Photo Gallery, Τοπικά

Διαδικτυακό μάθημα για την εξωγήινη ζωή

Ο Βολιώτης αστροφυσικός και διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Γαλλίας CNRS κ. Νίκος Πράντζος απάντησε στα ερωτήματα των μαθητών σχετικά με όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο Σύμπαν

 

Ένα ξεχωριστό μάθημα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες οι μαθητές ενός τμήματος της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Βόλου οι οποίοι μέσω skype ενημερώθηκαν από το Βολιώτη αστροφυσικό και διευθυντή Έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Γαλλίας CNRS κ. Νίκο Πράντζο για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο Σύμπαν. Οι μαθητές έθεσαν διάφορα ερωτήματα, όπως για τη ζωή στο διάστημα, τη δυνατότητα του ανθρώπου να ταξιδέψει στον Άρη.

Η επικοινωνία είχε ως θέμα: «Η αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης στο Σύμπαν» και το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό για την άντληση νέων γνώσεων για τα παιδιά. Παράλληλα διαπιστώθηκε, πόσο μπορούν να προσφέρουν στην εκπαιδευτική διαδικασία οι σύγχρονες μέθοδοι της ψηφιακής τεχνολογίας φέρνοντας κοντά στους μαθητές καταξιωμένους επιστήμονες. Η πρωτοβουλία έγινε στο μάθημα της Φυσικής.

Στην επικοινωνία τονίστηκε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αν υπάρχει ή όχι άλλη νοήμονα ζωή ανάμεσα στα 100.000.000.000 αστέρια του Γαλαξία μας. Άλλωστε, η Γη συμπεριλαμβάνεται στο πλανητικό σύστημα ενός μόνο άστρου από τα 100.000.000.000 που είναι ο Ήλιος. Αναφορικά με τα διαστημικά ταξίδια στον Άρη σημειώθηκε ότι λόγω οικονομικής κρίσης, αυτό θα γίνει μετά από 100 περίπου χρόνια.

Ακόμη, ερωτηθείς ο κ. Πράντζος από τους μαθητές, πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους εξωγήινους πολιτισμούς, απάντησε «με ραδιοκύματα, γιατί δεν απορροφώνται από τη σκόνη και το μεσοαστρικό αέριο, ενώ μεταφέρουν πληροφορία με μικρότερη δαπάνη ενέργειας».

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την εμπειρία της επικοινωνίας με το Βολιώτη αστροφυσικό. Ο μαθητής της Γ’ τάξης Κώστας Λούτσος σημείωσε ότι τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα του Διαστήματος και του Σύμπαντος. «Διαπιστώσαμε ότι οι σημερινές ταινίες επιστημονικής φαντασίας θα είναι η πραγματικότητα του μέλλοντος. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η ανακάλυψη νερού στον Άρη, μέσω του οποίου μπορεί να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό για την ανθρώπινη κατοίκηση» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η καθηγήτρια Φυσικής κ. Νίκη Χατζηκυριάκου σημείωσε ότι «δίνουμε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να ακούσουν, να προβληματιστούν και να κάνουν ερωτήσεις πάνω σε θέματα για το Διάστημα, έχοντας επικοινωνία με έναν επιστήμονα διεθνούς κύρους που ασχολείται πολλά χρόνια με αυτά τα ζητήματα. Το Διάστημα πάντα ελκύει τους μαθητές και γι’ αυτό η επικοινωνία τους με τον κ. Πράντζο ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική».

Ο σχολικός σύμβουλος Φυσικών Επιστημών κ. Παναγιώτης Σαραντόπουλος, που παρακολούθησε τη συνομιλία των μαθητών με το Βολιώτη καθηγητή, τόνισε πως τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν έναυσμα στους μαθητές να θέτουν ερωτήματα και να παίρνουν απαντήσεις. Το διαδίκτυο, εφόσον είναι πολύ καλά οργανωμένο, μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο διδακτικό εργαλείο για τους μαθητές.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το