη Χώρα του νησιού και συμβολική κατάληψη στα κτίρια, στα οποία στεγάζονται η Εφορία και το ΙΚΑ, ενώ αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο δήμαρχο Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελή.

Στο μεταξύ, το διεκδικητικό πλαίσιο επαγγελματιών, εργαζομένων και κατοίκων της Σκοπέλου περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι είναι πολλά. Κανένας κλάδος μεμονωμένα δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα. Χρειάζεται αγώνας και κοινό μέτωπο εργαζομένων, επαγγελματιών, νεολαίας, γυναικών και συνταξιούχων.

Απαιτούμε:

Να επαναλειτουργήσει άμεσα το διοικητικό τμήμα της ΔΕΗ στο νησί. Να μην κλείσουν η ΔΟΥ και το ΙΚΑ.

Να σφραγίζονται χωρίς προϋποθέσεις τα βιβλιάρια ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Κανένας χωρίς γιατρό και φάρμακα.

Να σταματήσει η φοροληστεία. Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια και οι φόροι στο πετρέλαιο και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Να μειωθεί το ΦΠΑ στην εστίαση.

Τακτική, φτηνή και ασφαλής ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη χερσαία Ελλάδα, με ευθύνη του Κράτους.

Να σταματήσει η διάλυση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας.

Να μη μετατραπεί σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό ο Δήμος και να μειωθούν τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

Να στηριχθεί και να επιδοτηθεί ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός, ώστε να δημιουργηθεί καινούριο εργοστάσιο-ελαιοτριβείο.

Την κινητοποίηση στήριξαν ο Σύλλογος Γυναικών Σκοπέλου, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Σκοπέλου, ο Σύλλογος Αλιέων Σκοπέλου, το ΠΑΜΕ Σκοπέλου, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Σκοπέλου, η Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ Σκοπέλου, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Σκοπέλου».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελής, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση, επισημαίνει τα εξής:

«Η συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση ήταν μεγάλη, ογκώδης, είχε παλμό και θυμό. Ως Δημοτική Αρχή είμαστε στο πλευρό των επαγγελματιών, των εργαζομένων και των κατοίκων του νησιού. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Σκοπέλου είναι ένα από τα θύματα της οικονομικής κρίσης. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα απολύτως με τους πολίτες. Είμαστε μαζί τους, στο πλευρό τους. Συμφωνούμε με τα περισσότερα αιτήματα. Ωστόσο, δεν έχουμε τη δυνατότητα να ικανοποιήσουμε το αίτημά τους σχετικά με τη μείωση των δημοτικών τελών στο ποσοστό της τάξης του 50%, διότι δεν θα μπορούμε να εκτελούμε τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, ούτε την αποκομιδή των απορριμμάτων δεν θα καταφέρνουμε να κάνουμε» είναι η τοποθέτηση του δημάρχου Σκοπέλου.

 

Η Αλόννησος

Στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Σκόπελο συμμετείχαν επαγγελματίες, εργαζόμενοι, φορείς, κάτοικοι και από το νησί της Αλοννήσου, με τη Δημοτική Αρχή να εκπροσωπεί ο αντιδήμαρχος κ. Ορ. Παπαχρήστου.

Το διεκδικητικό τους πλαίσιο περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

«Προκηρύξαμε καθολική απεργία για τη διεκδίκηση των αυτονόητων. Όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και ισόνομη μεταχείριση, γι’ αυτό απαιτούμε:

Να μην κλείσουν και απομακρυνθούν από τη Σκόπελο η ΔΟΥ και το ΙΚΑ, Υπηρεσίες πολύτιμες για τα νησιά μας.

Ασφάλιση των επαγγελματιών των εποχιακών επιχειρήσεων στον ΟΑΕΕ μόνο για τους μήνες λειτουργίας τους και όχι όλο το χρόνο.

Απαιτούμε γιατρούς, περίθαλψη και επάνδρωση του περιφερειακού ιατρείου με
φάρμακα και υλικά πρώτων αναγκών, καθώς και ασθενοφόρο.

Μείωση του Φ.Π.Α, στην εστίαση.

Κατάργηση των χαρατσιών, του φόρου στο πετρέλαιο και της έκτακτης εισφοράς.

Μείωση των τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης.

Μείωση των τιμών των εισιτηρίων στα πλοία, καθώς και τακτικά και ασφαλή δρομολόγια σε καθημερινή βάση.

Όχι στη διάλυση της Δημόσιας Παιδείας.

Επαναφορά του αφορολογήτου ορίου στην Αλόννησο.

Διευκόλυνση των φορολογουμένων που οφείλουν, με μικρές και πολλές δόσεις και κατάργηση των προσαυξήσεων.

Στήριξη των αλιέων του νησιού μας».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το