Photo Gallery, Πολιτική

Διαμάχη Βενιζέλου – Βορίδη

 

Νέες «διακομματικές» διαφωνίες ανέκυψαν στο Υπουργικό Συμβούλιο

Στο επίκεντρο το πολυνομοσχέδιο για την επίσπευση της απονομής Δικαιοσύνης

 

Μετά τις διαφωνίες που προέκυψαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης με αφορμή τη νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις, με την άρνηση της ΝΔ να δεχτεί τέτοιες περικοπές, οι τόνοι ανέβηκαν εκ νέου στο Υπουργικό της Πέμπτης (χθες) το οποίο κλήθηκε να εγκρίνει το πολυνομοσχέδιο για την επίσπευση της απονομής Δικαιοσύνης.

 

Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι κυβέρνηση ελάχιστου κοινού παρονομαστή, πρέπει να γίνεται προσπάθεια για σύνθεση των απόψεων. Ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης έθεσε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να έρχονται τέτοια νομοσχέδια όταν είναι γνωστές οι ιδεολογικές διαφορές.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «δεν έχουν δίκιο οι ‘κραυγάζοντες’», φράση που ενόχλησε σφόδρα τον κ. Βορίδη.

 

«Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά αποτελείται από τρεις εταίρους, των οποίων οι απόψεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη» απάντησε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι «όποιος έχει άλλη άποψη δεν είναι ‘κραυγάζων’».

 

Η παρέμβαση πυροδότησε μια μεγάλη συζήτηση για τη λειτουργία της κυβέρνησης σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

«Επιδίωξη είναι να πετύχουμε σύγκλιση απόψεων. Αν όμως αυτή η σύγκλιση δεν είναι εφικτή για επιμέρους θέματα, είναι αναγκαίο -αλλιώς  δεν μπορεί να λειτουργήσει το Υπουργικό Συμβούλιο- να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο με πλειοψηφία. Και στη συνέχεια, οι όποιες διαφορετικές απόψεις μπορούν να εκφραστούν στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει στο Κοινοβούλιο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Ο προερχόμενος από τη ΝΔ αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να είναι «μονοθεματική» και έφερε ως παράδειγμα τη διακομματική συνεννόηση που έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Παιδείας για να προωθηθούν σειρά μεταρρυθμίσεων.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, επισήμανε, με αφορμή το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο αποτελείται από 114 άρθρα, ότι σε τέτοιου όγκου νομοσχέδια, ένα κυβερνητικό σχήμα με τόσους υπουργούς είναι δύσκολο να συναινέσει χωρίς να εκφραστούν διαφωνίες. Ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε οι διαφωνίες να λύνονται σε χαμηλότερο επίπεδο και μόνο όταν προκύπτουν μείζονες, αυτές να έρχονται στο Yπουργικό Συμβούλιο.

 

Με αφορμή όλη αυτή τη συζήτηση κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «μπροστά μας είναι ένα πείραμα που δεν έχει ξαναγίνει και είναι φυσικό να ανακύπτουν προβλήματα». Η κυβέρνηση αυτή, συνέχισαν οι ίδιες πηγές, έχει πάνω από το κεφάλι της σαν «δαμόκλειο σπάθη» τον κίνδυνο χρεοκοπίας και μπροστά της τεράστια προβλήματα.

 

«Το πρωτοφανές του εγχειρήματος δημιουργεί τριβές και το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε». Αν γίνει αυτό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τότε θα έχουμε καταφέρει να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των πολιτών· αν όχι, τότε αυτό θα συνιστά συνολική αποτυχία.

 

Τα φαινόμενα ενδοκυβερνητικής δυσλειτουργίας που παρατηρούνται, καθώς και το θέμα που έχει ανακύψει με το χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης, προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό.

Η Νέα Δημοκρατία σπεύδει να καλλιεργήσει αρνητικό κλίμα, επιχειρώντας να μπλοκάρει το ενδεχόμενο νέας σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν δεν προκύψουν νεώτερα στοιχεία που να την δικαιολογούν, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δρομολογημένο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

 

Νωρίτερα, στη Βουλή, ο Γ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι «το πράγμα, όπως έχει σήμερα, δεν προχωράει. Θα γίνουν διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό, αύριο, αλλά καλό θα είναι να υπάρχουν και στα πρακτικά της Βουλής, οι ενστάσεις μας και οι προβληματισμοί μας, κατά πόσο η παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, όταν κάποιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ευτυχώς όχι όλοι, επιδίδονται σε κομματικές διαδικασίες αλλά και στην αναμονή των εκλογών».

 

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε «ή εκλογές αύριο, προκήρυξη εκλογών αύριο ή προκήρυξη εκλογών με ένα χρόνο που θα επιτρέπει την επώαση και την διύλιση όλων αυτών των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου η χώρα να μην βρεθεί σε αδιέξοδο τη 15η Μαρτίου όπου έχουμε να δώσουμε το μεγάλο ομόλογο».

 

Υπέρ της συνεδρίασης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τάσσεται η Δημοκρατική Συμμαχία και ζητά επιπλέον να κρατηθούν πρακτικά και να δημοσιοποιηθούν. Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη αφού επισημαίνει πως «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να παίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης», χαρακτηρίζει χρήσιμες αυτές τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών για «να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να σταματήσουν τα παλαιοκομματικά πολιτικά παιχνίδια».

 

Στον απόηχο της κόντρας αυτής δημιουργήθηκε και άλλο ένα “επεισόδιο” μεταξύ του Χρήστου Παπουτσή και του Άδωνι Γεωργιάδη (οι οποίοι έχουν έρθει σε αντιπαράθεση για το ζήτημα των φρουρών στα πλοία κατά της πειρατείας).

 

Ο κ. Παπουτσής – σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες – παρενέβη για να πει ότι “κι εμείς κάναμε παραχωρήσεις σε πράγματα που δεν πιστεύαμε”, ενώ θέλησε να “απαλύνει” τις εντυπώσεις αναφέροντας ότι ίσως ο κ. Βορίδης δεν κατάλαβε. Ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να δήλωσε ότι “κάποιοι άλλοι δεν καταλαβαίνουν γενικώς”.

 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά με το παραπάνω “κλίμα” ότι αυτή δεν είναι κυβέρνηση ελάχιστου κοινού παρανομαστή, πρέπει να γίνεται προσπάθεια για σύνθεση των απόψεων και όπου αυτό δεν καθίσταται δυνατόν την τελική λύση θα δίνει η Βουλή.

 

=

“Το πρωτοφανές του εγχειρήματος δημιουργεί τριβές και το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε”. Αν γίνει αυτό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τότε θα έχουμε καταφέρει να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των πολιτών, αν όχι τότε αυτό θα συνιστά συνολική αποτυχία.

 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης  για την “Δίκαιη Δίκη και την επίσπευση των διαδικασιών απονομής Δικαιοσύνης”, πήρε την έγκριση του υπουργικού Συμβουλίου και θα προωθηθεί στην Βουλή προς συζήτηση μετά την Πρωτοχρονιά.

 

Μετά τη συζήτηση στο υπουργικό, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, θα ενσωματώσει τις προτάσεις των κομμάτων για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση.

 

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το ζήτημα της επίσπευσης της απονομής Δικαιοσύνης είναι μέρος του Μνημονίου, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του αξιόποινου, τμήμα των προτάσεων έχει διατυπωθεί και από το δικαστικό σώμα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Ποιος θα το πίστευε να φαίνεται ο Βορίδης μπροστά στον αρχιφασίστα Βενιζέλο κάτι σαν πρόσκοπος……Μπενίτο τα ψωμιά σου είναι μετρημένα.Πιστεύω να θυμάσαι πολύ καλά το κατάπτυστο χαράτσι όπως και το θρασύτατο ύφος σου στη βουλή όταν ανακοίνωνες τα μέτρα και μας έκλεβες το πορτοφόλι…Εμείς το θυμόμαστε πολύ καλά ,και σαν απόδειξη σου υποσχόμαστε ότι στο εξής χωρίς συνοδεία ειδικών δυνάμεων δεν θα βγαίνεις μόνος σου έξω ούτε για πλάκα.Τέτοια είναι η αγάπη μας για τους φασίστες. Είπαμε έχουμε δημοκρατία αλλά δεν είμαστε και μ@λ@κες……….όπως μας είπε ο αργόσχολος μπουρδολόγος φίλος σου Πάγκαλος……Είναι καιρός να καθαρίσουμε μία για πάντα την κόπρο του Αυγεία.

Μοιραστείτε το