Photo Gallery, Τοπικά

Διαμαρτυρία για αποχετευτικό Καλών Νερών

Από το Δήμο Νοτίου Πηλίου μετά την απένταξη του έργου εγκατάστασης δικτύου
Από το Δήμο Νοτίου Πηλίου μετά την απένταξη του έργου εγκατάστασης δικτύου

Στην απένταξη του έργου εγκατάστασης και λειτουργίας δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, επεξεργασίας λυμάτων και διάθεσης εκροής Καλών Νερών, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ, προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Παράλληλα, η επιτροπή παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ) δεσμεύεται ότι θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη της δράσης κόστους 380.000 ευρώ, ενώ το υπουργείο ότι θα υπάρξει θετική αξιολόγηση για το έργο στον επόμενο προγραμματισμό του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) της περιόδου 2014 – 2020. Έντονη είναι η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, η οποία κινδυνεύει πλέον με την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω έλλειψης αποχετευτικού βάσει οδηγίας για περιοχές άνω των 2.000 κατοίκων και δηλώνει αποφασισμένη να εκφράσει τη διαμαρτυρία της σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, βάσει της οποίας απεντάσσεται το αποχετευτικό των Καλών Νερών, έργο με φορέα υλοποίησης τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) και συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Με έγγραφο του γενικού γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου κ. Αλεξιάδη, το οποίο κοινοποιήθηκε στη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, αναφέρεται ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν τόσο η μελέτη, όσο και το έργο, λόγω έλλειψης των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.

Ωστόσο, με παρέμβασή της η επιτροπή παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ) κοινοποίησε στη Δημοτική Αρχή την απόφασή της να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση της απαιτούμενης μελέτης, συνολικού κόστους 380.000 ευρώ, αλλά το κατασκευαστικό τμήμα απεντάχθηκε τελικά από το αρμόδιο υπουργείο.

Ωστόσο, υπάρχει δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σχετικά με τη θετική αξιολόγηση του έργου στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου υπήρχε εξασφαλισμένη η απαιτούμενη χρηματοδότηση, ωστόσο η νέα αντίστοιχη, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο του γενικού γραμματέα που έφτασε στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, το απένταξε.

Για τη δρομολόγηση του έργου η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, στις 31 Μαρτίου 2011, υπέβαλε αρμοδίως στο υπουργείο ολοκληρωμένο φάκελο για το συνολικό έργο του αποχετευτικού από το Μαλάκι μέχρι και το Τρίκερι.

Το υπουργείο έδωσε προτεραιότητα στο αποχετευτικό των Καλών Νερών, το οποίο έπρεπε κανονικά να είχε ολοκληρωθεί το 2010, ωστόσο απεντάχθηκε τελικά.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου με την υλοποίηση του έργου είναι η προστασία του Παγασητικού Κόλπου από τα λύματα.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΔΕΥΑΜΒ, καθώς η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου δεν διαθέτει τις απαιτούμενες διαχειριστική επάρκεια και τεχνογνωσία.

Με την απένταξη του έργου ο Δήμος Νοτίου Πηλίου κινδυνεύει πλέον με την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει οδηγίας για έλλειψη αποχετευτικού δικτύου σε περιοχές άνω των 2.000 κατοίκων.

Στο μεταξύ, έντονη είναι η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, η οποία θα εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την απένταξη του έργου σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η έντονη διαμαρτυρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα εκφραστεί στους ευρωβουλευτές, σχετικά με την ευρωπαϊκή οδηγία για την επιβολή προστίμων σε περιοχές άνω των 2.000 κατοίκων χωρίς αποχετευτικό και την απένταξη ταυτόχρονα του έργου.

«Αλλάζουν πλέον τα δεδομένα» επισημαίνει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Νοτίου Πηλίου κ. Κ. Λεγαντής «καθώς ένα έργο το οποίο οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Καλών Νερών το ανέμεναν για πολλά χρόνια απεντάχθηκε. Πρόκειται για ένα έργο που το «τρέξαμε» από την πρώτη κιόλας στιγμή. Είμαστε αποφασισμένοι πλέον να αντιδράσουμε δυναμικά. Θα εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απένταξη του έργου μαζί με όλους τους τοπικούς φορείς και σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου και τη ΔΕΥΑΜΒ. Θα διαμαρτυρηθούμε έντονα για την απένταξη του έργου και την άνιση αντιμετώπιση της Μαγνησίας γενικότερα έναντι άλλων Νομών. Η έντονη διαμαρτυρία μας θα εκφραστεί σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα εκφραστεί στην κυβέρνηση και τους ευρωβουλευτές, στους οποίους θα θέσουμε το ζήτημα ότι απεντάχθηκε ένα αποχετευτικό έργο, ενώ βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας ο Δήμος κινδυνεύει με την επιβολή προστίμων λόγω έλλειψης αποχετευτικού σε περιοχές άνω των 2.000 κατοίκων. Πώς γίνεται να απεντάσσεται ένα έργο, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με πρόστιμα; Απεντάχθηκε το πλέον απαραίτητο έργο, στόχος του οποίου είναι η προστασία του Παγασητικού Κόλπου. Υποφέρει ο Παγασητικός από τα λύματα. Για να διασφαλίσουμε την προστασία του Παγασητικού και να πετύχουμε την ανάπτυξη με τον τουρισμό πρέπει το έργο να εκτελεστεί» καταλήγει ο κ. Λεγαντής.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το