Τοπικά

Διαλυμένα τα δίκτυα ύδρευσης σε Αγριά και Νέα Αγχίαλο

Προβληματικά υδραγωγεία σε Αγριά και Αγχίαλο παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες και επιβαρύνουν με χιλιάδες ευρώ τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΜΒ Αγριά και Αγχίαλος που αποτελούν το 4% του συνολικού δικτύου του ενιαίου Βόλου απορροφούν το 30% των κονδυλίων που προβλέπονται για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων ύδρευσης.

Με 20.000 ευρώ που θα διαθέσει η ΔΕΥΑΜΒ θα αντιμετωπιστούν βλάβες που σημειώθηκαν το δίμηνο Αυγούστου –Σεπτεμβρίου.

Κατά την περίοδο αυτή, απαιτήθηκαν υλικά για την αποκατάσταση βλαβών στα περιφερειακά υδραγωγεία τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις της ΔΕΥΑΜΒ, όπως άλλωστε τις ξεπέρασε και η πυκνότητα των βλαβών. Τα αναγκαία υλικά ήταν αδύνατο να προβλεφθούν καθώς δεν υπήρχε η γνώση τόσο των δικτύων και των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένα, όσο και η αντίληψη της υψηλής πυκνότητας βλαβών, ιδιαίτερα στα υδραγωγεία Αγριάς και Ν.

Αγχιάλου. Οι βλάβες στα δύο παραπάνω υδραγωγεία αντιστοιχούν στο 30%

των συνολικών βλαβών του δικτύου , ενώ αντιστοιχούν σε 18 βλάβες ανά χιλιόμετρο δικτύου, έναντι μιας βλάβης ανά χιλιόμετρο δικτύου στο κεντρικό υδραγωγείο του Βόλου.

Σήμερα το έργο « Νο 1- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΥΔΡΕΥΣΗΣ», της ΔΕΥΑΜΒ παρουσιάζει μια απορρόφηση 82,50 % και είναι βέβαιο πλέον, ότι οι ανάγκες αποκατάστασης των βλαβών, θα υπερβούν το ύψος της σύμβασης.

Η αποκατάσταση των βλαβών του δικτύου ύδρευσης είναι επείγουσα ανάγκη, σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία ώστε οι καταναλωτές να απολαμβάνουν απρόσκοπτα την πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό. Η ΔΕΥΑΜΒ θα εξακολουθήσει την αποκατάσταση των βλαβών μέσω της υφιστάμενης εργολαβίας, μέχρι και την υπογραφή της νέας σύμβασης.

Οι προβλέψεις της υπηρεσίας ξεπεράστηκαν από τον ιδιαίτερα μεγάλο όγκο βλαβών

στα υδραγωγεία Αγριάς και Ν. Αγχιάλου, ο οποίος από τα διαθέσιμα στοιχεία του 1

ου εξαμήνου του 2011, στα οποία στηρίχθηκε η πρόβλεψη για τον προϋπολογισμό του έργου, δεν ήταν δυνατόν να εκτιμηθεί.

Τόσο στην Αγριά, όσο και στην Ν. Αγχίαλο εμφανίζονται 18 βλάβες ανά χιλιόμετρο

δικτύου και έτος, ενώ στο υδραγωγείο της ΔΕΥΑΜΒ 1 βλάβη ανά χιλιόμετρο και έτος. Οι μέχρι σήμερα εμφανισθείσες βλάβες στα υδραγωγεία Αγριάς και Ν. Αγχιάλου αφορούν στο 30%, των συνολικών περιστατικών. Δηλαδή το 30% της δαπάνης της εργολαβίας αποκατάστασης βλαβών για τον ενιαίο δήμο Βόλου αφορούν μόλις στο 4-5% του δικτύου. Η μέση δαπάνη αποκατάστασης βλάβης χωρίς την υδραυλική εργασία και τα υλικά ανέρχεται σε 164,95 €/βλάβη, ενώ με την μίσθωση μηχανημάτων ανέρχονταν σε 213,80 €/ βλάβη. Με την συνέχιση της εργολαβίας πραγματοποιείται οικονομία της τάξης του 22,85%.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το